Επιχειρήσεις

Όμιλος ΟΤΕ: Λειτουργικά κέρδη 137,7 εκατ. ευρώ το β΄τρίμηνο


Στα 918 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ, μειωμένα κατά 3,0%, λόγω επίδρασης της πανδημίας, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) αυξήθηκε κατά 0,8% λόγω δραστικής μείωσης των λειτουργικών εξόδων, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του β' τριμήνου του 2020.

Ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων ύψους 137,7 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 118,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 98,5 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2019. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2020 ήταν 847,7 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 16,3% σε σχέση με τις 30 Ιουνίου 2019.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου, η διοίκηση αναμένει για το 2020 προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία 600 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένες Ελεύθερες Ταμειακές Ροές περίπου 610 εκατ. ευρώ και Ελεύθερες Ταμειακές Ροές 350 εκατ. ευρώ. Η αμοιβή των μετόχων για το 2020 αναμένεται να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τα επίπεδα ρεκόρ των εκτιμώμενων πληρωμών για άδειες φάσματος και τα έξοδα αναδιάρθρωσης.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3,8%, στα 692,3 εκατ. ευρώ λόγω του αντικτύπου του COVID-19 στην κινητή. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) σημείωσε μείωση 1,7%, σε 285,1 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να ανέρχεται σε 41,2%, βελτιωμένο κατά 90 μονάδες βάσης.

Οι υπηρεσίες οπτικής ίνας συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο, προσελκύοντας 53 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο. Η διείσδυση των οπτικών ινών ανέρχεται πλέον στο 40% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών σταθερής. Σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, ο ΟΤΕ σημείωσε στο τρίμηνο καθαρές προσθήκες 6,5 χιλιάδων συνδρομητών στις υπηρεσίες τηλεόρασης, με τον συνολικό αριθμό των συνδρομητών να διαμορφώνεται σε 563 χιλιάδες στις 30 Ιουνίου 2020. Στην κινητή, τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 8,8% στο τρίμηνο, αντανακλώντας τη σημαντική μείωση στα έσοδα από εισερχόμενη και εξερχόμενη περιαγωγή λόγω των περιορισμών σε μετακινήσεις και ταξίδια.

Η κίνηση δεδομένων ήταν αυξημένη πάνω από 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η μέση μηνιαία χρήση έφτασε τα 3,8 GB ανά συνδρομητή. Και αυτό το τρίμηνο, τα δίκτυα σταθερής και κινητής χειρίστηκαν άριστα την αυξημένη ζήτηση λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αναδείχθηκε ως «το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα», σύμφωνα με τα πρόσφατα Speedtest AwardsTM της Ookla. Τα έσοδα από έργα ICT συνέχισαν τη θετική πορεία στο τρίμηνο με αύξηση 5%.

Στη Ρουμανία, τα συνολικά έσοδα από τις δραστηριότητες του Ομίλου μειώθηκαν κατά 1,0%, σε 228,9 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2020, καθώς η αύξηση των εσόδων από έργα ICT και υπηρεσίες χονδρικής σχεδόν αντιστάθμισαν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδα από υπηρεσίες. Το προσαρμοσμένο EBITDA μετά από μισθώσεις (AL) αυξήθηκε κατά 25,7% και ανήλθε στα 36,2 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2020.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Το β' τρίμηνο της χρονιάς φέρει τα σημάδια της πανδημίας, η οποία, όπως αναμενόταν, έχει επηρεάσει σημαντικά ορισμένες γραμμές εσόδων. Οι δραστικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις επηρεάζουν τα έσοδα, τόσο άμεσα λόγω χαμηλότερης κίνησης roaming όσο και έμμεσα λόγω του αντικτύπου σε πολλές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό και από πελάτες που παρέμειναν στα σπίτια. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής και συνδρομητικής τηλεόρασης επηρεάστηκαν αρνητικά».

«Σταθήκαμε δίπλα στους πελάτες μας που επηρεάστηκαν από την κρίση, με ενέργειες αλληλεγγύης και υποστήριξης, αλλά και διατηρώντας ψηλά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, στα σπίτια και στους χώρους εργασίας. Ευχαριστώ κάθε μέλος της οικογένειας του Ομίλου ΟΤΕ για τη σκληρή δουλειά, αλλά και την αυταπάρνηση που επέδειξαν, όλη αυτήν τη δύσκολη περίοδο», ο κ. Τσαμάζ.

Τέλος, επισήμανε πως «τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία, με μέτρα πρόληψης που υποστηρίζουν την ανάκαμψη των λειτουργιών μας, εργαζόμαστε εντατικά για να περιορίσουμε τη μείωση εσόδων στο ελάχιστο και να μετριάσουμε την επίδραση στην κερδοφορία, ενώ, παράλληλα, διατηρούμε και εντατικοποιούμε τις επενδύσεις μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για την πολιτική αμοιβών των μετόχων που έχουμε επικοινωνήσει».