Πολιτική

Όλη η αλήθεια για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων


 Όλη η αλήθεια για την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων

Τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων έχουν αναστατώσει το σύνολο της κοινωνίας μας καθώς, σε καθημερινή βάση διαβάζουν ή ακούνε ότι κάποιο νοσοκομείο είναι υπό κατάρρευση, κάποιο έτοιμο να κλείσει, ότι δεν υπάρχουν φάρμακα, ότι οι γιατροί δεν έχουν υλικά να κάνουν τις επεμβάσεις, ενώ οι ίδιοι οι ασθενείς καταγγέλλουν κατά καιρούς ότι αντιμετώπισαν προβλήματα όταν χρειάστηκαν να νοσηλευτούν.

Τι συμβαίνει όμως ακριβώς στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας; στο ερώτημα απαντά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) η οποία κατέγραψε τα προβλήματα σε κάθε νοσοκομείο.

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Νήσων

Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και Παπανικολάου) καθώς και σε αυτά των νησιών μας έχουν καταγραφεί σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό  που αγγίζουν το 40%, και οι οποίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη διενέργεια χειρουργείων, στην ομαλή λειτουργία εργαστηρίων και γενικότερα στην περίθαλψη των ασθενών. Για παράδειγμα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης οι αίθουσες των χειρουργείων υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι λίστες αναμονής.

 Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία προσπαθούν λόγω της έλλειψης προσωπικού να λύσουν τα προβλήματα, εκ των έσω, μετακινώντας το προσωπικό και ζητούν να κλείσουν κλινικές (π.χ Έδεσσα-Γιαννιτσά).
Ενώ, στα νησιά και συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Σάμου, λόγω έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών, η κάλυψη γίνεται από αγροτικούς γιατρούς, ενώ λόγω έλλειψης νοσηλευτικού, άμεσα δε θα λειτουργεί η ΜΕΘ, που σήμερα υπολειτουργεί με 3 κρεβάτια από τα 6 που διαθέτει. Η υποχρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις υλικών, όμως και η αδυναμία αποπληρωμής των προμηθευτών έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε  βαμβάκι.

Στο ΑΧΕΠΑ επίσης, ο στεφανιογράφος είναι εξαιρετικά παλαιός και χαλάει συνέχεια, ενώ και στα υπόλοιπα νοσοκομεία η συντήρηση των ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων γίνεται δύσκολα.

Στις ελλείψεις καταγράφονται και τα καρότσια μεταφοράς ασθενών, τα φορεία, τα κρεβάτια νοσηλείας, τα χαλασμένα στρώματα και πολλά ακόμα.
Ούτε χρήματα για τη συντήρηση των ασανσέρ δεν υπάρχουν όπως λένε χαρακτηριστικά και η «μαύρη τρύπα» στις προμήθειες μεγαλώνει. Όσο για τους διαγωνισμούς εκκρεμούν  εδώ και πολύ καιρό με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να χρονίζουν και να αυξάνονται.

Αναφορικά με τις εφημερίες υπάρχει όπως λέει μεγάλη αύξηση προσέλευσης έτσι ώστε φτάνει η αναμονή ακόμα κα τις 7 ώρες στα παθολογικά ιατρεία. Επιπροσθέτως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπάρχουν ελλείψεις κλινών με αποτέλεσμα οι νοσηλείες να παρατείνονται και εκτός των προβλεπόμενων ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια).

Τέλος, τα Κέντρα Υγείας σε αυτές τις περιοχές αποδυναμώνονται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να καταφεύγουν στα ιδιωτικά κέντρα.
Για παράδειγμα στο νοσοκομείο Σάμου, επειδή δεν προβλέπεται στον οργανισμό, αλλά και από έλλειψη χρημάτων και στελέχωσης οι ασθενείς όταν χρειάζεται κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους μεταφέρονται σε ιδιωτικό γαστρεντερολογικό εργαστήριο με προσωπική τους δαπάνη.

Νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας

Οι τραγικές ελλείψεις έχουν φτάσει σε όλα τα νοσοκομεία, και στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Τρανό παράδειγμα οι παρακάτω πίνακες:

 

Δεν εφημερεύουν όλο το μήνα Ορθοπεδικοί, Οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, Γυναικολόγοι. Ειδικότητες όπως Αιματολόγος, Νευρολόγος και Δερματολόγοςείναι κενές.

 

Ειδικότητες όπως ΩΡΛ, και Οφθαλμίατρος είναι κενές. Επίσης δεν υπάρχει μάγειρας στο νοσοκομείο.

