Τη σημασία του πολιτισμού στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας ανέδειξε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη από το βήμα του φόρουμ των Δελφών και στάθηκε στα έργα που δρομολογεί το υπουργείο Τουρισμού μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Ελλάδα έχει παντού την σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό. Ο πολιτισμός είναι κάτι που μας καθορίζει, αντικατοπτρίζει την Ελλάδα και αντιπροσωπεύει την ποικιλομορφία της, είπε.
Μεταξύ άλλων η υπουργός στάθηκε στην ψηφιοποίηση της άυλης πολιτισμική κληρονομιάς, αφού όπως είπε, πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μνημεία της χώρας.
Στο μεταξύ η κ. Κεφαλογιάννη, με το βλέμμα στραμμένο στη νέα τουριστική χρονιά, υπογράμμισε ότι το 2024 θα είναι μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη με θετικά μηνύματα. Ωστόσο, όπως επισήμανε η υπουργός, εμάς μας ενδιαφέρει πλέον να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα, με μέριμνα για τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους.
Περαιτέρω, η Όλγα Κεφαλογιάννη εξήγησε πως όταν ανέλαβε το υπουργείο, βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα αν θα συνέχιζε ή όχι, την πεπατημένη στρατηγική που επιδιώκει χρονιές με ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα. «Εμείς όμως ακολουθήσαμε έναν διαφορετικό δρόμο, μπαίνουμε σε νέο κύκλο ανάπτυξης και στη νέα σελίδα ο πολιτισμός είναι σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της τουριστικής ανάπτυξης», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά τα φεστιβάλ, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, δηλαδή η επιστροφή στις ρίζες.
Σε ερώτηση για τα έργα που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ότι το Ταμείο είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, γιατί το υπουργείο Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια ώστε να αναπτύξει την τουριστική προσφορά. «Έχουμε προκηρύξει έργα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία απορρόφησης. Το στοίχημα είναι μέσα σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους», δήλωσε η κα Κεφαλογιάννη.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στόχοι του υπουργείου είναι να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν, να βελτιωθούν υπηρεσίες και υποδομές, να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος και να διαχυθούν τα οφέλη σε όλες τις περιοχές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όπως εξήγησε, με τη χρηματοδότηση χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων, με την ψηφιακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση, που σημαίνει πιο πράσινες μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια και ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού.
Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου, με το οποίο θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για περισσότερες τουριστικές επενδύσεις - με έμφαση σε ειδικές υποδομές όπως οι μαρίνες - και θα εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο για το time sharing.
Τέλος, σε σχέση με τις ευρωεκλογές, σημείωσε ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο τουρισμός και σε επίπεδο συμβουλίων, να θεσμοθετηθεί πιο τυπικά το συμβούλιο υπουργών.