Πολιτική

Οικονόμου: Θα διεκδικήσουμε την ανανέωση καθαρής εντολής για συμπαγή κυβέρνηση


«Εμείς επιδιώκουμε μία καθαρή εντολή, η οποία σε ένα περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής θα εξασφαλίσει στον τόπο μια σταθερή διακυβέρνηση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για τις εκλογές και τη σημασία της ψήφου της 21ης Μαΐου, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1 FM».

«Η δική μας τοποθέτηση για τις εκλογές είναι πολύ καθαρή από την πρώτη στιγμή. Μία εκλογική διαδικασία έχουμε μπροστά μας, της 21ης Μαΐου και είναι πάρα πολύ σοβαρή διότι θα καθορίσει το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Αυτή η κάλπη θα καθορίσει με την απόφαση και την επιλογή του ελληνικού λαού ποια πολιτική πρόταση, ποια πολιτική κατεύθυνση θα υπάρξει στη συνέχεια, ποιος πρωθυπουργός και ποιο κόμμα θα κυβερνήσει και θα κρατήσει το τιμόνι της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Για αυτό λέμε ότι η κρίσιμη αναμέτρηση είναι αυτή. Αυτή είναι που θα καθορίσει τις μετέπειτα εξελίξεις», εξήγησε ο κ. Οικονόμου.

Επεσήμανε ταυτόχρονα πως «παρά τα διάφορα ερωτηματικά και τις αρρυθμίες που δημιουργεί η απλή αναλογική, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, είναι αυτό που νομοτελειακά θα οδηγήσει τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους το επόμενο διάστημα».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Οι εκλογές είναι πολιτική διαδικασία. Και σε αυτή την πολιτική διαδικασία, με το έργο που κάναμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, με την ανθεκτικότητα που εξασφαλίσαμε για την πατρίδα και την κοινωνία και με την προοπτική που εγγυάται τόσο η αποδοτικότητά μας το προηγούμενο διάστημα, όσο και το πρόγραμμά μας για το από δω και εμπρός, θα διεκδικήσουμε την ανανέωση μιας καθαρής εντολής για μια σταθερή, αποτελεσματική, συμπαγή κυβέρνηση με ενιαίο λόγο.

Η κάλπη της 21ης Μαΐου, είναι η μοναδική που βλέπουμε. Η μοναδική καθαρή πρόταση διακυβέρνησης που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, πάνω στο τραπέζι, είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια καθαρή, ισχυρή, αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που, βεβαίως, δεν αποκλείει -όπως δεν απέκλεισε και η κυβέρνηση της περιόδου 2019-2023- την ενσωμάτωση ανθρώπων, ιδεών, ρευμάτων, που δεν ανήκαν στενά στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι ώρα για υποθέσεις. Είναι ώρα να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε, γιατί το θεωρούμε μια βασική προϋπόθεση για τη σταθερή και ανοδική πορεία της χώρας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα για την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει και θα μιλήσει στους πολίτες της Κέρκυρας.

Πρόσθεσε ότι «Το επόμενο διάστημα θα περιοδεύσει σε γειτονιές της Αθήνας και θα γυρίσει όλη την Ελλάδα για να αναδείξει πτυχές του κυβερνητικού έργου, να συνομιλήσει με τους πολίτες, να παρουσιάσει την πρότασή μας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ένας πολιτικός, ο οποίος δεν ήταν κρυμμένος στο γραφείο του, ούτε κλεισμένος σε τοίχους, ούτε τα συμπεράσματά του για το τι συνέβαινε στην κοινωνία τα έβγαζε από δείκτες και από έγγραφα. Είχε ο ίδιος αυθεντική εικόνα, επικοινωνία με τους ανθρώπους αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια που περάσαμε, γεγονός που καταλυτικά βοήθησε και τον ίδιο για να πάρει τις σωστές και κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

