Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα και πρόσθεσε «η χώρα μας πάντοτε είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και ελληνική κυβέρνηση δεν θα προασπίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και την διεθνή νομιμότητα με τον τρόπο που αποτελεσματικά το κάνουμε την τελευταία τριετία, ο οποίος έχει αναβαθμίσει τόσο γεωστρατηγικά όσο και γεωπολιτικά τη χώρα μας. Μια πραγματικότητα που αντανακλά και ο εκνευρισμός της Τουρκίας συνολικά».
Επίσης σημείωσε ότι «ο αναθεωρητισμός και η προκλητική στάση της Τουρκίας νομίζω ότι έχει καταδικαστεί με όλους τους τρόπους από τους Ευρωπαίους ηγέτες και σε μια περίοδο που η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος υφίσταται τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία καταλαβαίνουμε πόσο πιο έντονη και ομόθυμη είναι η καταδίκη όλου του κόσμου και των συμμάχων μας απέναντι σε τέτοιου είδους αναθεωρητικές πρακτικές και νοοτροπίες».
«Πρόκειται για μια εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και γι' αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την κατάληψη των ελληνόκτητων τάνκερ από ιρανικές δυνάμεις.
Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας, επίσης έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στην γύρω περιοχή έτσι ώστε, όπως είπε, να προσαρμοστούν στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση που διαμόρφωσε η τακτική της Ιρανικής κυβέρνησης.
«Όποιες ενέργειες έγιναν και αφορούν σε πετρέλαιο Ιρανικών συμφερόντων είναι ενέργειες που έγιναν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας και μετά από αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αποφάσεις έναντι των οποίων δεν προσέφυγαν οι αρχές των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται από την απόφαση αυτή. Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει προσφυγή ή να διεκδικήσουν κάποια αναστολή της έκδοσης της δικαστικής απόφασης και κάτι τέτοιο δεν έγινε. Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις που η χώρα έχει υπογράψει τις τελευταίες 3 δεκαετίες και την απόφαση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης έγινε η ενέργεια αυτή στο πλοίο που είχε το ιρανικό πετρέλαιο» τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Σε ερώτηση για το εάν καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις είπε «Οι φοιτητικές παρατάξεις προφανώς και δεν καταργούνται και ούτε και θα μπορούσαν να καταργηθούν. Αυτό που φέρνει το νομοσχέδιο είναι ένας νέος τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων των φοιτητών στα όργανα του πανεπιστημίου. Οι φοιτητικές παρατάξεις προφανώς και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, κανείς δεν μπορεί να τις καταργήσει, ιδιαίτερα η κυβέρνηση αυτή αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία και το νόημα της πολιτικής διάστασης στην εκπροσώπηση των φοιτητών. Ίσα- ίσα με αυτή τη διαδικασία που εισάγεται επιδιώκουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή των φοιτητών αλλά και το κύρος των διαδικασιών στις οποίες συμμετέχουν οι φοιτητές στο ελληνικό πανεπιστήμιο».
Για τον τραυματισμό του φοιτητή στο ΑΠΘ σημείωσε ότι «εξαιτίας της βίαιης και απαράδεκτης επίθεσης απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις που είναι εκεί για να φυλάσσουν το χώρο και να τον προφυλάσσουν από όσους με βαριοπούλες θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να καταστρέφουν δημόσια περιουσία δυστυχώς προκλήθηκαν αυτά τα φαινόμενα τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή και ενός αστυνομικού».
Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι ορισμένοι τραμπούκοι με όρους συμμορίας επιδιώκουν να καταλύσουν τις αποφάσεις των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. «Είναι σαφές ότι ορισμένοι επιδιώκουν ένταση στο πανεπιστήμιο, δεν θα τους παρακολουθήσουμε αλλά η συντεταγμένη πολιτεία δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τις συμμορίες να εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους αποφάσεις στα ΑΕΙ. Κάποιοι με το έτσι θέλω επί 34 χρόνια είχαν καταλάβει έναν χώρο, ο χώρος αυτός με απόφαση της Συγκλήτου αποφασίστηκε να γίνει βιβλιοθήκη, επαναλαμβάνω να το ακούσει και η διεθνής αμνηστία, βιβλιοθήκη, και κάποιοι επιμένουν με το έτσι θέλω να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους. Η χώρα έχει κανόνες, είναι ευνομούμενη πολιτεία, είναι κράτος δικαίου, δεν επιδιώκουμε καμία ένταση, βιβλιοθήκη θέλουμε να κάνουμε» είπε και πρόσθεσε «Όλοι αυτοί οι νοσταλγοί αυτών των μεθόδων στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν υπάρχει περίπτωση να επιβάλουν τις δικές τους συνήθειες. Η ελληνική αστυνομία είναι εκεί για να προφυλάσσει την απόφαση της Συγκλήτου, δυστυχώς εκεί φτάσαμε να πρέπει να είναι μέσα για να γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να φτιαχτεί μια βιβλιοθήκη, επειδή ορισμένοι, λίγοι, επιμένουν να επιδιώκουν εντάσεις και να δημιουργούν τέτοιου είδους πράγματα, μια από τις δυσάρεστες συνέπειες των οποίων ήταν ο τραυματισμός του φοιτητή και του αστυνομικού».
Σε ερώτηση για τις αποζημιώσεις από την Novartis υπογράμμισε «η ελληνική πολιτεία θα διεκδικήσει με τον πιο άρτιο και ολοκληρωμένο φάκελο, γι' αυτό άλλωστε προετοιμαζόμαστε όλο το προηγούμενο διάστημα με πολύ μεθοδευμένες κινήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε από την εταιρεία Novartis. Σε ότι αφορά τις διαδικασίες που κάνει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη η κυβέρνηση ούτε παρεμβαίνει ούτε σχολιάζει».
Τέλος για το εάν η κυβέρνηση είναι υπέρ του ολικού εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στο συμβούλιο κορυφής και επανέλαβε «πρέπει να συνδυάσουμε τους μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Προφανώς και πρέπει να δούμε τρόπους απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με ότι αυτό συνεπάγεται, και παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα αντέξουν στην τεράστια πίεση, στην ακρίβεια που δημιουργεί η συνεχιζόμενη κρίση εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».