Τρία χρόνια έμεινε "στα χαρτιά" το σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με την εφορία, που θα περιόριζε δραστικά τη φοροδιαφυγή. Η υποδομή υπήρχε, αλλά η εφαρμογή του σχεδίου "περιέργως" δεν προχωρούσε. Τώρα ξαναμπαίνει στα σκαριά, καθώς στο ν/σ για το «πλαστικό χρήμα» προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων.
Ομως , αφήνεται και πάλι "παράθυρο" για να καθυστερήσει η εφαρμοή: Στο ν/σ δεν προβλέπεται ημερομηνία έναρξης ισχύος αυτής της διάταξης, για την οποία πρέπει εν συνεχεία να εκδοθεί σειρά εγκυκλίων.
Όπως προκύπτει από το άρθρο 69 του ν/σ, οι ταμειακές μηχανές θα είναι συνδεδεμένες online με την εφορία και τα στοιχεία όλων των εκδιδόμενων αποδείξεων συναλλαγών θα διαβιβάζονται αυτόματα - μόλις κόβεται η απόδειξη θα ενημερώνεται η βάση δεδομένων της εφορίας.
Η διασύνδεση ταμειακών μηχανών-εφορίας θα οδηγήσει και στην κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών- προμηθευτών που πρέπει τώρα να υποβάλλονται σε μηνιαία βάση από τις επιχειρήσεις.
Το μόνο ανησυχητικό στο σχέδιο νόμου είναι ότι δεν περιλαμβάνει διατάξεις για την εφαρμογή του μέτρου, ούτε καθιρίζει ημερομηνία έναρξης της διασύνδεσης των ταμειακών με το Τaxis.
Οπως αναφέρεται στο ν/σ, οι λεπτομέρειες και η έκταση εφαρμογής του μέτρου, οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων, οι εξαιρέσεις, η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση και την επεξεργασία των δεδομένων θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Είναι άγνωστο, λοιπόν, πότε θα εκδοθεί η απόφαση - και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2013 όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τo Τaxis (είχε ψηφισθεί νόμος από το 2011 και είχε γίνει η προεργασία από επιτροπές και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών). Τον Νοέμβριο 2011 ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του server, η οποία όμως διεκόπη μια εβδομάδα αργότερα.Στο διάστημα της μιας εβδομάδας 600 φορολογικοί μηχανισμοί ΕΑΦΔΣΣ και ταμειακές μηχανές νέου τύπου έστελναν δεδομένα στο υπουργείο Οικονομικών. Τον Ιανουάριο του 2014 διακόπηκε η αποστολή των δεδομένων των ταμειακών μηχανών στη ΓΓΠΣ και αποφασίστηκε απλά να υποβάλλονται συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών.