Πολιτική

Οικονομική ανάσα στην αγορά θα δώσει η εφαρμογή του κλιμακωτού rebate


Σε νέα ρύθμιση των rebates προχωράει το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Η πρόταση που έχει πέσει εδώ και καιρό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι να εφαρμοστεί το σύστημα του κλιμακωτού  rebate όγκου.

Το βασικό ζητούμενο από μεριά της φαρμακοβιομηχανίας είναι να υπάρχει ένα πιο απλοποιημένο, διαφανές και δίκαιο πάνω από όλα σύστημα το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα υπάρχοντα rebate. Στην ουσία θα ενοποιήσει όλες τις χρεώσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή σε ένα και μοναδικό το οποίο θα είναι κλιμακωτό και θα σχετίζεται με τη δαπάνη κάθε φαρμάκου στα ασφαλιστικά ταμεία (η κλίμακα που συζητείται ξεκινάει από 10% και φτάνει μέχρι το 22%).

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο προσανατολίζεται να εισπράξει σημαντικά μεγαλύτερο ποσό από ότι το 2015 και για το λόγο αυτό έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εισπραξιμότητα των rebates από κάθε φαρμακευτική εταιρεία. 

Σε αυτό το στόχο φαίνεται να βοηθάει πολύ η ενοποίηση των rebates προκειμένου το σύστημα να γίνει απλούστερο και δικαιότερο.

Από την άλλη μεριά, οι χαμηλές αρχικές κλίμακες τζίρου θα βοηθήσουν τα ελληνικά φάρμακα και κυρίως τα γενόσημα ώστε να μην έχουν αυξημένα ποσοστά rebates. 

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στο να ζητήσει σημαντικά μεγαλύτερες εκπτώσεις για όλα τα φάρμακα και ιδιαίτερα για τα ακριβά και εκείνα που έχουν μεγάλη κατανάλωση τα οποία  διακινούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. 

Το Υπουργείο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση που όμως φαίνεται να είναι πρακτικά η ενδεδειγμένη αφού σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικών θα διασφαλιστεί σε μέγιστο βαθμό η εισπραξιμότητα των ποσών που θα καταλογισθούν. 

Να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή αφορά το σύνολο του ποσού των rebates για το τρέχον έτος.

Θα υπάρχει τήρηση της αρχής αναλογικότητας ποσών μεταξύ φαρμάκων retail και ΦΥΚ με την ίδια λογική και στις 2 κατηγορίες και συμμετοχή στο συνολικό ύψος του rebate ανάλογη της συμμετοχής στη δαπάνη (70/30).

Στόχος του συνολικού ποσού rebate για την κλίμακα θεωρήθηκε το ποσό των 380 εκ. ευρώ (280 εκατ. ευρώ + 100 εκατ. ευρώ νοσοκομειακή τιμή + 5% rebate για τα φάρμακα του 3816) ως το συνολικό ποσό του καταβαλλόμενου rebate όγκου σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ότι τα 380 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο συνολικό ποσό υποχρεωτικών εκπτώσεων και rebates που καταβάλλονται με βάση τις πωλήσεις ΕΟΠΥΥΥ 2014 ενώ το 2015 θεωρείται μη συγκρίσιμο έτος λόγω της μη εφαρμογής των ανατιμολογήσεων και άλλων διαρθρωτικών μέτρων εξοικονόμησης.

Επιπροσθέτως να σημειωθεί ότι το rebate όγκου θα ξεκινά περίπου στο 13% που είναι το ποσοστό που επιβαρύνονται σήμερα τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους επί της ex factory τιμής δηλαδή, νοσοκομειακή -5% = EXF -13,3% και εφαρμόζεται και στις 2 κατηγορίες (retail/ΦΥΚ) από το πρώτο κουτί πώλησης.

Για παράδειγμα, με το μέχρι σήμερα σύστημα εφαρμογής των rebates υπάρχουν φάρμακα τα οποία όχι μόνο δεν τα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ αλλά στο τέλος ο Οργανισμός βγάζει και κέρδος από αυτά από την  τραγική μείωση της τιμής τους. Υπάρχει φάρμακο που ξεκινά με 8,30 ευρώ ex factory τιμή και φτάνει να πέφτει κάτω από την τιμή αποζημίωσης των 4,05 ευρώ και να κερδίζει τελικά ο ΕΟΠΥΥ 0,93 ευρώ.

 Η εφαρμογή των μέτρων αυτών έχει «γονατίσει» κυριολεκτικά τη φαρμακοβιομηχανία και οι συνέπειες θα είναι ορατές σε μεγάλο βαθμό στο άμεσο μέλλον σε όλη την αγορά. Δεν είναι τα σκευάσματα που θα «βγουν» από τη Θετική Λίστα Αποζημίωσης όπως λένε στην αγορά και θα μπουν στην Αρνητική Λίστα με αποτέλεσμα να πληρώνονται εξ ολοκλήρου από τον ασθενή, ενώ θα υπάρξουν πολλές αντικαταστάσεις και αποσύρσεις σκευασμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και τους ασθενείς.

Επιπλέον, σοβαρό πρόβλημα θα υπάρξει από τη συρρίκνωση κάποιων εταιρειών καθώς αναμένεται αύξηση της ανεργίας από πιθανές απολύσεις.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις