Πολιτική

Οκτώ ενδείξεις «σωσίβιο» για τα τρόφιμα


 Για τους περισσότερους περνούν απαρατήρητες. Και όμως οι ενδείξεις στις συσκευασίες των τροφίμων μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες αφού μπορεί να μας αποτρέψουν απο την κατανάλωση τροφίμων τα οποία για πολλους και διάφορους λόγους είναι επιβλαβείς για την υγεια μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε στις συσκευασίες τροφίμων:

1. Τις ενδείξεις: «ανάλωση έως», ή «ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας». Τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται, πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία.

2. Τις συνθήκες διατήρησης ή/και συνθήκες χρήσης: Τα τρόφιμα παραμένουν αναλλοίωτα εφόσον τηρούνται οι συνθήκες διατήρησης, που ορίζει ο παρασκευαστής (π.χ., διατηρείται σε σκιερό μέρος, διατηρείται στο ψυγείο, μετά το άνοιγμά του διατηρείται στο ψυγείο και καταναλώνεται εντός τεσσάρων ημερών, καταναλώνεται εντός 3 ημερών μετά το άνοιγμά του στο ψυγείο κ.τ.λ.).

3. Τις οδηγίες χρήσης: Τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του παρασκευαστή, εφόσον υπάρχουν.

4. Τυχόν συστάσεις, για προϊόντα, που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο, για την υγεία, στην περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσής τους.

5. Τα συστατικά: Μας δίνουν πληροφορίες, για τη σύνθεση του τροφίμου.

6. Διατροφικές πληροφορίες: Πρέπει να αναγράφονται, με συγκεκριμένο τρόπο. Μας δίνουν πληροφορίες, για την ενεργειακή αξία του τροφίμου καθώς και την περιεκτικότητά του, σε θρεπτικές ουσίες, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες κ.λπ.

7. Την ποσότητα του τροφίμου: Εκφράζεται, σε βάρος, ή όγκο.

8. Τα στοιχεία του παρασκευαστή, ή συσκευαστή, ή διακινητή: Καθορίζουν ποιος είναι «υπεύθυνος», για την ασφάλεια του συγκεκριμένου τροφίμου.