Ποσοστά ανεργίας στις αναπτυγμένες οικονομίες υψηλότερα και από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 30, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.
Ο Οργανισμός προειδοποίησε ακόμη να μην αποσυρθούν γρήγορα τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, και τόνισε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεκινήσουν νέα προγράμματα για να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζομένους, ιδιαίτερα όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά.
Τα ποσοστά ανεργίας θα μπορούσαν να διαμορφωθούν ακόμη υψηλότερα εάν ξεσπάσει ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού και επιβληθούν νέα lockdowns.
Εάν οι ΗΠΑ πληγούν από ένα δεύτερο κύμα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι τα ποσοστά της ανεργίας του 12,9% το 2020 και το 11,5% το 2021, σε σχέση με το 11,3% το 2020 και 8,5% το 2021, εάν δεν υπάρχει βιώσιμη ανάκαμψη.
Τα lockdowns που επέβαλαν οι κυβερνήσεις από τα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον ιό, οδήγησαν σε μεγάλης κλίμακας απολύσεις. Σε όλα τα μέλη του ΟΟΣΑ, το ποσοστό της ανεργίας έχει επιστρέψει σε επίπεδα που τελευταία φορά παρατηρήθηκαν μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Βρισκόμαστε βασικά εκεί που ήμασταν το 2010, τόνισε ο Stefano Scarpetta, διευθυντής του τμήματος απασχόλησης στον ΟΟΣΑ. "Σε τρεις μήνες έχουμε χάσει όλα τα κέρδη στην απασχόληση που χρειάστηκαν μια δεκαετία για να επιτευχθούν".
Ο Scarpetta εκτιμά ότι ακόμη και αν αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, το ποσοστό ανεργίας για τα μέλη του ΟΟΣΑ θα διαμορφωθεί στο 9,4% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά από τη δεκαετία του 1930.
Σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού, η ανεργία θα μπορούσε να αυξηθεί στο 12,6%.
Στο θετικό σενάριο, όπου δηλαδή αποφεύγεται νέο κύμα, η ανεργία θα υποχωρήσει σταδιακά, και θα διαμορφωθεί στο 7,7% μέχρι το τέλος του 2021. Εάν υπάρξει δεύτερο κύμα, θα διαμορφωθεί στο 8,9%.
Αν και το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε τον Μάιο και τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι θα βιώσει την μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας το 2020, με άνοδο ύψους 7,6 ποσοστιαίων μονάδων.
Για το 2020 ως σύνολο, η ΕΕ θεωρεί ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8,7%, ενώ πριν από τρεις μήνες προέβλεπε ύφεση 7,7%. Και αυτό συμβαίνει επειδή η άρση των περιορισμών ήταν πιο σταδιακή από ό,τι ανέμενε η ΕΕ.
Οι προβλέψεις της ΕΕ δείχνουν ότι αναμένει πως κάποιοι από τους εργαζόμενους των οποίων οι μισθοί πληρώνονται από το κράτος υπό τα σχήματα στήριξης της απασχόλησης, θα χάσουν τη δουλειά τους αργότερα φέτος.