Κύματα πανικού προκαλεί στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου η γρήγορη εξάντληση των αποθηκευτικών χώρων για αργό και προϊόντα, που προκάλεσε χθες την ιστορική κατάρρευση των τιμών στα συμβόλαια αμερικανικού αργού του Μαΐου σε αρνητική τιμή έως και 37 δολ. το βαρέλι, ενώ σήμερα παρασύρει σε μεγάλη πτώση τα συμβόλαια Ιουνίου του αμερικανικού αργού, αλλά και τις τιμές των συμβολαίων του μπρεντ, καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι ούτε το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας αποτελεί ασφαλές καταφύγιο.
Το πρόβλημα με την εξάντληση των αποθηκευτικών χώρων, την ώρα που τεράστιες ποσότητες πετρελαίου είναι αδύνατο να απορροφηθούν από την αγορά λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης με τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, είχε περιγράψει το Σin σε αναλυτικό σχετικό δημοσίευμα στις 7 Απριλίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη ανισορροπία που πιέζει τις τιμές προς το μηδέν. Χθες, ξεπεράσθηκε ακόμη και αυτό το όριο της μηδενικής τιμής, καθώς επενδυτές ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν τους αγοραστές έως και 37 δολ. το βαρέλι, προκειμένου να απαλλαγούν από την υποχρέωση, μετά τη σημερινή λήξη των συμβολαίων για τον Μάιο, να προχωρήσουν στη φυσική παραλαβή των ποσοτήτων αργού και να βρουν χώρους να τις αποθηκεύσουν για μεγάλη περίοδο, μέχρι να βρεθούν αγοραστές.
Το ίδιο πρόβλημα μεταφέρεται τώρα και στα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου, για αμερικανικό αργό αλλά και για το μπρεντ, καθώς, παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για μεγάλη μείωση από τον Μάιο της παραγωγής, η αγορά αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι θα αργήσει να επέλθει ισορροπία και το πρόβλημα με την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων θα επιδεινωθεί σοβαρά τις επόμενες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμη και οι αγοραστές συμβολαίου του Ιουνίου να βρεθούν εγκλωβισμένοι κατά τη λήξη των συμβολαίων, δηλαδή να υποχρεωθούν να παραλάβουν ποσότητες αργού που δεν θα υπάρχουν χώροι για να αποθηκευθούν. Έτσι, τα συμβόλαια Ιουνίου του μπρεντ υποχωρούν κατά 17% και του αμερικανικού αργού κατά 20%, στα 21 και 16 δολ. το βαρέλι, αντίστοιχα.
Η Goldman Sachs προβλέπει βίαιη προσαρμογή της παραγωγής, ώστε να κατεβεί πιο κοντά στη χαμηλή ζήτηση και να επανέλθει ισορροπία στην αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες και πάντως πριν τον Ιούνιο. Στην αμερικανική πλευρά της εξίσωσης είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα συνεδριάζει η εποπτική αρχή του Τέξας, για να εξετάσει την επιβολή περιορισμών στην παραγωγή, καθώς εγκαταλείπεται η επιμονή των Αμερικανών στη θέση πως η μείωση της παραγωγής πρέπει να έλθει με «φυσικό» τρόπο, δηλαδή μέσω της οικειοθελούς προσαρμογής των παραγωγών στις συνθήκες της αγοράς και όχι με την επιβολή περιορισμών.
Παρ' όλα αυτά, το τεράστιο χάσμα που έχει ανοίξει η πανδημία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί γρήγορα και στο μεταξύ οι αποθηκευτικοί χώροι εξαντλούνται με μεγάλη ταχύτητα, μετατρέποντας τις προθεσμιακές αγορές πετρελαίου σε ναρκοπέδιο, καθώς κανένας επενδυτής ή έμπορος πετρελαίου δεν μπορεί να σίγουρος ότι, αν μείνει με μια ανοικτή θέση αγοράς στη λήξη ενός συμβολαίου θα καταφέρει να βρει αγοραστή των ποσοτήτων ή αποθηκευτικό χώρο.
Τα δεδομένα σε σχέση με την αποθήκευση είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το παγκόσμιο σύστημα αποθηκευτικών χώρων εξαντλεί τα όρια της δυναμικότητάς του και σε λίγο οι μόνοι διαθέσιμοι χώροι θα είναι σε μεγάλα δεξαμενόπλοια, που όμως χρεώνουν πολύ υψηλά ποσά για να μετατρέπονται σε αποθήκες:
- Στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα, στους τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους όπου παραδίδεται το αμερικανικό αργό βάσει των προθεσμιακών συμβολαίων, ήδη από την περασμένη Παρασκευή η αποθηκευτική δυναμικότητα είχε καλυφθεί κατά 77% και, όπως εκτιμά η Goldman Sachs, ως τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχει πλήρως εξαντληθεί. Αυτό σημαίνει ότι όποιος επιχειρήσει να παραλάβει αμερικανικό αργό μετά τις αρχές του επόμενου μήνα, θα πρέπει να βρει μια πανάκριβη λύση αποθήκευσής του σε άλλες αμερικανικές εγκαταστάσεις ή σε κάποιο δεξαμενόπλοιο.
- Η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία αποθήκευσης πετρελαίου, η Royal Vopak, που εδρεύει στο Ρότερνταμ και έχει εγκαταστάσεις στο Ρότερνταμ, την Σιγκαπούρη και την Φουτζάρα, δηλώνει ότι έχει εξαντληθεί το σύνολο των αποθηκευτικών της χώρων για αργό και προϊόντα πετρελαίου. Όπως ανέφερε στο Bloomberg ο Τζέραρντ Πολίντες, οικονομικός διευθυντής της Vopak, η διαθέσιμη δυναμικότητα στις εγκαταστάσεις της έχει σχεδόν εξαντληθεί, ενώ όπως είπε, με βάση τις πληροφορίες που έχει, η Vopak δεν είναι η μόνη εταιρεία του τομέα που αντιμετωπίζει σε όλο τον κόσμο αυτό το πρόβλημα.