Την επόμενη εβδομάδα και πάντως, το αργότερο, ως το τέλος Νοεμβρίου ολοκληρώνεται το deal για την αντικατάσταση της «λωρίδας ομολόγων» του PSI με τέσσερις νέες σειρές κρατικών τίτλων, που είχε αποκαλύψει κατ’ αποκλειστικότητα το Σin στις 7 Ιουλίου (https://www.sofokleousin.gr/archives/348354.html).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο διαπραγματεύσεων με τους κατόχους των τίτλων, σημερινής ονομαστικής αξίας περίπου 28 δισ. ευρώ, ώστε να επιβεβαιώσει ότι θα δεχθούν να μετάσχουν στο swap.
Εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών αναφέρουν ότι, εκτός των ελληνικών τραπεζών και ταμείων, που είναι βέβαιο ότι θα μετάσχουν στη συναλλαγή, «κλειδωμένη» θα πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών, καθώς θα ωφεληθούν σημαντικά από την ανταλλαγή ομολόγων.
Το σοβαρότερο όφελος για τους επενδυτές είναι ότι θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές επί τεσσάρων ξεχωριστών τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου (με διαφορετικές λήξεις), ενώ σήμερα η διαπραγμάτευση γίνεται με… μοναδικά δυσκίνητο τρόπο, αφού οι συναλλαγές γίνονται για ολόκληρη τη λεγόμενη «λωρίδα PSI», χωρίς να μπορεί ο επενδυτής, ανάλογα με τις εκτιμήσεις του για τη μελλοντική διαμόρφωση των αποδόσεων να πουλήσει ή αγοράσει ξεχωριστά τίτλους διαφορετικής διάρκειας.
Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, μετά την ολοκλήρωση του swap, η Ελλάδα θα έχει μια «κανονική» αγορά διαπραγματεύσιμου χρέους, που θα αποτελείται από τα τέσσερα νέα ομόλογα που θα προκύψουν από την ανταλλαγή των τίτλων του PSI και το νέο 5ετές, που εκδόθηκε το καλοκαίρι.
Αυτό θα βελτιώσει το κλίμα για τους ελληνικούς τίτλους και θα διευκολύνει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την επόμενη έξοδο στην αγορά, αμέσως μόλις κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, με ένα νέο τριετές ομόλογο, που θα συμπληρώσει την καμπύλη των επιτοκίων.
Σήμερα, η απόδοση των ελληνικών τίτλων στη δεκαετία συμπιέζεται αρκετά και υποχωρεί στο 5,416%, ενώ το θετικό κλίμα που δημιουργεί στις αγορές το επικείμενο swap των τίτλων του PSI εκτιμάται ότι συνδέεται και με τη βελτιωμένη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών, όπως και με τη γενικότερα καλή εικόνα του ΧΑ.