Αγορές

Ολική επαναφορά στο χρηματιστήριο, με οδηγό τις τράπεζες


Εντυπωσιακή ενδοσυνεδριακή μεταστροφή και πλήρης αλλαγή εικόνα  στο χρηματιστήριο, που ξεκίνησε σήμερα με μεγάλες απώλειες και κατέληξε με θετικό πρόσημο στους δείκτες και μεγάλα κέρδη στις τραπεζικές μετοχές. Αυτή η «ολική επαναφορά» - το ακριβώς αντίθετο την χθεσινής κίνησης – δείχνει ότι η αγορά μετατρέπεται σε «κινούμενη άμμο», υπό την επίδραση της εξαιρετικά αρνητικής συγκυρίας.

Η έντονη αστάθεια και η μεταβλητότητα εκτιμάται ότι θα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία τις επόμενες μέρες, καθώς οι διεθνείς αγορές  βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ  σταθεροποίησης και βαθιάς διόρθωσης.

Σήμερα, μια πρώτη πρόσκαιρη – και τελικά διαψευσθείσα – ένδειξη αναστροφής τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ανοδικό άνοιγμα στη Wall Street, απετέλεσαν καταλύτες ισχυρής αντίδρασης στο ΧΑ. Είναι προφανές ότι η ελληνική αγορά «ξύνει πάτο», αλλά δεν έχει δυνατότητες και περιθώρια ουσιαστικής ανάκαμψης όσο το διεθνές περιβάλλον λειτουργεί ανασταλτικά.

Οι φόβοι για διόρθωση

Η «βαρυχειμωνιά» που ενέσκηψε ξαφνικά στις διεθνείς αγορές, έχει επηρεάσει άμεσα το ελληνικό χρηματιστήριο, προκαλώντας επιδείνωση κλίματος και εκροές κεφαλαίων. Η σημερινή «αναλαμπή» δεν αλλάζει την πραγματική κατάσταση και τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί.
Στον προβληματισμό για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών – που ήταν μέχρι τώρα η βασική αιτία (ή μόνον η αφορμή) της μεγάλης πτώσης – προστίθενται τώρα οι φόβοι μιάς επικείμενης μεγάλης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, που θα προκαλέσει τσουνάμι παρενεργειών  στα περιφερειακά χρηματιστήρια και στις αγορές ομολόγων.

Για μεγάλη διόρθωση προειδοποίησε εμμέσως χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι οι τιμές των μετοχών είναι «εξαιρετικά υψηλές». Η προοπτική ανόδου των επιτοκίων και του κόστους χρήματος διεθνώς, είναι μία ακόμη εν δυνάμει απειλή για τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων, αυξάνοντας το ρίσκο ιδιαίτερα σε αναδυόμενες αγορές όπως η ελληνική.

 Κερδοσκοπία και παρεμβάσεις

Στο ΧΑ ο συνδυασμός διεθνών εξελίξεων και εσωτερικών προβλημάτων διαμορφώνει αρνητική βραχυχρόνια συγκυρία, που δεν δικαιολογεί αισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία. Οι ανησυχίες αποτυπώνονται  στη συμπεριφορά  διεθνών χαρτοφυλακίων, που συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις, ή/και ανοίγουν νέες θέσεις short.

Σήμερα οι πωλητές «πάτησαν φρένο», πολλοί έσπευσαν να κλείσουν ανοιχτές θέσεις short και η εικόνα άλλαξε άρδην. Αγοραστικές παρεμβάσεις έγιναν κυρίως σε τραπεζικές μετοχές στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και στα call auctions, όπου ο κλαδικός τους δείκτης  πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα και από -0,64% βρέθηκε να τερματίζει με +2,20%.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε βαρύ κλίμα και με τους χειρότερους οιωνούς, καθώς τιμές των συμβολαίων επί τραπεζικών μετοχών στα Παράγωγα υποχωρούσαν κατά 4%-5%. Εν συνεχεία, οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν σταδιακά, δίνοντας ανοδική κατεύθυνση στην αγορά, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε με κέρδη 0,16% στις 626,86 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά  από τις 610,51 μονάδες (-2,45%) μέχρι τις 630,26  (+0,71%).
Ο FTASE της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,35% στις 1.645,18 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά -3,86%, προμηνύοντας άλλη μία «καταστροφική» συνεδρίαση. Ανακάμπτοντας όμως έκλεισε με κέρδη 2,20% στις 487,24 μονάδες.

Στην άνοδο πρωταγωνίστησαν η Πειραιώς ( +6,4%) και η Εθνική (+6%). Eurobank +1%, Attica +0,8%, σχεδόν αμετάβλητη η Alpha (+0,1%).
 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΔΕΗ και Jumbo +4,3%, Aegean +2,5%,  ΕΛΠΕ +1,8%, ΟΛΠ +1,4%.
Στον αντίποδα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -4,2%, ΟΤΕ και Μυτιληναίος -2,2%, Φουρλής και Lamda -2%, Βιοχάλκο -1,5%.

Διαβαστε επισης