Οι δύο Κορέες συμφώνησαν σήμερα να εγκαινιάσουν σύντομα τα έργα διασύνδεσης των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων τους, στο πιο πρόσφατο επεισόδιο χαλάρωσης στο οποίο η πολιτική της Σεούλ έναντι του Βορρά αποκλίνει όλο και περισσότερο από εκείνην της Ουάσινγκτον.
Οι δύο χώρες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έλαβαν την απόφαση αυτή κατά τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου που διοργανώθηκαν στην Πανμουντζόν, χωριό της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (DMZ), που χωρίζει στα δυο τη χερσόνησο, όπου ένας αυξανόμενος αριθμός ραντεβού έχει πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες.
«Ο Νότος και ο Βορράς αποφάσισαν να διοργανώσουν μια τελετή εγκαινίων των έργων για τη διασύνδεση και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών δικτύων και των διαδρομών των ανατολικών και δυτικών παράλιων ζωνών στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο Κορέες.
Από το τέλος του πολέμου στην Κορέα το 1953, η επικοινωνία ανάμεσα σε πολίτες ή τα πολιτικά ταξίδια ανάμεσα στους δύο γείτονες είχαν απαγορευτεί. Δεν είναι γνωστό πότε θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν τα έργα.
Οι εκπρόσωποι των δύο μερών συμφώνησαν επίσης να διεξαγάγουν στρατιωτικές συνομιλίες «μόλις καταστεί δυνατό» για τη μείωση των εντάσεων στα σύνορα και να διοργανώσουν μια συνάντηση μέσω του Ερυθρού Σταυρού για συζήτηση σχετικών θεμάτων σε νέες συναντήσεις των οικογενειών που χωρίστηκαν από τον πόλεμο.
Οι δύο χώρες θα συζητήσουν επίσης ξεχωριστά το σχέδιό τους να θέσουν από κοινού υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032 και για ένα βορειοκορεατικό καλλιτεχνικό θέαμα στη Σεούλ, αναφέρεται στο κείμενο.
Είναι η τρίτη φορά που ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τσο Μιούνγκ γκιόν συναντά τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Ρι Σον Γκουόν μετά την τρίτη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν και τον Κιμ Γιουνγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο μήνα.
Επιταχύνοντας την επαναπροσέγγιση με την Πιονγκγιάνγκ, η Σεούλ μοιάζει να παίρνει τις αποστάσεις της από την αμερικανική πολιτική απέναντι στον Βορρά. Η Ουάσινγκτον δεν μοιάζει καθόλου να πείθεται από την ταχύτητα της χαλάρωσης των εντάσεων στη χερσόνησο.
Κατά τη συνάντηση κορυφής με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε υποσχεθεί μόνο να εργαστεί για την αποπυρηνικοποίηση της «κορεατικής χερσονήσου», μια διατύπωση που υπόκειται σε όλες τις δυνατές ερμηνείες. Από τότε, η Πιονγκγιάνκ και η Ουάσινγκτον διαφωνούν για την εμβέλεια αυτή της διακήρυξης.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, που ανήκει στην κεντροαριστερά, είναι επί μακρόν οπαδός του διαλόγου με τον Βορρά, που υπόκειται σε πολλές κυρώσεις από τον ΟΗΕ λόγω των απαγορευμένων πυρηνικών προγραμμάτων και των προγραμμάτων βαλλιστικών πυραύλων του.