Οικονομία

ΟΟΣΑ: Εισφορές και φόροι "ροκανίζουν" τους μισθούς


Νέα στοιχεία για τις επιβαρύνσεις των μισθών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, παρέχει η έκθεση «Φορολογώντας τους Μισθούς» (Taxing Wages 2019) για την Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με το συνολικό φορολογικό βάρος να "ψαλιδίζει" τους μισθούς κατά το προηγούμενο έτος.

Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, πρόκειται για το αποτέλεσμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής με την αύξηση της φορολογίας για οποιαδήποτε δημοσιονομική ανάγκη παρουσιάζεται, μειώνοντας τα εισοδήματα των μισθωτών και δίνοντας ώθηση στην παραοικονομία.

Η έκθεση, σύμφωνα με το ethnos.gr, τονίζει πως το 2018 η συνολική φορολογία της μέσης οικογένειας μειώθηκε, λόγω επιδομάτων, κατά 0,54% της μονάδας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα υπογραμμίζει ότι:

  • Η συνολική φορολογική «σφήνα» (δηλαδή συνολικό ποσοστό που αφαιρείται για φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές) στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες διαμορφώθηκε το 2018 στο 40,9%. Δηλαδή από τα 100 ευρώ συνολικών μεικτών αποδοχών του μισθωτού, το κράτος παρακρατεί μέσω φόρων και εισφορών τα 40,9 ευρώ και απομένουν καθαρά στον μισθωτό 60,1 ευρώ
  • Η συνολική φορολογική «σφήνα» αυξήθηκε το 2018 κατά 0,15 της μονάδας που εξηγείται κατά πάσα πιθανότητα με την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% που γινόταν στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος και ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 2018
  • Με το 40,9% η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του οργανισμού που βρίσκεται στο 36,1%. 
  • Τη μεγαλύτερη φορολογία εμφανίζει το Βέλγιο με 52,7% και τη χαμηλότερη η Χιλή με μόλις 7%
  • Το 40,9% της Ελλάδας επιμερίζεται ως εξής: 8,1% φορολογία εισοδήματος, 12,8% εισφορές εργαζόμενου και 20% εισφορές εργοδότη. 
  • Στην Ελλάδα οι οικογένειες μισθωτών από άποψη φορολόγησης βρίσκονται στην Τρίτη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Από τις οικογένειες μισθωτών το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα αφαιρεί το 37,9% του εισοδήματός τους με μέσο όρο στον ΟΟΣΑ 26,6%
  • Στη μέση οικογένεια μισθωτών, δηλαδή το ζευγάρι με δυο παιδιά όπου ο ένας γονέας λαμβάνει το 100% του μέσου μισθού και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού η συνολική φορολογική "σφήνα" διαμορφώθηκε το 2018 σε 38,4%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την επίδοση αυτή η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ που έχει μέσο όρο 30,8%. Σε σχέση με το 2017 το συνολικό φορολογικό βάρος της μέσης οικογένειας μειώθηκε κατά 0,54 της μονάδας λόγω κυρίως της παροχής χρηματικών επιδομάτων.