Νέο Επιχειρείν

Ολοκλήρωση του 2ου κύκλου προγράμματος «Η Επιχειρηματικότητα στη Πράξη»


Ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουνίου ο δεύτερος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Επιχειρηματικότητα στην Πράξη», από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα της Λέσχης Επιχειρηματικότητας και με την υποστήριξη των εταιριών Όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια, Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, Pfizer ΕΛΛΑΣ Α.Ε., Ευρωπαϊκή Πίστη.

Το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών επέλεξε νέα και δημιουργικά άτομα που είχαν κατά νου μια ή περισσότερες επιχειρηματικές ιδέες για να αποκτήσουν τα αναγκαία εφόδια, να τις δοκιμάσουν και να τις υλοποιήσουν.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2015 και τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο 2016. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες προετοίμασαν το επιχειρηματικό πλάνο της ιδέας τους για 2 μήνες και την υπέβαλαν στην επιτροπή ειδικών προς αξιολόγηση. Για την καλύτερη επιχειρηματική πρόταση θεσπίστηκε χρηματικό βραβείο 3.000 ευρώ σε αναγνώριση αυτής της προσπάθειας.

Οι επιχειρηματικές ιδέες που παρουσιάστηκαν ενώπιον κοινού και τις οποίες αξιολόγησε 5μελής επιτροπή ήταν:

Βασιλάτου Κατερίνα,  The NuClab

Γκουγκούμη Μαρία,  Γράφω νήματa, Grafwnimata E-shop

Γόντικας Δημήτρης - Γκόρος Δημήτρης,  MyStyleTown

Παπαβενετίου Έρρικα, aegli PREMIUM ORGANICS

Σαλτιέλ Ηλίας, Athens Makerspace

Σιδηρόπουλος Λάζαρος, Valia Calda Hotel

Σωτηρίου Γεράσιμος, Neuron Electronics

Χατζηκωνσταντίνου Μαρία, DISCOVERY  PATH, Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ AΕΙΦΟΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η πενταμελής επιτροπή που αξιολόγησε και βαθμολόγησε τις επιχειρηματικές ιδέες απαρτίζεται από:

1. Παναγιώτης Αλεξάκης, Καθηγητής Οικονομικής των Επιχειρήσεων και των Αγορών ΕΚΠΑ, Πρόεδρος

2. Λευτέρης Κυριακάκης, Assistant General Manager, Τράπεζα Πειραιώς, Μέλος

3. Σπύρος Αρσένης PhD, Συντονιστής προγράμματος NBG Business Seeds, Εθνική Τράπεζα, Μέλος

4. Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Γενική Γραμματεύς, Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Μέλος

5. Μιχάλης Στάγκος, Συνιδρυτής ID-GC (Industry Disruptors – Game Changers), Μέλος

Η 5μελής επιτροπή έλαβε υπόψη τα εξής κριτήρια:

Καινοτομικότητα της ιδέας και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που επιφέρει 

Ποιότητα της ομάδας 



Γνώση της αγοράς‐στόχου 

Παρουσίαση

Πληρότητα/σαφήνεια επιχειρηματικού σχεδίου 

Η Μαρία Χατζηκωνσταντίνου με το επιχειρηματικό πλάνο DISCOVERY  PATH, ανακηρύχθηκε νικητής και έλαβε χρηματικό βραβείο αξίας 3.000€ το οποίο προσέφερε η εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη. Η κα Χατζηκωνσταντίνου δηλώνει: "Οι όροι «επιχείρηση» και «επιχειρηματικότητα» προέρχονται από το ρήμα «επιχειρώ», και εμείς επιχειρήσαμε! Και στη συνέχεια μετατρέψαμε την πρωτοβουλία μας σε αποτέλεσμα με την καθοδήγηση και την υποστήριξη του προγράμματος ΕΠΕΦΑ. Οι άνθρωποί του μας έδωσαν το ισχυρό κίνητρο, μας έμαθαν το πως θα ξεπεραστούν οι επιμέρους δυσκολίες ανάμεσα στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας και στις δικές μας δυνατότητες. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα μας, το Κέντρο Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ξένων σχολείων της Μέσης Ανατολής. Μια καινοτόμα επιχείρηση που ναι μεν μπορεί να είναι συνυφασμένη με την ατομική μας πρωτοβουλία αλλά χωρίς τον καλά μελετημένο «οδικό χάρτη» του ΕΠΕΦΑ δεν θα είχαμε φτάσει με ακρίβεια στον προορισμό μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την ομάδα του DiscoveryPath στον κ. Ν. Μυλωνά, την ψυχή του προγράμματος  κ. Α. Λιβιεράτο, και στους υπόλοιπους εξαιρετικούς εισηγητές καθώς και στην αφανή ήρωα Κατερίνα Μακρή".

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα στην Πράξη», μέσω του Εργαστηρίου Επενδυτικών Εφαρμογών του ΕΚΠΑ ετοιμάζονται να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Κάποιοι, βρίσκονται ήδη στον επαγγελματικό στίβο και, μέσω της τεχνογνωσίας που έλαβαν, επιδιώκουν να δώσουν νέα ώθηση στην επιχείρησή τους. 

Η Κατερίνα Βασιλάτου δηλώνει ότι "με την ολοκλήρωση του προγράμματος τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός επιχειρηματικού πλάνου αλλά και για την υλοποίησή του έγιναν συγκεκριμένα και ξεκάθαρα. Νιώθω ότι μπορώ να μιλήσω την ίδια γλώσσα με άλλα εμπλεκόμενα με την επιχειρηματικότητα άτομα πχ επενδυτές, άλλους επιχειρηματίες κλπ και να έχω τεκμηριωμένη άποψη για τις επόμενες κινήσεις μου σχετικά με την υλοποίηση του επιχειρηματικού μου πλάνου". The NuCLab είναι ένα καινοτόμο εργαστήριο Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων στους τομείς των Καλλυντικών αλλά και Ειδικών Προϊόντων Διατροφής (Συμπληρώματα Διατροφής και Λειτουργικά Τρόφιμα).  

Ο Ηλίας Σαλτιέλ με το Athens Makerspace που εμπνέει τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και προωθεί την DIY (φτιάξ’το μόνος σου) κουλτούρα και την κοινωνική επιχειρηματικότητα μέσα από την κατασκευή φυσικών αντικειμένων, αναφέρει: "Το πρόγραμμα "Επιχειρηματικότητα στην πράξη", πρωτοβουλία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην στρατηγική και την υλοποίηση του επιχειρηματικού μας πλάνου με τη βοήθεια άριστων μεντόρων και το μοναδικό συντονισμό της κ. Κατερίνας Μακρή".

Η Ειδική Παιδαγωγός Μαρία Γκουγκούμη έχει ως ιδέα τα  Grafwnimata Eshop και αφορά τη δημιουργία ενός ιστότοπου που θα παρέχει εξειδικευμένο θεραπευτικό υλικό για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και αναφέρει "Το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα στην πράξη» αποτέλεσε για μένα μία πρώτη και ουσιαστική επαφή με τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας από ιδιαίτερα καταρτισμένους ανθρώπους του χώρου. Η βοήθεια που πήρα ειδικά σε επίπεδο δόμησης της σκέψης μου για τον άρτιο σχεδιασμό του μελλοντικού επιχειρηματικού μου σχεδίου είναι πραγματικά σημαντική".

Ο Γεράσιμος Σωτηρίου, σχεδιάζοντας και παράγοντας μία μοναδική στο είδος της ηλεκτρομηχανική κλειδαριά για πόρτες ασφαλείας (Neuron Electronics), θεωρεί ότι "όλοι όσοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες, είτε μόνοι τους είτε σε συνεταιρισμό με άλλους θα πρέπει να παρακολουθήσουν τέτοιου είδους σεμινάρια. Προσωπικά για να το εκφράσω με πρακτικό τρόπο, εάν δεν είχα παρακολουθήσει αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα η ιδέα μου θα είχε παραμείνει (κατά πάσα πιθανότητα) ένα απλό δείγμα, μαζί με πολλά άλλα, σε κάποιο ράφι του εργαστηρίου. Αντιθέτως τώρα, κατάφερα να διαμορφώσω και να ποσοτικοποιήσω έναν εφικτό στόχο, για την παραγωγή και διάθεση του προϊόντος μου και να σχεδιάσω (μερικώς) μία διαδικασία που θα με οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα δουλέψουμε πλέον βάσει σχεδίου ελπίζοντας για το καλύτερο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές του προγράμματος και να επισημάνω ότι το κόστος του είναι καθαρά συμβολικό". 

"Σκοπός της πλατφόρμας, δηλώνει η ομάδα του MyStyleTown, είναι να «στεγάσουμε» κάτω από την ομπρέλα μας Έλληνες σχεδιαστές μόδας, ελληνικές εταιρίες ρούχων, ελληνικά e – shops και σχολές μόδας. Όνειρό μας είναι να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις τις μόδας και να αρχίσουμε μαζί την πορεία μας προς το εξωτερικό. Στο «παιχνίδι» αυτό, η δύναμη της πλατφόρμας μας είναι οι χρήστες, εκείνοι που θα μπορούν να επιλέγουν και να δημιουργούν τα ρούχα που ονειρεύονται. Μια ιδέα όμως, όσο και καλή αν είναι παραμένει μια ιδέα, αν δεν έχεις τα κατάλληλα εφόδια για να την εξελίξεις. Και αυτό ακριβώς, αποφύγαμε με την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα. Οι καθηγητές, άνθρωποι με γνώσεις, μας μεταλαμπάδευσαν όλα όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε, ώστε να προχωρήσουμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο. Μάθαμε τα σωστά βήματα της απαιτούμενης στρατηγικής, ανταλλάξαμε απόψεις, ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους της αγοράς, διευρύναμε τους ορίζοντές μας, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας και καταφέραμε να χτίσουμε την ιδέα μας. Άλλωστε, το ταξίδι είναι αυτό που σου αφήνει εμπειρίες και όχι ο προορισμός". 

"Ο βασικός στόχος του Προγράμματος ήταν να συνεισφέρει στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας και στη μετατροπή επιχειρηματικών ιδεών σε πράξη. Με την ολοκλήρωση του 2ου κύκλου του προγράμματος ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί και μια ομάδα νέων ανθρώπων ανοίγει τα φτερά της και επιχειρεί" τονίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής κ. Νικόλαος Μυλωνάς.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://epefa.econ.uoa.gr

τηλ. 210 368 9460