Χαράτσι για την έκδοση τιμολογίων ιδιωτών και επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το δημόσιο τομέα και την αποστολή τους στο myDATA επιβάλουν οι εταιρείες πληροφορικής, που έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Συγχρόνως, οι προδιαγραφές της συγκέντρωσης και αποστολής τιμολογίων από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ευνοούν αποκλειστικά τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, με τον κλάδο να καταγγέλλει ότι στηρίζονται οι «ολιγάρχες» σε βάρος των μικρομεσαίων εταιρειών πληροφορικής.
Πρόκειται για την έκδοση Ηλεκτρονικών Τιμολογίων στο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων, που αφορά σημαντική μερίδα των επιχειρήσεων της χώρας, που συναλλάσσονται με τον δημόσιο τομέα.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις και οι ιδιώτες υποχρεούνται να εκδίδουν και να διαβιβάζουν τα τιμολόγια σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, θα πρέπει να το εκδίδουν, να το επεξεργάζονται και να το διαβιβάζουν μέσω ιδιωτών «Παρόχων», διαφορετικά δεν γίνονται δεκτά και δεν πληρώνονται για τις υπηρεσίες που παρείχαν ή για τις προμήθειες.
Τα προβλήματα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη διαδικασία είναι αρκετά, καθώς το κόστος για τους προμηθευτές ή συναλλασσόμενους με δημόσιους φορείς είναι αρκετά υψηλό (500 ευρώ το άνοιγμα «καρτέλας) ενώ, όπως είναι οι προδιαγραφές του συστήματος B2G, μπορούν να το «τρέχουν» μόνο οι μεγάλες εταιρείες Πληροφορικής.
Στόχος της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στο δημόσιο, είναι η τήρηση κοινών κανόνων τιμολόγησης προς το Δημόσιο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μπορεί, στην ενιαία αγορά, μια επιχείρηση, από οποιαδήποτε χώρα, ανεμπόδιστα να συνάπτει και να εκτελεί συμβάσεις με δημοσίους φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος από το δημόσιο των συμβάσεων που υπογράφονται από όλους τους φορείς.
Τα προβλήματα
Όπως καταγγέλλει η Ένωση Επαγγελματιών & Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΕΕΕΠΕ), οι συγκεκριμένες αλλαγές, αν και αποσκοπούν στην ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενδέχεται να προκαλέσουν νέες προκλήσεις, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να ενθαρρύνουν τη δημιουργία ολιγοπωλίων στον τομέα της πληροφορικής και των τραπεζών.
Ο νέος μηχανισμός που προωθεί η ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους μεγάλους παρόχους λογισμικού, έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει τεράστια οικονομική και τεχνολογική ισχύ στα χέρια λίγων παικτών. Αυτό απειλεί σοβαρά την πολυμορφία της αγοράς, αποκλείοντας μικρότερους παρόχους και κατασκευαστές λογισμικού από τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Οι αυστηρές απαιτήσεις για πιστοποιήσεις και η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των διαδικασιών δημιουργούν έναν ασφυκτικό ανταγωνισμό, που ενισχύει τις μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των μικρών και υπονομεύει την ελεύθερη επιχειρηματικότητα.
Τονίζει, δε, ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίσουν την ισορροπία και την ισότιμη συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων στην αγορά. Η ποικιλία και η πολυμορφία των επιχειρήσεων είναι απαραίτητες για την προώθηση της καινοτομίας, της ανάπτυξης και για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Η ΕΕΕΠΕ κωδικοποιεί και τα ακόλουθα προβλήματα που παρατηρούνται:
- Υπερβολικό Κόστος για τις Επιχειρήσεις που εκδίδουν Παραστατικά προς το Δημόσιο (B2G): Η έλλειψη Δημόσιου Παρόχου έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με δυσανάλογα υψηλά κόστη. (Λύση: Κοινό API σε ΥΠΑΗΕΣ και Δημόσιος Πάροχος)
- Υπερβολικό Κόστος για όλες τις Επιχειρήσεις με την επικείμενη Υποχρεωτικότητα Παρόχου για όλα τα Παραστατικά (B2B): Εάν προχωρήσει, το μέτρο αυτό θα αυξήσει σημαντικά τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων. (Λύση: Κοινό API σε ΥΠΑΗΕΣ και Δημόσιος Πάροχος)
- Υπερβολικό Κόστος για Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν Προγράμματα ERP μεγάλων Παρόχων: Η επιβολή χρήσης ενός συγκεκριμένου Παρόχου μέσω των ERP συστημάτων αυξάνει το κόστος και μειώνει τις επιλογές των επιχειρήσεων. (Λύση: Κοινό API σε ΥΠΑΗΕΣ και Δημόσιος Πάροχος)
- Μηδενικό Κόστος τον πρώτο χρόνο και Υπερβολικό Κόστος τα επόμενα χρόνια για νέους πελάτες των Μεγάλων Παρόχων: Αυτή η στρατηγική στοχεύει στην εξάλειψη των μικρότερων παρόχων από την αγορά. (Λύση: Κοινό API σε ΥΠΑΗΕΣ και Δημόσιος Πάροχος)
- Εξοστρακισμός ορισμένων Τραπεζών – Παρόχων Πληρωμών λόγω μη υποστήριξης από κάποια λογισμικά: Η έλλειψη κοινού API επιβαρύνει περαιτέρω τον ανταγωνισμό. (Λύση: Κοινό API σε NSP)
- Δημιουργία κλίματος Bullying προς Μικρούς Κατασκευαστές Λογισμικού και Μικρούς Παρόχους: Απειλές, πρόστιμα και άλλες μορφές πίεσης είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς υποστήριξης και της έλλειψης διαφάνειας. (Λύση: Σωστή Πληροφόρηση).