Πολιτική

ΟΟΣΑ: Αυξήθηκαν οι φόροι στην Ελλάδα, σε ποιές χώρες της ΕΕ είναι μεγαλύτεροι


Στην Ελλάδα έγιναν πέρυσι οι μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων απ' όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με ειδική έκθεση του διεθνούς οργανισμού. Εντούτοις η συνολική φορολογική επιβάρυνση στις αμοιβές εργασίας παραμένει μικρότερη απ' ό,τι σε πολλές χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι από το συνολικό κόστος εργασίας που επωμίζονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το 40,2% αντιστοιχεί σε φόρους και εισφορές, ενώ λιγότερο από 60% πηγαίνει στις τσέπες των εργαζομένων ως καθαρή αμοιβή.

Υπάρχουν πάντως πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου οι συντελεστές φορολογίας και η τελική φορολογική επιβάρυνση στα εισοδήματα από εργασία είναι πολύ υψηλότεροι από την Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, τους υψηλότερους συντελεστές συνολικής φορολογίας σε αυτή την κατηγορία είχαν πέρυσι το Βέλγιο (54%), η Γερμανία (49,4%), η Ουγγαρία (48,2%) και η Γαλλία (48,1%), ενώ τους χαμηλότερους είχαν η Χιλή (7%), η Νέα Ζηλανδία (17,9%) και το Μεξικό (20,1%).

Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα προέκυψε τόσο από την αύξηση του φόρου εισοδήματος, λόγω μείωσης του αφορολόγητου ποσού, όσο και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών.

Η επιβάρυνση πάντως, προκύπτει κυρίως από τις εισφορές των εργοδοτών (19,9%) και των εργαζομένων (12,6%), ενώ ο φόρος εισοδήματος αντιστοιχεί στο 7,7%.

Η επιβάρυνση στην Ελλάδα των άγαμων μισθωτών με μέσο εισόδημα από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές των ιδίων διαμορφώθηκε πέρυσι στο 25,4% των ακαθάριστων αποδοχών τους και ήταν οριακά χαμηλότερη από τον μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ (25,5%).