Τουλάχιστον 2,75 εκατομμύρια μετανάστες δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αυτό το καλοκαίρι λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας covid-19, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ ζητώντας να υπάρξει διεθνής συνεργασία για να βρεθούν λύσεις στην κρίση αυτή.
«Το εύρος και η εφαρμογή δεκάδων χιλιάδων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις, περιλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων και των μέτρων καραντίνας, που σχετίζονται με την covid-19, απαιτούν τα κράτη να συνεργάζονται με τους γείτονές τους και τις χώρες προέλευσης των μεταναστών προκειμένου να απαντούν στις ανάγκες και την ευαλωτότητά τους», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Αντόνιο Βιτορίνο, ο οργανισμός του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη του λεπτομερή έκθεση για το θέμα.
Για τις ανάγκες της έρευνας ο ΔΟΜ ορίζει ως μετανάστες σε αυτή τη συγκεκριμένη περίσταση τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα όπου ζουν κανονικά.
Η καταμέτρηση σταμάτησε στις 13 Ιουλίου και βασίστηκε στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε 101 χώρες, όμως ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι ο αριθμός αυτός «υποτιμά σημαντικά τον αριθμό των μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι ή πλήττονται από την covid-19».
Ο Βιτορίνο είναι πεπεισμένος ότι «οι μετανάστες μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους με σίγουρο και αξιοπρεπή τρόπο, παρά τους περιορισμούς που επιβάλλονται λόγω της covid-19».
«Στις χώρες όπου έδρασαν οι κυβερνήσεις, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες κατάφεραν να επιστρέψουν σπίτια τους, λαμβάνοντας υπόψη τις υγειονομικές προκλήσεις που επιβάλει η πανδημία», εξήγησε.
«Άνοιξαν διάδρομοι για τους εργάτες για να αναζωογονηθούν οι οικονομίες τόσο στις χώρες προέλευσης όσο και στις χώρες προορισμού αλλά και για να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΔΟΜ.
Στην καταμέτρησή του ο οργανισμός έλαβε υπόψη του τόσο τους εποχικούς εργαζόμενους όσο και τους μη μόνιμους κατοίκους, τους φοιτητές του εξωτερικού ή ακόμη και αυτούς που μεταναστεύουν αναζητώντας ιατρική περίθαλψη σε άλλη χώρα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση, με 1,26 εκατομμύρια ανθρώπους. Ακολουθεί η Ασία- Ειρηνικός (977.000), η Ευρώπη (203.000) και η βόρεια και κεντρική Αμερική με 111.000.
Ο ΔΟΜ επεσήμανε ότι έλαβε αίτημα για την παροχή βοήθειας από 115.000 μετανάστες οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι και επιθυμούσαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όμως κατάφερε να βοηθήσει μόνο τους 15.000 πιο ευάλωτους.
Το γεγονός ότι εγκλωβίζονται εκθέτει τους μετανάστες αυτούς σε διάφορούς κινδύνους υγειονομικούς και ασφαλείας.
Ο ΔΟΜ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους περίπου 400.000 ναυτικούς που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη θάλασσα, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται στα πλοία επί 17 μήνες.