Δύο μήνες μετά το ταπεινωτικό εκλογικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία, η Άνγκελα Μέρκελ και ο κυβερνητικός της συνασπισμός αντιμετωπίζουν μια νέα εκλογική δοκιμασία, αυτήν τη φορά στο κρατίδιο της Έσσης που δεν αποκλείεται να αποβεί και καθοριστική για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Το κρατίδιο της Έσσης στο οποίο βρίσκεται το σπουδαιότερο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας, η Φρανκφούρτη, αποτελεί προπύργιο της Δεξιάς καθώς το CDU κυβερνά εκεί με διαφορετικούς εταίρους σχεδόν επί 20 χρόνια. Από το 1970 μέχρι σήμερα οι συντηρητικοί συγκέντρωναν πάνω από το 36% των ψήφων. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Φόλκερ Μπουφιέ (CDU), στενός συνεργάτης της Μέρκελ, παραμένει αρκετά δημοφιλής στις τάξεις των 4,4 εκ. ψηφοφόρων.
Διαβάστε: Γερμανία: Crash test για την Μέρκελ οι εκλογές στην Έσση
Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται στο 27%, χάνοντας το 1/3 των ψηφοφόρων τους, οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν στο 22%, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι Πράσινοι που ενδεχομένως να εξασφαλίσουν ιστορικό ποσοστό.
Το ενδιαφέρον συμπέρασμα όμως που προκύπτει από την αντίθετη εικόνα που παρουσιάζουν στις δημοσκοπήσεις Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι - δεδομένου ότι τα δύο κόμματα συγκυβερνούν σήμερα το κρατίδιο-, είναι ότι οι ψηφοφόροι δεν γυρίζουν την πλάτη στη σημερινή τοπική κυβέρνηση και τον επικεφαλής της, αλλά καταψηφίζουν στοχευμένα το κόμμα της κυρίας Μέρκελ και αυτό της καταλογίζεται ως προσωπική ήττα.
Την ίδια ώρα, αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένα ακόμη κακό εκλογικό αποτέλεσμα για το SPD, θα ενισχύσει τις εσωκομματικές φωνές που ζητούν την αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών ζητά ψηφοφορία της κομματικής βάσης για την παραμονή ή όχι στη συγκυβέρνηση με τους Συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές στην Έσση.
Την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ δήλωσε ότι «δεν συμμετέχουμε με οποιοδήποτε τίμημα στον μεγάλο συνασπισμό και δεν θα παραμείνουμε με οποιοδήποτε τίμημα.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο τα μέλη των Χριστιανοδημοκρατών ψηφίζουν για την προεδρία του κόμματος. Σε περίπτωση ήττας του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού της Έσσης, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Μέρκελ ίσως κινηθούν εναντίον τους. Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος υποστηρίζει πως δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα σε εθνικό επίπεδο από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στην Έσση.
Από την άλλη, πληθαίνουν οι φήμες πως σε περίπτωση που επικρατήσει το χειρότερο σενάριο και ο Μπουρνιέ, o στενός σύμμαχος της καγκελαρίου, απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία στην Έσση, τότε η κυβέρνησή της θα καταρρεύσει, αφού εκτιμάται ότι η ίδια τελικά θα αρνηθεί να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας εφόσον αποχωρήσει το SPD.
Ενδιαφέρουσα πάντως ήταν η η απάντησή της Άγγελα Μέρκελ-σε συνέντευξη στην Ραδιοφωνία της Έσσης- στο ερώτημα αν προετοιμάζει τη διαδοχή της:
«Όλες οι προσπάθειες των ηγετών του παρόντος ή του παρελθόντος να ορίσουν τη διαδοχή τους οδήγησαν σε αποτυχία. Και ορθώς, κατά τη γνώμη μου».
Στο Βερολίνο εκτιμάται πάντως ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε να την διαδεχθεί στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών η γγ. Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ η οποία σε εκδήλωση στην Φρανκφούρτη τόνισε ότι «σε περίπτωση που διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο, τότε οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές.
Μάλιστα η γγ. επιβεβαίωσε ότι το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στο Βερολίνο είναι τεταμένο: «Για το λόγο αυτό δεν μπορεί κανείς να είναι απολύτως βέβαιος πόσο σταθερή θα παραμένει η κυβέρνηση, αλλά και ποιες δυναμικές ενδέχεται να αναπτυχθούν εντός των συγκυβερνώντων κομμάτων» τόνισε.
Αντιδρώντας στις δηλώσεις της γενικής γραμματέως ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε στην εφημερίδα Die Welt ότι λόγω των απωλειών που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις για τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες στην Έσση η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ σπέρνει τον πανικό για να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους».
Ωστόσο, όπως εκτιμάται, οι δηλώσεις της γγ. του κόμματος συνιστούν έμμεση απάντηση στη δήλωση του προέδρου της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «η δημοκρατία στη Γερμανία είναι τόσο ισχυρή ώστε μπορεί να αντέξει ακόμα και μια κυβέρνηση μειοψηφίας».
Το γεγονός είναι ότι οι Πράσινοι που φιγουράρουν ως η νέα φωνή των προοδευτικών δυνάμεων στη Γερμανία αλλά και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία ενδυναμώνονται συνεχώς. Μάλιστα, πολλοί ψηφοφόροι που θεωρούν ότι το SPD έχει απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές κεντροαριστερές αρχές του έχουν στραφεί στους Πράσινους, οι οποίοι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εκλογική επιτυχία τους στη Βαυαρία, ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση, ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνουν και στην Έσση, όπου προβλέπεται να επαναλάβουν την ίδια επιτυχία αν όχι και μεγαλύτερη.
«Το ερώτημα είναι αν αυτή η επιτυχία θα εδραιωθεί σε ποσοστά σημαντικά μεγαλύτερα του 20%. Δεν μπορούμε να ξέρουμε, αλλά κάτι τέτοιο μοιάζει πιθανό. Αυτό σημαίνει ότι οι Πράσινοι μπορεί να μετατρέψουν μια σημαντική εκλογική επιτυχία σε πολιτική ηγεμονία και μάλιστα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί γι' αυτό το ενδεχόμενο. Το ίδιο και άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως και τα πολιτικά κόμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες» υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Ζαν Τεσώ.
Και ας μη ξεχνάμε ότι οι εκλογές στην Έσση έχουν και γενικότερο ενδιαφέρον αφού αποτελούν προανάκρουσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαϊου όπου αναμένεται να αποτυπωθούν και σε πανεθνικό επίπεδο οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας.
Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα στην Έσση θα αποτελέσει κρίσιμη ετυμηγορία τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το ίδιο το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ.