Οσμή εμπλοκής στη διαπραγμάτευση αναδύεται μετά και τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση της κυβέρνησης με τους δανειστές, οι οποίοι εμφανίζονται άκαμπτοι και επιμένουν στο ψαλίδι στο αφορολόγητο και σε άλλα μέτρα, τα οποία η ελληνική πλευρά έχει χαρακτηρίσει κόκκινη γραμμή. Αν και οι υπουργοί προσήλθαν στο τραπέζι τις διαπραγμάτευσης με τους καλύτερους οιωνούς και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανιζόταν αισιόδοξο για τη συμφωνία έως και την Παρασκευή, το βράδυ της Τετάρτης διακόπηκαν οι συζητήσεις με όλα τα θέματα να παραμένουν ανοιχτά. Η τρόικα αναμένεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα τη Δευτέρα και, μένουν πλέον μόνο τέσσερις ημέρες για να βρεθεί λύσει στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης και να επιτευχθεί συμφωνία με τους Θεσμούς.
Οι υπουργοί που αποχώρησαν από τις συζητήσεις της Τέταρτης έκαναν λόγο για «τζαρτζαρίσματα» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών. Τα τρία μεγάλα αγκάθια που θατεθούν και σήμερα επί τάπητος στις συσκέψεις με το κουαρτέτο είναι τα εξής:
- Στο φορολογικό, το ΔΝΤ επιμένει να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ως έχει.
- Στο ασφαλιστικό, το ΔΝΤ απορρίπτει τις αυξήσεις εισφορών ενώ η κυβέρνηση τις θέλει για να αποφύγει να κόψει συντάξεις.
- Στα κόκκινα δάνεια, το ΔΝΤ θέλει «μονομιάς» απελευθέρωση της πώλησής τους σε funds, ενώ η κυβέρνηση ζητά τριετή διορία.
Στο θέμα του Ασφαλιστικού, ο αρμόδιος υπουργός αποχωρώντας τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και αύριο, αλλά επισήμανε ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι χαώδεις διαφορές, για τη μείωση των επικουρικών, την ανταποδοτικότητα και τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, ούτε στο φορολογικό υπήρξε προσέγγιση, παρά την αρχική αισιοδοξία του υπουργού Οικονομικών, ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ελληνική πλευρά επιμένει στην πρόταση της για αφορολόγητο στις 9.500 ευρώ, ενώ οι θεσμοί από την πλευρά τους επιμένουν για αφορολόγητο μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ, με την κλίμακα του 32% να ξεκινάει από τις 22.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους Θεσμούς για την Πέμπτη 17 Μαρτίου διαμορφώνεται ως εξής:
12.00 Δικαιοσύνη
13.00 Ασφαλιστικό
16.00 Δημοσιονομικά
19.00 Χρηματοοικονομικά