Πολιτική

ΟΛΠ: «Καλώς ήλθε το (κινέζικο) δολάριο»!


Στην παλιά ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, η κακόφημη συνοικία της Τρούμπας περίμενε να... βρέξει δολάρια,κάθε φορά που «έδενε» στον Πειραιά ο Έκτος Στόλος και ξεχύνονταν στα σοκάκια οι Αμερικανοί ναύτες για... πολύπλευρες δραστηριότητες ψυχαγωγίας.

Και σήμερα βρέχει δολάρια στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού. Μόνο που είναι κινέζικης προέλευσης.

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Nikkei Asian Review, διαβάζουμε για τις μεγάλες επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα, με επίκεντρο τον ΟΛΠ, στο πλαίσιο της στρατηγικής του Πεκίνου για το άνοιγμα του σύγχρονου, θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού.

Το λιμάνι, αναφέρει το ρεπορτάζ, γίνεται σταδιακά μια πραγματικά κινεζική επιχείρηση. Όπως σημειώνει, ήδη παραιτήθηκαν επτά από τα 11 μέλη του δ.σ. του ΟΛΠ που ήταν Έλληνες και αντικαταστάθηκαν από Κινέζους αξιωματούχους.

Οι επενδύσεις από την Κίνα έχουν αλλάξει εντυπωσιακά τη δυναμικότητα του λιμανιού. Στον τομέα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, ο Πειραιώς είναι ήδη μεταξύ των 50 πρώτων λιμανιών παγκοσμίως, ενώ πριν την ιδιωτικοποίηση δεν έφθανε ούτε στο top-100.

Ακόμη και όσοι αντιτάσσονται στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, δυσκολεύονται να αντισταθούν στα κινεζικά δολάρια.

«Πρέπει να προσαρμοσθούμε στην πραγματικότητα», δηλώνει, ενώ μέχρι πρόσφατα ζητούσε να παραμείνει ο ΟΛΠ στο Δημόσιο. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του NIKKEI, τώρα ο κ. Λαγουδάκης ασκεί επιρροή (lobbying) στη νέα διοίκηση του λιμανιού για να ανατεθούν συμβόλαια σε τοπικές επιχειρήσεις.

Παλαιότερα, θυμόμαστε το σημερινό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα έκανε τον Πειραιά, Λιμάνι της Αγωνίας, παραπέμποντας στο κινηματογραφικό αριστούργημα του Ηλία Καζάν.

Τώρα, φαίνεται πως ήλθε ο καιρός να αλλάξουμε κινηματογραφικά σημεία αναφοράς. Το «Καλώς ήλθε το δολάριο» του Αλέκου Σακελάριου μάλλον ταιριάζει πολύ καλύτερα στην κατάσταση...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις