Πολιτική

Ορίσθηκε η διοίκηση του υπερταμείου


Έκλεισε η σύνθεση της διοίκησης του υπερταμείου Δημόσιας Περιουσίας.  Ένα τηλεφώνημα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Επιτρόπου της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί  έδωσε το πράσινο φως. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν σημειωθεί διαφωνίες τόσο της ελληνικής πλευράς για τον Γάλλο επικεφαλής όσο και των δανειστών για τα πρόσωπα των προτεινόμενων Ελλήνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη που έχουν επιλεγεί για το 5μελές Συμβούλιο είναι: 

- Ζακ Λε Παπ (Γάλλος), πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, παλιός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

- Ολγα Χαρίτου, τραπεζικό στέλεχος, σύζυγος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου.

- Γιώργος Ταβλάς, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και καθηγητής του πανεπιστημίου του Λέστερ. 

- Γιώργος Σταμπουλής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

- Ντέιβιντ Βεγκάρα (Ισπανός), πρώην στέλεχος του ESM, παλαιότερα του ΔΝΤ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Θαπατέρο. 

Το νέο ταμείο θα έχει διάρκεια ζωής 99 έτη, θα λειτουργεί υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών και θα έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, έσοδα 50 δισ. ευρώ. Ο Πρόεδρος του πανίσχυρου (πενταμελούς) εποπτικού Συμβουλίου κι ένα ακόμη μέλος του θα ορίζονται από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς ενώ τα υπόλοιπα τρια μέλη του θα είναι Ελληνες, οι οποίοι όμως θα πρέπει να τυγχάνουν της έγκρισης των Θεσμών. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, δηλαδή, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν πλειοψηφίας τεσσάρων μελών κάτι που αποκλείει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων μόνο με βάση την ψήφο των τριών Ελλήνων. Βέβαια υπαρχει αντίστροφα και η δυνατότητα βέτο κι απο την πλευρά την ελληνική και του υπουργού Οικονοκικων μόνο που η θέση της χώρας λόγω των δανείων δεν είμαι και η πιο ισχυρή.Σημειώνεται ότι με βάση το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται αύριο Τρίτη στη Βουλή, στο νέο υπερ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας περνούν έξι ΔΕΚΟ: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και η ΕΛΒΟ.

Με τον διορισμό διοίκησης στο Ταμείο και την ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχουν εκπληρωθεί τα 7 από τα 15 προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.