Πολιτική

Όλα ανοιχτά στη διαπραγμάτευση, πιέσεις(;) για έξτρα μέτρα


Σε επικίνδυνη στενωπό μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς καθώς το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι εμφανές ενώ η διαβούλευση παραμένει πολυσύνθετη. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται σε αύξηση του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, γεγονός που δείχνει ότι αναζητούνται μέτρα-έσοδα για να καλυφθεί η υποχρέωση είσπραξης του 1% του ΑΕΠ ετησίως.

Παράλληλα, άλλη πρόταση που τίθεται στο τραπέζι είναι το ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές με τους Θεσμούς να δείχνουν αρνητικοί για την ώρα. Αδιέξοδο για την ώρα επικρατεί και στο ζήτημα των κόκκκινων δανείων, κάτι που διαφαίνονταν και από την παράταση του νόμου Δένδια για τις ΜμΕ (ως τις 3 Μαϊου).  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αναφορικά με τις κλίμακες αναφέρουν ότι οι μεγάλες επιβαρύνσεις ξεκινούν πάνω από τις 30.000 ευρώ εισόδημα καθώς και ότι η τελευταία πρόταση για το αφορολόγητο από την ελληνική πλευρά το κατεβάζει στις περίπου 9.000 ευρώ μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου από τις 2.100 ευρώ στις 2.000 ευρώ.

Διάφορα είναι επίσης τα σενάρια που συντηρούνται όσο παιρνούν οι μέρες και τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά καθώς στο τραπέζι βρίσκονται και λύσεις που αφορούν με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ άλλοι έμμεσου φόροι. Παράγοντες κοντά στις διαπραγματεύσεις επαναφέρουν το τέλος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και τις αμυντικές δαπάνες.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ωστόσο, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ δήλωσαν πως υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από μέτρα, ενώ υπάρχουν και άλλα σημεία σύγκλισης αλλά διαφωνία για το ύψος της απόδοσης που μπορεί να προσφέρουν. Διαψεύδεται παράλληλα δημοσίευμα των FT που είδε το φως της δημοσιότητας και κάνει λόγο για άρον άρον αποχώρηση των Θεσμών χωρίς συμφωνία. Τέλος, πηγές του Υπουργείου σημειώνουν πως δεν υπάρχει κανένα σχόλιο όπως εμφανίζεται στο δημοσίευμα και κάνει λόγο πως ο Ευ. Τσακαλώτος "έδωσε ραντεβού στο ΔΝΤ...στην Ειδομένη".

Λίγο νωρίτερα

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σήμερα από τις Βρυξέλλες και εν μέσω συμφωνίας για το Προσφυγικό μίλησε και για την πορεία της αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα θα κάνει ότι έχει συμφωνήσει αφήνοντας σαφείς αιχμές για το ΔΝΤ. "Οσοι ζητούν περισσότερα θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις για το εάν το κάνουν επειδή έχουν επιχειρήματα ή άλλους σκοπούς, εάν θέλουν να εγκαταλείψουν το πρόγραμμα. Πολύ σύντομα θα κληθούν να απαντήσουν", κατέληξε

Σφοδρή ήταν άλλωστε η επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του Υπουργείου Οικονομικών εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για το μέλλον των συζητήσεων. Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου εκφράζουν την έκπληξή τους για τη στάση του ΔΝΤ που επιμένει σε δραστική μείωση του αφορολόγητου, επισημαίνοντας ότι «οι ισχυρισμοί των στελεχών του Ταμείου αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική».

Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η επίθεση αυτή  εξαπολύεται λίγες ώρες μετά τις διαρροές από πηγές του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου ότι υπάρχει προσέγγιση απόψεων με τους δανειστές και ότι επίκειται συμφωνία.

Σε non paper του υπουργείου για τη στάση των εκπροσώπων του ΔΝΤ αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους. Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη - για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα... -  είναι φανερό ότι ο παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!»