Δίνοντας το στίγμα του ύφους της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι επιδιώκουμε κάθε μορφή αντιπαράθεσης, που θα δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να συγκρίνει, να κρίνει, να αποφασίσει, να ενημερωθεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που έχει την ψευδαίσθηση ή περιμένει τώρα να γνωρίσει τους πολιτικούς αρχηγούς ή τον πρωθυπουργό ή τον κ. Τσίπρα, ή να αξιολογήσει στοιχεία της προσωπικότητάς τους, του πολιτικού τους λόγου, της επάρκειάς τους. Για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση, με θεσμικά ορθό τρόπο, όπως επιβάλλεται -ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είναι ένας απολύτως θεσμικός πολιτικός- εμείς δεν είμαστε καθόλου αρνητικοί σε μια συζήτηση, η οποία δεν θα είναι παράλληλοι μονόλογοι, θα είναι καθορισμένη, με όρους, διαδραστική, να μπορεί ο ένας να απευθύνεται στον άλλον, να μπορεί να υπάρχει μια δυνατότητα να διαπιστώνει και ο συντονιστής και ο ερωτών και πολύ περισσότερο αυτός που ακούει, ότι η κουβέντα γίνεται πάνω σε πραγματικά στοιχεία, να μην μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει και να μην υπάρχει μία αντίκρουση μετά. Εάν προκύψει μια τέτοιου είδους συζήτηση, εμείς είμαστε απολύτως θετικοί να γίνει».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι ο «πρωθυπουργός είναι ένας πολιτικός, που δεν έχει αποφύγει το διάλογο σε καμία φάση της πολιτικής του παρουσίας, είτε όταν ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης και πολύ περισσότερο τώρα που είναι πρωθυπουργός. Στη Βουλή είχαμε περίπου 90 ώρες αντιπαράθεσης με τον κ. Τσίπρα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ρεκόρ σε προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία.

Τα διλήμματα των εκλογών θα αναδειχθούν πάρα πάρα πολύ καθαρά. Το διακύβευμα το αν η χώρα θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, το αν η Ελλάδα το 2023, που αλλάζει -ενδεχομένως όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε σε κάποιους τομείς- αλλά μετά βεβαιότητος αλλάζει και συγκρούεται συνεχώς με εκείνη τη χώρα της περιόδου 2015-2019, που δεν έχει να πει τίποτα για το μέλλον, αλλά μόνο θέλει να μας γυρίσει πίσω είτε με τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ με τα «λεφτόδεντρα» των φόρων, είτε με τα ψιθυρίσματα και τα ακατανόητα του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά θα αναδειχθούν πολύ αναλυτικά και επιτακτικά στην πορεία προς τις κάλπες».

Υπόθεση Γεωργούλη - Η δικαστική αποτίμηση είναι αυτή που θα βγάλει τα συμπεράσματά της

Για την υπόθεση του κ. Γεωργούλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «είναι μια υπόθεση με σοβαρές καταγγελίες. Από την ώρα που η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε την οποιαδήποτε απόπειρα εργαλειοποίησής της. Ούτε με γενικεύσεις, ούτε με το να υποκαταστήσουμε την κρίση της Δικαιοσύνης, ούτε με το να πούμε ότι αν τα πράγματα είναι έτσι, χαρακτηρίζεται ένα ολόκληρο κόμμα και οι ψηφοφόροι του -με πράγματα και με hashtag και χαρακτηρισμούς που έσπευδαν να μας αποδώσουν οι αντίπαλοί μας και να κάνουν πολιτική μ' αυτά στο παρελθόν- ούτε και να καταδικάσουμε. Υπάρχουν ορισμένες καταγγελίες, υπάρχει μια διαδικασία. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Τελεία και παύλα. Η δικαστική αποτίμηση είναι αυτή που θα βγάλει τα συμπεράσματά της. Δεν είμαστε ίδιοι, δεν θα γίνουμε ίδιοι. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως δικαιούταν σ' αυτή τη φάση, που υπάρχει η έρευνα σε βάρος ενός στελέχους του για πολύ σημαντικές καταγγελίες και κατηγορίες, τον απομάκρυνε από την ευρωομάδα και από το κόμμα».

Υπογράμμισε δε, ευκαιρίας δοθείσης πως «σε μια άλλη περίπτωση, που υπάρχει μάλιστα ομόφωνη καταδικαστική απόφαση για το σοβαρότατο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ο πολιτικός αυτός παραμένει στην πρώτη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι μια πολιτική κριτική, για να αντιληφθεί ο κόσμος τι ισχυροί δεσμοί -ενδεχομένως- υπάρχουν, και δεν καταλύονται ούτε από ομόφωνη καταδικαστική απόφαση και μάλιστα Δικαστηρίου στελεχωμένου από ανώτατους δικαστές. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν θα εργαλειοποιήσουμε, δεν θα προβούμε σε χαρακτηρισμούς, δεν θα γενικεύσουμε, δεν θα κάνουμε πολιτική σπέκουλα σε κάτι στο οποίο η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει.

Η διαφορά με την οποία διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους υποθέσεις ως κυβέρνηση, ως Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση, την προσέγγιση, τις γενικεύσεις, τις συκοφαντίες, τις ύβρεις, είναι πασιφανής στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς, πολιτική με τέτοιου είδους θέματα, δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε ποτέ».

Διαβαστε επισης