Οικονομία

ΟΠΕΚ: Προς παράταση μέχρι τον Ιούνιο οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου


Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του είναι πιθανόν, στη συνεδρίαση τους τον επόμενο μήνα, να παρατείνουν τις ισχύουσες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου έως τα μέσα του 2020, με τη Ρωσία, που δεν είναι μέλος του Οργανισμού, να στηρίζει την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας για σταθερές τιμές του αργού ενώ η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία εισαγωγής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco στο χρηματιστήριο.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) συνεδριάζει στις 5 Δεκεμβρίου στην έδρα του στη Βιέννη, ενώ θα ακολουθήσουν συνομιλίες με μια ομάδα άλλων πετρελαιοπαραγωγών, με επικεφαλής τη Ρωσία, μια συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ+. Οι σημερινές μειώσεις στην παραγωγή ισχύουν έως τον Μάρτιο του 2020.

Στις 5 Δεκεμβρίου, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να ανακοινώσει την τελική τιμολόγηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Aramco, που το Ριάντ ελπίζει να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Η τιμή του πετρελαίου εκείνη τη χρονική στιγμή πιθανόν θα είναι κρίσιμη για την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο, η οποία αναμένεται γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Μέχρι στιγμής έχουμε δύο βασικά σενάρια: είτε θα συνεδριάσουμε τον Δεκέμβριο και θα παρατείνουμε τις σημερινές μειώσεις έως τον Ιούνιο, είτε θα παραπέμψουμε την απόφαση στις αρχές της επόμενης χρονιάς, θα συναντηθούμε πριν από τον Μάρτιο για να δούμε πώς φαίνεται η αγορά και θα παρατείνουμε τις μειώσεις έως τα μέσα του έτους», δήλωσε πηγή από τον ΟΠΕΚ.

«Είναι πιο πιθανό να παρατείνουμε τη συμφωνία τον Δεκέμβριο προκειμένου να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στην αγορά. Οι Σαουδάραβες δεν θέλουν να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου, θέλουν μια στήριξη στις τιμές λόγω της αρχικής δημόσιας προφοράς (της Aramco)».

Πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι οι συνθήκες στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2020 παραμένουν ασαφείς εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση στη ζήτηση πετρελαίου και για τον χαμηλό βαθμό συμμόρφωσης με τις μειώσεις από κάποιους παραγωγούς όπως το Ιράκ και η Νιγηρία, κάτι που περιπλέκει τις προοπτικές.

Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ έθεσε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιανουάριο μια συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές του αργού, που αυτή τη στιγμή κινούνται γύρω στα 62 δολάρια το βαρέλι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις