Πολιτική

Ομπάμα: Τώρα είναι η ώρα για ελάφρυνση του χρέους


Την πεποίθηση του ότι τώρα, αφού πλέον η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομία ανακάμπτει, είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασισθεί η ελάφρυνση του χρέους εξέφρασε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μάλιστα, ο κ. Ομπάμα έστειλε μήνυμα προς τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις χωρών του Βορρά, που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ελλάδα, έχουν και αυτές τις δικές τους δυσκολίες και δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά τώρα που βλέπουν ότι έγιναν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους. «Μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια υπάρχει μια ευκαιρία να καταλήξουν και οι δύο πλευρές σε μια βιώσιμη λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων. Αυτό θα ήταν καλό για όλους. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, που είναι η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις, λέγοντας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Περάσατε δύσκολες μεταρρυθμίσεις και ο λαός, παρά τις δυσκολίες, πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία ήταν απαραίτητο να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο κάναμε και εμείς. Ήταν απολύτως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και βλέπω ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θέλει να κάνει την οικονομία πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα ευκαιρίες».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό αφιερώθηκε στην οικονομία και σημείωσε ότι η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια, ανέτρεψε εκ βάθρων τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης, λέγοντας ότι «για να είναι μακρόχρονα βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται χώρος για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης. Οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση της ζωής τους. Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές να συνεχίσουν να κινούνται στο δρόμο που οδηγεί στην οικονομική ανάκαμψη».

Κυπριακό: Υπάρχει πιθανότητα λύσης

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Ομπάμα δήλωσε την αισιοδοξία του ότι «οι προοπτικές για λύση είναι καλύτερες από ποτέ». Ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, όμως υπάρχει πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει για δεκαετίες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, ο κ. Ομπάμα άφησε να εννοηθεί ότι θα τερματισθεί, εάν καταλήξουν επιτυχώς οι συνομιλίες για την επανένωση του νησιού. «Η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ Κυπρίων και έχουμε δύο ηγέτες που προσπαθούν για τη λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποβαθμίζοντας το ρόλο της Τουρκίας.

Για τη μεταναστευτική κρίση, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε τις μεγάλες προσπάθειες των ελληνικών αρχών, σε συνθήκες οικονομικών δυσκολιών, να αντιμετωπίσουν ένα πολύ σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα και ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες στέγασης και εκπαίδευσης των προσφύγων, ενώ η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη σχετική συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας.

Αξιοσημείωτες ήταν οι αναφορές του κ. Ομπάμα στο ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, με την υπόμνηση ότι η χώρα μας είναι μία από τις μόνο πέντε χώρες της Συμμαχίας που είναι συνεπής με την υποχρέωση να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, ακόμη και σε περίοδο κρίσης.

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε, επίσης, ότι συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ανάγκη να διατηρηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έως ότου η Μόσχα  εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Μινσκ.

Τσίπρας: "Η Γερμανία ας θυμηθεί το 1953"

Ο πρωθυπουργός, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, χαρακτήρισε ως ιστορική στιγμή την αναγνώριση, εκ μέρους του πρώην προέδρου Κλίντον, των λαθών που έκαναν οι ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία στην Ελλάδα και τόνισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του ο πρόεδρος Ομπάμα υπερασπίσθηκε αξίες για τις οποίες οι Έλληνες έχουν χύσει αίμα.

Άφησε αιχμές κατά της ευρωπαϊκής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτόν που η Ευρώπη επέλεξε. Η διεύρυνση νομισματικής βάσης και η τόνωση της απασχόλησης έχουν οδηγήσει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση ανεργίας, ενώ η εμμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στη λιτότητα κρατά τις ευρωπαϊκές οικονομίες στη στασιμότητα».

Σχετικά με το χρέος, υπενθύμισε ότι το 1953, με τη βοήθεια και τη στήριξη των ΗΠΑ η διεθνής κοινότητα ρύθμισε το χρέος της Γερμανίας και το συνέδεσε με ρήτρα ανάπτυξης. «Η ισχυρή Γερμανία οφείλει να ενεργήσει σήμερα με τον ίδιο τρόπο σκέψης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο τώρα είναι φανούν τα αποτελέσματα των θυσιών, να μειωθούν τα βάρη στην ελληνική κοινωνία. Δεν αντέχει η κοινωνία άλλη λιτότητα.
Η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ο επανακαθορισμός των πλεονασμάτων, η ποσοτική χαλάρωση είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα από την ίδια τη συμφωνία με τους εταίρους και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε δε ότι θεωρεί σημαντική την παρουσία του κ. Ομπάμα τώρα στην Αθήνα, καθώς αναμένονται αποφάσεις για το χρέος.