Τουρισμός

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας αλλάζει και αναβαθμίζεται


Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μοναδική ιστορική ευκαιρία εκμεταλλευόμενη τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης να εμπλουτίσει το τουριστικό της προϊόν και να προχωρήσει σε μπαράζ επενδύσεων στις υποδομές που θα δώσουν νέα δυναμική στην ανάπτυξη της οικονομίας, επισημάνθηκε σε σχετική συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, τόνισε πως αποτελεί μοναδική ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές και να εκμεταλλευτεί τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τις αστικές αναπλάσεις, τις επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να εμπλουτίσει το τουριστικό της προϊόν. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν μπορεί αντέξει, λόγω υποδομών, να υποδεχτεί 35 - 40 εκατ. τουρίστες και τόνισε την ανάγκη να εστιάσει στον ποιοτικό τουρισμό και να αναπτύξει τον θρησκευτικό και τον αθλητικό τουρισμό, τον τουρισμός υγείας, προσελκύοντας τουρίστες με αναβαθμισμένες ανάγκες.

Υπογράμμισε ότι πολλές περιοχές της Αττικής αλλάζουν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Πειραιά και «στο πολύ σημαντικό έργο του πύργου του Πειραιά, το οποίο σε δυο χρόνια που θα ολοκληρωθεί, θα είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο μετά τους πύργους του Ελληνικού». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «το αστικό παραλιακό μέτωπο θα δημιουργήσει κάτι μοναδικό στην Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο κατασκευής καθώς, όπως είπε, πλέον όλα τα κτίρια είναι αειφόρα, πράσινα με χαμηλή ηλεκτρική κατανάλωση. «Εμείς οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουμε στις αστικές αναπλάσεις για να πάνε μπροστά οι πόλεις, η κοινωνία και η οικονομία» προέταξε.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Hospitality, αναφέρθηκε και αυτός στο γεγονός πως η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει τον αναβαθμισμένο ποιοτικά τουρισμό. Όπως είπε ο κ. Χρυσικός, η Grivalia προχωρά σε ένα μπαράζ τουριστικών επενδύσεων τα τελευταία έξι χρόνια αναπτύσσοντας μια πλειάδα έργων. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο συγκρότημα Amanzoe το οποίο απέδειξε ότι ένα πολυτελές τουριστικό προϊόν, μπορεί να προσελκύσει σημαντικό αριθμό τουριστών και να αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Μέχρι το καλοκαίρι του 2022, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι επενδύσεις στα Αστέρια Γλυφάδας, ένα υπερπολυτελές hybrid city resort με κόστος 110 εκατ. ευρώ και η ξενοδοχειακή μονάδα στο Καλό Λιβάδι στη Μύκονο, ανέφερε. Τόνισε, παράλληλα, πως τα επόμενα χρόνια με τις επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, οι τουρίστες από 7 εκατ. που είναι σήμερα μπορούν να διπλασιαστούν ή ακόμα και να τριπλασιαστουν. Επισήμανε, τέλος, πως στη νέα γενιά των ξενοδοχείων δίνεται μεγάλη βαρύτητα όσον αφορά στην αειφορία, στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος αλλά και στα ενεργειακά κτίρια.

Ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, ανέφερε πως η συμβολή των αεροδρομίων προωθεί σημαντικά στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Αποτελούν την πύλη εισόδου στη χώρας, καθώς είναι η πρώτη και τελευταία εικόνα που έχει ένας επισκέπτης σε έναν προορισμό. Αποτελούν βασικό σημείο αξιολόγησης του επισκέπτη και συμβάλλουν στην ταξιδιωτική εμπειρία συνέχισε και προσέθεσε πως πλέον η Ελλάδα έχει νέα αεροδρόμια ασφαλή που παρέχουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών και έχουν τη δυνατότητα να υποδεχτούν περισσότερα δρομολόγια.Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ραχοκοκαλιά των τουριστικών υποδομών είναι τα αεροδρόμια». Υπογράμμισε επιπλέον πως χρειάζονται περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές υγείας αλλά και στους οδικούς άξονες, στα ηλεκτρικά δίκτυα, ενώ τόνισε πως είναι αναγκαία τα έργα με περιβαλλοντικό αποτύπωμα με ορίζοντα τον αειφόρο τουρισμό.

Ο Αθανάσιος Καραγιάννης, επικεφαλής Επενδύσεων της PRODEA Investments, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της εκπαίδευσης, τονίζοντας πως «είναι πολύ βασικό θέμα η εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας στον τουρισμό, ακόμα και από το σχολείο». Τόνισε πώς στην Ελλάδα ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι κυρίως «οικογενειοκρατούμενος» και δεν υπάρχει η σωστή εκπαίδευση, γεγονός που πολλές φορές αποτελεί «αγκάθι» για την προσέλκυση επενδύσεων. Πολύ σημαντικό πρόβλημα, όπως ανέφερε, είναι το αδειοδοτικό, καθώς πολλές φορές δεν μπορεί να προχωρήσει μια συναλλαγή καθώς λόγω πολεοδομικών αλλαγών και γραφειοκρατίας, τα ξενοδοχεία είναι μη μεταβιβάσιμα. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, είναι πολύ βασικό η κουλτούρα του ξενοδόχου από το οικογενειακό κομμάτι να περάσει στο επαγγελματικό, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα καλύτερο τουριστικό προϊόν διαδραματίζει η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Τέλος, ο Μανώλης Σιγάλας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νότιας Ευρώπης της Hill International (Hellas), ανέφερε πως αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και πρόκληση τα νέα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και αυτά που προβλέπονται στην ελληνική πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας του ΟΛΠ, η μαρίνα Αλίμου, το πρότζεκτ του Ελληνικού που αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, η επένδυση στα Αστέρια της Γλυφάδας, η χερσόνησος του Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου θα δημιουργηθεί μια μαρίνα «κόσμημα» στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος θα αλλάξει τη δυναμική της Αττικής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μας περιμένει μια χρυσή 10ετια για έργα τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα και συμπλήρωσε: «Οι ρυθμοί στις επενδύσεις θα είναι καταιγιστικοί και είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέες πολλά υποσχόμενες θέσεις εργασίας».

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Οι εργασίες του Φόρουμ μεταδίδονται από τον ειδικό θεματικό ιστότοπο του ΑΠΕ-ΜΠΕ www.amna.gr/delphi-VI.