Με οριακή άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ αυξήθηκε 12,6% το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου στην ευρωζώνη.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν ήπια κέρδη, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε 12,6% στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η οποία είναι οριακά χαμηλότερη από το 12,7% που είχε ανακοινώσει στις 30 Οκτωβρίου. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ήταν κατά 4,4% χαμηλότερο το τρίτο τρίμηνο έναντι μείωσης 4,3% που είχε ανακοινώσει η Eurostat με την πρώτη εκτίμησή της. Η μεγάλη τριμηνιαία αύξηση της δραστηριότητας ήταν το αποτέλεσμα του εκ νέου ανοίγματος των οικονομιών μετά τα lockdown στα δύο πρώτα τρίμηνα, τα οποία επιβλήθηκαν για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.
Η απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε 0,9% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, αλλά ήταν 2% χαμηλότερη σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, η Ευρωζώνη κατέγραψε τον Σεπτέμβριο πλεόνασμα 24,5 δισεκ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο έναντι πλεονάσματος 17 δισεκ. ευρώ ένα έτος πριν. Η βελτίωση προέκυψε επειδή οι εξαγωγές μειώθηκαν λιγότερο από τις εισαγωγές (3,8% έναντι 8,9% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα). Στο πρώτο 9μηνο του 2020 αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης με την Κίνα, ενώ μειώθηκαν τα πλεονάσματά της με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά μειώθηκε σημαντικά το έλλειμμά της με τη Ρωσία, καθώς οι τιμές της ενέργειας έκαναν βουτιά. Στο ίδιο διάστημα, μετατράπηκαν σε πλεονάσματα τα εμπορικά ελλείμματα της Ευρωζώνης με την Τουρκία, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι ο δρόμος της παγκόσμιας οικονομίας προς την ανάκαμψη πρέπει να υποστυλωθεί με σθεναρά μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής από μέρους των κυβερνήσεων, τα οποία πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται, προειδοποιώντας εναντίον του πρόωρου τερματισμού τους. Η Γκεοργκίεβα έκανε την τοποθέτηση αυτή σε μαγνητοσκοπημένη εκ των προτέρων παρέμβασή της στη Σύνοδο Κάισιν, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πεκίνο.
Την ίδια ώρα, ο μεταλλαγμένος κορονοϊός μεταδίδεται δέκα φορές πιο γρήγορα. Το στέλεχος D614G του ιού εμφανίστηκε αρχικά στην Ευρώπη και έχει γίνει ο πιο διαδεδομένος παγκοσμίως. Η μετάλλαξη ωστόσο τον καθιστά πιο ευάλωτο σε ένα εμβόλιο.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 385.77 μονάδες, ανεβαίνοντας σχεδόν 0.16%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,432.35 μονάδες, με κέρδη 0.12%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,316.47 μονάδες, χάνοντας 0.35%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,075.8 μονάδες, με άνοδο 0.18%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,380.16 μονάδες, ενισχύθηκε 0.33%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 20,903.5 μονάδες, με άλμα 0.41%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,785 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.76%.