Πολιτική

Οικονόμου: Τελείως αντιφατικό το ενδεχόμενο να έχουμε "κυβέρνηση ηττημένων"


«Οι εκλογές στις 21 Μαΐου είναι η κάλπη που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία και για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας της χώρας αλλά και για βασικούς εκλογικούς λόγους. Θα καθορίσει τον νικητή. Θα καθορίσει τη διαφορά του νικητή από τον δεύτερο, γεγονός που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και στην επόμενη φάση», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Χαρακτήρισε «τελείως αντιφατικό σχήμα» το ενδεχόμενο να έχουμε μια "κυβέρνηση ηττημένων" τριών κομμάτων και επεσήμανε: «Αυτή την ώρα στο τραπέζι υπάρχει μια πρόταση διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Η άλλη πρόταση ποια ακριβώς είναι; Ποιοι είναι αυτοί της "προοδευτικής διακυβέρνησης"; Είναι ο κ. Βαρουφάκης; Θα είναι κάποιο κόμμα άλλο τύπου Καμμένου από την λαϊκιστική δεξιά ή την ακροδεξιά; Με τον κ. Ανδρουλάκη υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα. Δεν τα βρίσκουν σε έναν ρόλο, ο οποίος σε μια διακυβέρνηση έχει σημασία, αυτόν του πρωθυπουργού.

Εμείς ζητάμε μια καθαρή εντολή αυτοδύναμης κυβέρνησης με ενιαίο λόγο. Αυτή είναι η καθαρή πρόταση διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία έχει κατατεθεί στο τραπέζι. Ποια είναι η άλλη πρόταση διακύβερνησης με συγκεκριμένα ονόματα, επίθετα, ταυτότητα, πολιτικές για το μέλλον της χώρας; 'Αραγε η "προοδευτική διακυβέρνηση" είναι το ΚΚΕ -το οποίο αντιλαμβάνομαι ότι μέχρι να καταρρεύσει ο παγκόσμιος καπιταλισμός και να αναβιώσει η σοσιαλιστική επανάσταση δεν προτίθεται να συμμετέχει σε κυβερνήσεις- ο κ. Βαρουφάκης που θέλει να «ανατινάξει» τις τράπεζες και να αναβιώσει αυτά που ζήσαμε στην πρώτη φάση της "περήφανης διαπραγμάτευσης" και ο κ. Ανδρουλάκης, που και αυτός θέλει «προοδευτική διακυβέρνηση» και τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση, ο οποίος όμως έχει ενστάσεις σε ό,τι αφορά έναν κεντρικό ρόλο για την επόμενη κυβέρνηση, που είναι ο ρόλος του πρωθυπουργού; Αν αυτή είναι σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης στον αντίποδα της αυτοδύναμης, σταθερής, συμπαγούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί από τον κόσμο, θα το αξιολογήσουν οι πολίτες.

Ποια κυβέρνηση είναι πιο αποτελεσματική στο να διαχειρίζεται ζητήματα, όπως για παράδειγμα η τουρκική προκλητικότητα, η μεταναστευτική πίεση, η εισαγόμενη ακρίβεια, οι αποφάσεις που πήρε για να κρατήσει όρθια την κοινωνία; Να υπήρχε μια κυβέρνηση με ενιαίο λόγο, ένας πρωθυπουργός που θα σήκωνε το τηλέφωνο και θα έπαιρνε τις αποφάσεις την ώρα της μεταναστευτικής εισβολής στον Έβρο ή ατέρμονα εσωκομματικά παζάρια και εσωκομματικές συνεννοήσεις; Τι θα ήταν πιο αποτελεσματικό για τη χώρα, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από παθογένειες; Να υπάρχει μια κυβέρνηση που θα πάρει την απόφαση να μεταρρυθμίσει τον ΕΦΚΑ κόντρα σε όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα για να αποδίδονται οι συντάξεις μέσα σε 60 ημέρες αντί για 2 χρόνια που ήταν παλιότερα ή να έχουμε μια αέναη συζήτηση και ατέλειωτα παζάρια;».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας. Όπως είπε: «Η πραγματικότητα είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, παρά το γεγονός ότι περάσαμε μέσα από έναν τυφώνα παγκόσμιων κρίσεων, η κυβέρνησή μας πέτυχε πολλά. Η κυβέρνησή μας μείωσε 50 φόρους, 7 δισ., αύξησε τρεις φορές τον κατώτατο μισθό, μείωσε την ανεργία, έφερε επενδύσεις που έδωσαν δουλειές σε ανθρώπους, προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Μόλις προχθές, είχαμε το πολύ εμφατικό έργο της εγκατάστασης 36.000 διαδραστικών πινάκων σε τμήματα σε όλα τα Λύκεια, τα Γυμνάσια και στην Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού σε όλη τη χώρα. Από την εποχή του μαυροπίνακα πας στην εποχή της νέας τεχνολογίας με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κόσμος κρίνει την Ελλάδα του 2019 που περπατούσε ταπεινωμένη, χωρίς προσανατολισμό, μετά την περίοδο των μνημονίων και την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Ελλάδα του σήμερα, του 2023. Η Ελλάδα που αλλάζει -όχι όσο γρήγορα θα θέλαμε- συγκρούεται μονίμως με την Ελλάδα του 2015-2019. Γιατί εκείνη η Ελλάδα δεν έχει να πει τίποτα για το μέλλον της χώρας, μιλάει μόνο για το παρελθόν, είτε με τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχεται παροχές από τα «λεφτόδεντρα» των φόρων, είτε με τα ψιθυρίσματα του ΠΑΣΟΚ με τα ακαταλαβίστικα πράγματα που λέει. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης τετραετίας, σε πολύ χαρακτηριστικούς νόμους, σε σημεία καμπής αυτής της πορείας και από τη μείζονα και από την ελάσσονα αντιπολίτευση -και από το ΠΑΣΟΚ- δεν είχαμε μια διάθεση προσαρμογής στις απαιτήσεις της συγκυρίας και στις προκλήσεις των καιρών. Ήταν το ΠΑΣΟΚ που δεν ψήφισε την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπου οι άνθρωποι εκεί, μετά από πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, πήραν δώρο και μισθό μετά από 8 χρόνια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις συνέπειες των κρίσεων, με μέτρα προστασίας ειδικά υπέρ των πιο ευάλωτων πολιτών. Τόνισε: «Η προσπάθειά μας ήταν από την αρχή της κρίσης να περιορίσουμε τις συνέπειες. Δεν είπαμε ότι μπορούμε να μηδενίσουμε την παγκόσμια ακρίβεια και τον παγκόσμιο πληθωρισμό. Όποιος το λέει, λέει ψέματα. Οι πολίτες είδαν τα αποτελέσματα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι τους, στο "Καλάθι του Νοικοκυριού", που κράτησε σταθερές τις τιμές για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, στην ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, στην αύξηση των εισοδημάτων τους, στον κατώτατο μισθό και αλλού.

