Επιχειρήσεις

Ώρα μηδέν για δάνεια σε ελβετικό!


Η μεγάλη στιγμή για τους δανειολήπτες που «παγιδεύτηκαν» σε δάνεια ελβετικού φράγκου απέχει πλέον μόνο λίγες εβδομάδες: Στις 28 Σεπτεμβρίου, στο Εφετείο Αθηνών θα εκδικασθεί η έφεση της Eurobank κατά της πρωτόδικης απόφασης επί συλλογικής αγωγής, που δικαιώνει απόλυτα τους καταναλωτές/δανειολήπτες. Εάν το δικαστήριο επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση,  θα ανοίξει το δρόμο για την εξόφληση αυτών των δανείων με βάση την αρχική ισοτιμία ελβετικού-ευρώ. Αυτό συνεπάγεται βέβαια μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες - ιδιαίτερα για την Eurobank, που έχει χορηγήσει τα περισσότερα δάνεια σε ελβετικό νόμισμα.

Η βαρύτητα της διαδικασίας αυτής είναι αυξημένη, τονίζουν νομικοί, καθώς πρόκειται για την πρώτη συλλογική αγωγή που συζητείται σε δεύτερο βαθμό. Αν επιβεβαιωθεί η απόφαση του πρώτου βαθμού (διαβάστε το πλήρες κείμενο στο συνοδευτικό υλικό), η Eurobank, που έχει χορηγήσει τα περισσότερα δάνεια αυτής της κατηγορίας στην ελληνική αγορά, θα διαταχθεί από το δικαστήριο να δέχεται την εξόφληση των στεγαστικών δανείων ελβετικού φράγκου με βάση την αρχική ισοτιμία, με απειλή υψηλού προστίμου (3.000 ευρώ για κάθε παράβαση, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση).

Όχι μόνο αυτό, αλλά μια απόφαση δεύτερου βαθμού επί συλλογικής αγωγής επιτρέπει στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης να παρέμβει με δική του απόφαση ή νομοθετική ρύθμιση και να επιβάλει την εφαρμογή της απόφασης από όλες τις τράπεζες, βγάζοντας από το αδιέξοδο χιλιάδες δανειολήπτες.

Μιλώντας τον Φεβρουάριο στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε αναφέρει ότι «ειδική κατηγορία αποτελούν τα στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί με ρήτρα ελβετικού νομίσματος, καθώς λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας πολλοί δανειολήπτες βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, αφού διαπίστωσαν ότι οι οφειλές τους αυξήθηκαν σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης,

  • Το Υπουργείο Οικονομίας και ιδιαίτερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή παρακολουθούν στενά την έκδοση δικαστικών αποφάσεων, σχετικά με το ζήτημα αυτό. Γνωρίζουμε δε ότι μεμονωμένοι δανειολήπτες αλλά και δανειολήπτες οι οποίοι έχουν καταθέσει αγωγές έχουν δικαιωθεί από τη δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό.
  • Εντούτοις, όμως, μπορούμε να νομοθετήσουμε βάσει δικαστικών αποφάσεων οι οποίες δεν βασίζονται σε εξειδικευμένα και μεμονωμένα περιστατικά της εκάστοτε κρινόμενης περίπτωσης, αλλά επί τη βάσει αγωγών δανειοληπτών οι οποίοι προσφεύγουν ομαδικά, με ομαδικές αγωγές.
  • Στις περιπτώσεις αυτές το σκεπτικό των αποφάσεων βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, τα οποία καλύπτουν έναν μεγάλο συγκριτικό αριθμό δανειοληπτών. Οι δικαστικές αποφάσεις δηλώνουν, όπως έχουμε δει μέχρι τώρα, κατά γενική ομολογία ότι η συμπεριφορά των τραπεζών αφορούσε μεγάλο αριθμό δανειοληπτών.
  • Παρακολουθούμε, λοιπόν, τις δικαστικές εξελίξεις επί του θέματος αυτού και αναμένουμε τις αποφάσεις οι οποίες θα δικαιώσουν αμετάκλητα και τελεσίδικα τους δανειολήπτες στη βάση των ομαδικών αγωγών τους, αποφάσεις που έχουν ήδη συζητηθεί και εκκρεμούν στον δεύτερο βαθμό μόλις δημοσιευτούν, κατ’ εφαρμογή αυτών. Θα επιβάλλουμε τότε συγκεκριμένες συμπεριφορές στα πιστωτικά ιδρύματα.

 

Τι λέει η Eurobank

Στις οικονομικές της καταστάσεις, η Eurobank παρουσιάζει με αρκετά καθησυχαστικό τρόπο το πρόβλημα των δικαστικών διενέξεων για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής και στον Άρειο Πάγο, όπως και το ενδεχόμενο να σχηματίσει πρόσθετες προβλέψεις για τα δάνεια αυτής της κατηγορίας.

«Κατά της Τράπεζας», σημειώνει η Eurobank, «έχουν ασκηθεί ένδικα βοηθήματα με τη μορφή αγωγών, αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων και ανακοπών κατά διαταγής πληρωμής σε σχέση με την εγκυρότητα των όρων παροχής δανείων σε ελβετικό νόμισμα. Ασκήθηκε επίσης συλλογική αγωγή.

Από δικαστική πλευρά μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι υποθέσεις δανείων σε ελβετικό νόμισμα, βρίσκονται ακόμα σε ένα πρώιμο στάδιο λαμβάνοντας υπόψη ότι υφίσταται ένας ικανός αριθμός αποφάσεων Πρωτοβαθμίων Δικαστηρίων, η πλειονότητα των οποίων είναι υπέρ της Τράπεζας.

Επιπλέον, υπάρχουν έξι αποφάσεις Δευτεροβαθμίων δικαστηρίων σε υποθέσεις που αφορούν την Τράπεζα οι οποίες έκριναν υπέρ της εγκυρότητας των δανείων. Έως τώρα δεν έχει επιληφθεί ο Άρειος Πάγος, ως το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο.

Επί της συλλογικής αγωγής εκδόθηκε δικαστική απόφαση που την έκανε δεκτή. Oμως η Τράπεζα έχει ήδη προσβάλλει την απόφαση αυτή με έφεση, η οποία εκδικάζεται τοn Σεπτέμβριο του 2017 στο Εφετείο Αθηνών.

Σε σχέση με τις ατομικές αγωγές, η πλειοψηφία των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί είναι υπέρ της Τράπεζας.

Η Διοίκηση της Τράπεζας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις σχετικές υποθέσεις, προκειμένου να καθορίσει ενδεχόμενες λογιστικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τις λογιστικές αρχές του Ομίλου».