 

Ειδικότητες όπως Γυναικολόγος, Νευρολόγος και ΩΡΛ είναι κενές.

 

Η Παθολογική κλινική εφημερεύει  15 ημέρες τον μήνα, ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα, το ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί το βράδυ και οι θέσεις οφθαλμίατρου και ΩΡΛ είναι κενές.

 

 Η Παιδιατρική κλινική δεν λειτουργεί, από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες λειτουργεί μόνο η μία. Ειδικότητες όπως  ΩΡΛ, Νευρολόγος, Οφθαλμίατρος Πνευμονολόγος είναι κενές.

 Στο  Νοσοκομείο Άμφισσας στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι κενές 23 θέσεις και 28 θέσεις στο λοιπό προσωπικό. Η παθολογική κλινική είναι κλειστή και οι περισσότερες κλινικές δεν εφημερεύουν όλο τον μήνα.

 


Ο Αξονικός τομογράφος  και ο Μαστογράφος  δεν λειτουργούν και το μικροβιολογικό  τμήμα λειτουργεί μόνο για εσωτερικούς ασθενείς. οι περισσότερες κλινικές δεν εφημερεύουν όλο τον μήνα.

 

Η Μαιευτική κλινική κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης Ιατρικού Προσωπικού και η Παιδιατρική κλινική δεν εφημερεύει όλο το μήνα.

Νοσοκομεία Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Στην νευραλγική και ακριτική περιφέρεια της  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα Νοσοκομεία στενάζουν από την έλλειψη  προσωπικού και υλικών. Ξεκινώντας από την ναυαρχίδα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ένα Νοσοκομείο στολίδι, που δυστυχώς έχει καταντήσει κουφάρι, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και ολοένα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση.

Το ακριτικό Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, με τον σημαντικότατο ρόλο ανάσχεσης, δίπλα στα σύνορα, παραπαίει από την έλλειψη προσωπικού, τόση που στους εργαζόμενους οφείλονται πάνω από 6.000 ημέρες ανάπαυσης προηγουμένων ετών.

Το Νοσοκομείο Κομοτηνής  ομοίως σε δυσχερέστατη θέση με σημαντικότατη έλλειψη προσωπικού και οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης που ξεπερνούν τις 2.000.
Στο Νοσοκομείο Ξάνθης  οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης ανέρχονται στις 1000 και η κάλυψη από πλευράς προσωπικού στο 65%.

Το Νοσοκομείο Καβάλας με ρόλο εξ ανάγκης Περιφερειακού Νοσοκομείου ,και αυξημένες υποχρεώσεις κατά την τουριστική περίοδο προσπαθεί να ανταπεξέλθει με έλλειψη προσωπικού της τάξεως του 50%, με χρηματοδότηση του σταγονόμετρου και εργαζόμενους σε κατάσταση εξουθένωσης. Το Νοσοκομείο της Δράμας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού προβαίνει συνεχώς σε περιορισμό των υπαρχουσών λειτουργιών.

Νοσοκομεία Δυτικής Μακεδονίας & Ιονίων Νήσων

Το Π.Γ.Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ είναι το μεγαλύτερο πληρέστερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας και  από τεχνολογικής άποψης αλλά και υψηλής ποιότητα τριτοβάθμιας  υγείας. Και ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί ως Τριτοβάθμιο νοσοκομείο, σήμερα λειτουργεί ως Δευτεροβάθμιο και Πρωτοβάθμιο. 

Με τον οργανισμό του 2012, διαπιστώσαμε ότι όχι δεν προστέθηκε κάτι, αλλά τουναντίον ο νέος οργανισμός δεν περιελάμβανε ζωτικά τμήματα του νοσοκομείου όπως ΜΕΘ, Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, το Διαβητολογικό κέντρο, την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών οργάνων και την Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς. Αντίστοιχα και 24 οργανικές θέσεις οι οποίες είναι καλυμμένες είναι εκτός Οργανισμού.

Ελλείψεις παντού. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο 280 εργαζόμενοι και δεν έχει προσληφθεί κανείς με αποτέλεσμα να λειτουργεί με τους επικουρικούς με την πρακτική που κάνουν τα παιδιά από τα Τ.Ε.Ι., με παιδιά του ΟΑΕΔ που κάνουν κι αυτά την πρακτική τους, με τα πεντάμηνα (Κοινωφελούς εργασίας) και με το προσωπικό των εργολάβων, που το πρωί καθαρίζουν και αργότερα τους απασχολούν στα γκισέ του νοσοκομείου.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο τομέας των Μαιών, που υπηρετούν στις δυο Μαιευτικές κλινικές, στην γυναικολογική, στο Μαιευτήριο και στα εξωτερικά Ιατρεία. Υπηρετούν μόνο 31 Μαίες όταν προβλέπονται από τον οργανισμό 43.

Το τελευταίο χρόνο οι παραιτήσεις των ιατρών αποδυναμώνουν ή κλείνουν κλινικές. Για παράδειγμα παραιτήθηκε ο αγγειοχειρουργός και έκλεισε η κλινική ενώ, παραιτήθηκαν 2 ογκολόγοι, 1 θωρακοχειρουργός, 1 νευροχειρουργός, 1 αναισθησιολόγος, 1 ορθοπεδικός και 1 χειρουργός.

Το νοσοκομείο Γ΄ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ στα Γιάννενα το χαρακτηρίζουν όλοι «νοσοκομείο της καρδιάς μας» και όμως όπως λένε, δεν υπάρχει διοικητής. Οι ελλείψεις προσωπικού βασίζονται στο νέο οργανισμό του νοσοκομείου 2012 που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι θέσεις π.χ. των Τ.Ε. νοσηλευτών είναι καλυμμένες, το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου. Την τελευταία 3ετία έχουν αποχωρήσει περίπου 200 εργαζόμενοι χωρίς να έρθει κανένας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε προσωπικό ( Y.E. κατηγορία) αντιμετωπίζουν τα τμήματα εστίασης, πλυντηρίων, τραυματιοφορέων, τεχνικές υπηρεσίες, φύλαξης, (το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται μέρα νύχτα), το τηλεφωνικό κέντρο δεν δουλεύει απόγευμα νύχτα και αργίες. Στους εργαζόμενους όπως κοινωνικοί λειτουργοί και εργοθεραπευτές τους απασχολούν σε αλλότρια καθήκοντα. Στους εργαζόμενους στην εστίαση τους οφείλουν πολλά ρεπό. Οι συνάδελφοι από την παιδιατρική καλύπτουν και τα Τ.Ε.Π., (τα ΤΕΠ είναι αυτόνομο τμήμα). Επίσης μεγάλες ελλείψεις έχει και η διοικητική υπηρεσία.

Στο δε νοσοκομείο Άρτας Διοικητής δεν έχει αναλάβει ακόμη και οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες ενώ στα Κέντρα Υγείας του νομού ακόμα μεγαλύτερες  γι αυτό μεταφέρονται γιατροί από το νοσοκομείο για να βοηθήσουν στις εφημερίες. Ανοικτό είναι και το θέμα του Αξονικού που εδώ και 5 μήνες για μια λυχνία έχει βγει σε αχρηστία, και όλοι οι ασθενείς ή μεταφέρονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία ή στο ιδιωτικό στην Άρτα. Επίσης, στο Nοσοκομείο Πρέβεζας υπήρξε σοβαρό πρόβλημα με τη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί, οι διαχρονικές οφειλές του ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο, είναι μεγάλες, όμως όλοι θεωρούν απίθανο  το ενδεχόμενο  της όποιας σημαντικής ενίσχυσης του Νοσοκομείου μέσω των οφειλόμενων κονδυλίων.

Νοσοκομείο από ΕΟΠΥΥ

 

Επιπροσθέτως το ισχύον μνημονικό οργανόγραμμα του 2012 δεν ανταποκρίνεται στην ανάπτυξη των υπηρεσιών του νοσοκομείου. Το προηγούμενο οργανόγραμμα κατάργησε τμήματα και υπηρεσίες του νοσοκομείου (αρκετές παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικά συνεργεία), κατάργησε οργανικές θέσεις ιδιαίτερα βοηθητικού προσωπικού, ενώ δεν ενέταξε τις δομές ψυχικής υγείας που ήδη λειτουργούν στα πλαίσια του νοσοκομείου (Κέντρο Ψυχικής Υγείας-Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο και ξενώνας «Εστία»).

Το νοσοκομείο Πρέβεζας έχει το 1/3 του προσωπικού όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί.

Γ.Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ –ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 2016

 

 

 

 

 

 

Τα 2/3 των κενών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας  είναι «δεσμευμένες»  σε αιτήματα για μετάθεση στο ΓΝ Πρέβεζας εργαζομένων νοσηλευτών  με οργανική θέση σε άλλα νοσοκομεία.  Ορισμένα από αυτά εκκρεμούν επί  έτη. Για παραϊατρικό προσωπικό προβλέπονται 27 άτομα και υπηρετούν μόνο 13 ενώ βάσει του οργανογράμματος 2012 για ιατρικό προσωπικό προβλέπονται 48 και υπηρετούν  32 και 8 επικουρικοί.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιάτων ο εκτελεί χρέη διοικητή και στο νοσοκομείο Κέρκυρας. Τα νοσοκομεία δεν είναι διασυνδεόμενα, άλλα προβλήματα έχει το Γ.Ν. Κέρκυρας και άλλα το Γ.Ν. Φιλιατών.  Λόγω της υποχρηματοδοτησης γίνονται (περικοπές από Δ.Σ. στις δαπάνες υγειονομικού, προβλήματα στην επισκευή οργάνων-μηχανημάτων, σε ανεφοδιασμό αναλωσίμων κ.ο.κ.)
Οι ελλείψεις είναι σε βασικές ειδικότητες-χειρουργοί, παθολόγοι-βιοπαθολόγοι – ακτινοδιαγνωστικούς  και η κάλυψη γίνεται με επικουρικούς και μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Τα ιατρικά μηχανήματα είναι απαρχαιωμένα το ίδιο και τα χειρουργεία.
Στο νοσοκομείο Κέρκυρας εκτελεί χρέη διοικητή ο διοικητής των Φιλιατών δύο μέρες την εβδομάδα.
Στο νοσοκομείο καταργούν δομές, συγχωνεύουν νοσηλευτικές  κλίνες και τμήματα, όπως π.χ. συμβαίνει με την Β΄ Παθολογική κλινική, τα εξωτερικά ιατρεία έχουν ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Εξαιρετικά πρόσφατο είναι εξάλλου το  νέο εργατικό ατύχημα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου τραπεζοκόμος έκοψε μέρος από τα τρία δάκτυλα του χεριού της, στην προσπάθεια της να προλάβει να εκτελέσει τα καθήκοντά της απέναντι στην υπηρεσία και στους ασθενείς. Αναπόφευκτο ατύχημα, όταν οι εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί στην σωματική και ψυχολογική εξάντληση, μέσω της ακραίας εντατικοποίησης της εργασίας τους, χωρίς να λαμβάνουν τα εβδομαδιαία ρεπό ξεκούρασης και τις κανονικές άδειες τους, τα τελευταία 4 έτη. Την ίδια ώρα, τα χρωστούμενα εβδομαδιαία ρεπό ξεκούρασης και οι κανονικές άδειες ξεπερνούν τα 6000 και σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται από το 2013.

Τα 5 τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού επειδή, σύμφωνα με τον οργανισμό του 2006 οι υπηρετούντες  καλύπτουν μόλις το 35% του επίσημου οργανισμού.
Τα χρέη του Νοσοκομείου που φτάνουν στο ύψος των 13 εκατομμυρίων, προερχόμενα από τα προηγούμενα έτη.

Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας έχει σημαντικές επίσης ελλείψεις.   Προβλεπόμενες θέσεις ιατρών είναι 59 και υπηρετούν 36, ενώ προβλεπόμενες θέσεις νοσηλευτών είναι 237 και υπηρετούν 155. Προβλεπόμενες θέσεις για διοικητικό προσωπικό είναι 75 και υπηρετούν 38.

Δημόσια Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου
Για οριακή κατάσταση επισφαλούς λειτουργίας μιλά η ΠΟΕΔΗΝ, ιδιαίτερα εξαιτίας της μακροχρόνιας έλλειψης προσωπικού η οποία έχει ως συνέπειες την υποστελέχωση όλων των προνοιακών δομών. Ειδικότερα στο παράρτημα ΑΜΕΑ «Νεομάρτυρας  Γεώργιος» οι ελλείψεις είναι τραγικές. Έχει συνταξιοδοτηθεί περίπου το 1/3 του προσωπικού χωρίς να έχει γίνει αναπλήρωσή του  σε μόνιμο προσωπικό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν σχεδόν όλα τα τμήματα της δομής. Στο τμήμα νοσηλείας υπηρετούν 9 νοσηλευτές και 7 άτομα βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό ενώ, για να υπάρχει μια κανονική και αξιοπρεπής  λειτουργία χρειάζονται το λιγότερο 11 άτομα στην κάθε ειδικότητα. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα τμήματα υποδομής. Στην κουζίνα υπάρχουν 3 εργαζόμενοι με αποτέλεσμα για την εξυπηρέτηση των αναγκών εστίασης  να χρειάζεται να δουλεύουν σπαστό  ωράριο , ενώ οι τραπεζοκόμοι που είναι και εκεί 3 σε περίπτωση ανάγκης ή αδειών –όπως και οι μάγειροι- αδυνατούν να καλύψουν τις βάρδιές τους.

Νοσοκομεία Κρήτης

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων έχουν αποχωρήσει πάνω από 70 εργαζόμενοι και οι προσλήψεις είναι μηδενικές. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 241. Το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά, η νοσηλευτική υπηρεσία οφείλει πάνω από 13.000 ρεπό στο προσωπικό της ενώ το βοηθητικό προσωπικό είναι ελάχιστο πχ. ένας μεταφορέας ασθενών για όλο το νοσοκομείο. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι από το 1999 και έχει συνεχή προβλήματα. Η αντιμετώπιση όλων γίνεται με δωρεές και παροχές από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στο Πα.Γ.Ν.Η. – Βενιζέλειο υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες των εργαζομένων, ενώ, οι συνθήκες εργασίας χαρακτηρίζονται απαράδεκτες από το προσωπικό. Ένας σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια καλύπτει πάνω από 40 ασθενείς. Οι περισσότερες δε κλινικές είναι μεγάλης βαρύτητας και μοναδικές στην νότια υγειονομική περιφέρεια της Ελλάδος και οι οποίες εφημερεύουν καθημερινά. Για παράδειγμα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το 2015 εξυπηρέτησε πάνω από 105.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, πάνω από 100.000 στα ΤΕΠ και έγιναν πάνω από 80.000 εισαγωγές. Η Παιδοψυχιατρική κλινική (μοναδική στην υγειονομική περιφέρεια) λειτουργεί με εργαζόμενους με μπλοκάκι ενώ, υπάρχει μόνο ένας μεταφορέας το απόγευμα και ένας τη νύχτα. Τα οφειλόμενα ρεπό και οι άδειες για τη νοσηλευτική υπηρεσία του Βενιζελείου είναι πάνω από 7.000 και πάνω από 10.000 για το Πα.Γ.Ν.Η.  Οι συνθήκες εργασίας είναι τόσο άσχημες που υπάρχουν αιτήματα εργαζομένων για αλλαγή τμημάτων καθώς και παραιτήσεις ειδικευομένων ιατρών π.χ. ορθοπεδικών (Βενιζέλειο).
Στο Γενικό Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας & Σητείας που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, με πολύ άσχημο οδικό δίκτυο και εξυπηρετούν πολλούς αγρότες αλλά και τουρίστες υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγος, παιδίατρος, παθολόγος, γυναικολόγος κλπ. Στο νοσοκομείο Σητείας επειδή είναι σε άγονη περιοχή οι γιατροί μπορούν μετά από μία 5ετια να ζητήσουν μετάθεση και έτσι υπάρχει τεράστια έλλειψη των βασικών ειδικοτήτων και ελάχιστο βοηθητικό προσωπικό.
Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με χιλιάδες οφειλόμενα άδειες και ρεπό. Ειδικευόμενοι γιατροί στη χειρουργική και στην παθολογική ειδικότητα δεν υπάρχουνε. Το ακτινολογικό δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εφημερίες λόγω έλλειψης ακτινολόγων με αποτέλεσμα περιστατικά να μεταφέρονται στα Χανιά. Το βοηθητικό προσωπικό πληρώνεται από το παγκάρι στο εικονοστάσι που υπάρχει στο νοσοκομείο. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι εγκαταλελειμμένες αφήνοντας μία εικόνα τριτοκοσμικού νοσοκομείου. 

Στο Νοσοκομείο Νεάπολης το βοηθητικό προσωπικό είναι ελάχιστο. Οι 3 εργαζόμενοι ΥΕ εξασκούν καθήκοντα για τα πλυντήρια, τραπεζοκόμων, μεταφορείς ασθενών. Το απόγευμα και τη νύχτα λόγω έλλειψης των συγκεκριμένων κατηγοριών τα καθήκοντα αυτά τα έχει το νοσηλευτικό προσωπικό. Τεχνική υπηρεσία δεν υπάρχει και οι βλάβες που προκύπτουν δίνονται σε ιδιώτες τεχνικούς.
Στο Ψυχιατρείο Χανίων που είναι διασυνδεόμενο με το Γενικό Νοσοκομείο υπάρχει πρόβλημα με τη μεταφορά ασθενών που φιλοξενούνται στις δομές του και χρήζουν νοσοκομειακής αντιμετώπισης. Το Γενικό Νοσοκομείο δεν δέχεται εισαγωγή ψυχιατρικού ασθενούς αν δεν υπάρχει προσωπικό φύλαξης. Αρκετές φορές η φύλαξη γίνεται με αποκλειστικό προσωπικό το οποίο πληρώνεται από τους ασθενείς.

Στα Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων (Χανίων – Λασιθίου – Πόμπιας) δεν υπάρχει ιατρική υπηρεσία και το βοηθητικό προσωπικό είναι ελάχιστο. Οι ανάγκες καλύπτονται από αποκλειστικές νοσηλεύτριες ή βοηθητικό προσωπικό που πληρώνεται από τις συντάξεις των περιθαλπόμενων. Το περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό είναι επικουρικό ή με σύμβαση έργου. Οι προϋπολογισμοί τους είναι ανεπαρκείς για τη λειτουργία τους ενώ παράλληλα το ΙΚΑ έχει αρκετές οφειλές ως προς τα ιδρύματα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις παραμένουν χωρίς συντήρηση.

Νοσοκομεία Πελοποννήσου

Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, που καλύπτει παραπάνω από το μισό πληθυσμό του Νομού Ηλείας, από τις 44 θέσεις μόνιμων γιατρών υπηρετούν μόλις 16. Ενώ, από τις 13 θέσεις ειδικευομένων γιατρών υπηρετεί μόλις ένας. Το αναισθησιολογικό τμήμα απομένει από το μήνα Ιούλιο με μόνο ένα γιατρό. Το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό εργαστήριο αδυνατεί να καλύψει σε 24ωρη βάση το πρόγραμμα. Στην εστίαση έχουν απομείνει δύο μάγειροι με τη σίτιση των ασθενών να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον ηρωισμό των εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες χωρίς άδειες-ρεπό, αφού αν απουσιάσει ο ένας αυτόματα οι ασθενείς θα μείνουν νηστικοί. Η ειδικότητα των τραυματιοφορέων είναι είδος προς εξαφάνιση. Ένας στη βάρδια για Τ.Ε.Π., Κλινικές, Ακτινογραφίες κ.λπ. Νυχτερινή, πολλές φορές και απογευματινή βάρδια γίνεται με μία νοσηλεύτρια ανά κλινική.

Η νέα υπερσύγχρονη πτέρυγα Τ.Ε.Π. έχει καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας και κανείς υπεύθυνος δεν λογοδοτεί για την καθυστέρηση αποπεράτωσης και παράδοσής της. Ένα έργο αναβάθμισης υπηρεσιών που έχει στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό. Ενώ, σε αναστολή λειτουργίας είναι η Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική από τον Αύγουστο 2015 με απώτερο σκοπό τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο Πύργου. Τέλος, η θέση του Διοικητή παραμένει κενή από το Δεκέμβρη του 2014.

Στο Νοσοκομείο Τρίπολης «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ», ένα Νοσοκομείο στυλοβάτης του Ε.Σ.Υ. την κεντρική Πελοπόννησο από το Δεκέμβρη του 2015 δεν υπάρχει Διοικητής και Δ.Σ. Επίσης, δεν έχει επιχορηγηθεί για φάρμακα και οφείλονται στο προσωπικό δεδουλευμένες πρόσθετες αμοιβές από το έτος 2011. Λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού έγινε περικοπή της μιας βάρδιας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών. Επίσης λόγω έλλειψης προσωπικού πρόσφατα έγινε σύμπτυξη – συστέγαση των Α’-Β’ Χειρουργικής, Α’-Β’ Ορθοπεδικής. Ω.Ρ.Λ. με το αποτέλεσμα ένα τεράστιο αλαλούμ.

«Επί των ημερών του κου Τσίπρα το προσωπικό στο ΕΣΥ λιγόστεψε κατά 4.000. Άλλοι 7.000 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης ενώ, τα Νοσοκομεία, εφέτος θα λάβουν 350 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Θυσιάζονται άνθρωποι στο βωμό της επίτευξης των Δημοσιονομικών στόχων, όπως λέει, και ενώ οι πολίτες πληρώνουν μια ζωή το ΕΣΥ, με φόρους και τσουχτερές εισφορές, όταν το χρειάζονται δεν είναι σε θέση το Σύστημα να εξαντλήσει τις πιθανότητες να γίνουν καλά.