Σε σχέση με την περσινή χρονιά, υπάρχει η δυνατότητα του market pass, όπου μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να πάρει μέχρι και 52 ευρώ για να ενισχύσει τις αγορές της. Εν μέσω αυτής της κρίσης, με τα προβλήματα που υπάρχουν, η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια οι τιμές να συγκρατηθούν και να ενισχυθεί η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών -το market pass είναι σε αυτήν την κατεύθυνση- και ταυτόχρονα να υπάρχει και μία τιμή που να ικανοποιεί και τον πρωτογενή τομέα. Ο καταναλωτής σωστά θέλει το αμνοερίφιο σε μια τιμή που να μπορεί να ανταπεξέλθει, ο κτηνοτρόφος θέλει να πληρωθεί σε μια τιμή, η οποία να καλύπτει το δικό του κόστος. Ξέρουν οι Έλληνες παραγωγοί, αγρότες ότι ενισχύθηκαν για τις ζωοτροφές, για μια σειρά από κόστη στην παραγωγή τους.

Το "Καλάθι του Νοικοκυριού" μας έδειξε αυτές τις 23 εβδομάδες που είναι σε λειτουργία ότι παρά τις αυξομειώσεις σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων μπορεί να έχει σε μια σταθερή τιμή μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που είναι απολύτως απαραίτητα για το κάθε νοικοκυριό. Δημιουργεί μια περίμετρο ασφαλείας. Κάθε εβδομάδα στις ανακοινώσεις περίπου το 85% των προϊόντων που είναι στο «καλάθι» έχουν σταθερές τιμές.

Αξιολογήθηκε η σωστή λειτουργία του "καλαθιού" σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που έχουν οι πολίτες, ενώ παράλληλα αυτό δημιουργεί και συνθήκες ανταγωνισμού και εκτός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στις οποίες θα είναι τα αμνοερίφια. Παραδοσιακά, η πείρα έχει δείξει ότι στο τέλος και στις κεντρικές αγορές και στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία όπου και εκεί υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης του πελάτη με τον προμηθευτή του, οι τιμές διαμορφώνονται σε τέτοιο επίπεδο έτσι ώστε η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Έλεγχοι θα γίνονται συνεχώς στην αγορά για να μη υπάρχουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ολοκληρώνοντας πως «όλες οι πολιτικές ενίσχυσης της κυβέρνησης προς τα νοικοκυριά και την κοινωνία, ιδιαίτερα προς τους ευάλωτους -είτε αφορούν τον κατώτατο μισθό που έχουμε από την 1η Απριλίου αυξημένο κατά 20% είτε το market pass, είτε ενισχύσεις σε μια σειρά από άλλες κατηγορίες- υλοποιούνται.

H ενίσχυση της κοινωνίας και η προσπάθεια να φτιάξουμε μια γραμμή ανθεκτικότητας -ισχυρότερης και καλύτερης από άλλες χώρες- δεν γίνεται ούτε ευκαιριακά ούτε συγκυριακά. Οικοδομήθηκε μεθοδικά και σταθερά αυτά τα χρόνια με πολιτικές που ενίσχυσαν το εισόδημα και που έδωσαν τη δυνατότητα στους πολίτες να δημιουργήσουν αναχώματα απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα