Διεθνή

ΟΗΕ: Πάνω από 10.000 Βορειοκορεάτες εργάζονται στη Ρωσία


Παραβιάζοντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ, οι αρχές της Ρωσίας επιτρέπουν σε χιλιάδες εργαζόμενους από τη Βόρεια Κορέα να μπαίνουν στη χώρα και τους χορηγούν νέες άδειες, τόνισε η εφημερίδα The Wall Street Journal την Πέμπτη.

Πάνω από 10.000 Βορειοκορεάτες εργαζόμενοι έχουν καταγραφεί στη Ρωσία από τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη δεδομένα του ρωσικού ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να μειωθούν οι χρηματοοικονομικές ροές της Βόρειας Κορέας ούτως ώστε να ασκηθεί πίεση στην Πιονγκγιάνγκ για να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με την Τζέρναλ, η οποία επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στοιχεία του ρωσικού ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας δείχνουν ότι δόθηκαν τουλάχιστον 700 νέες άδειες παραμονής και εργασίας στη Ρωσία σε Βορειοκορεάτες φέτος.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ διενεργούν έρευνα για τις δυνητικές παραβιάσεις των κυρώσεων, οι οποίες προβλέπουν πολύ λίγες εξαιρέσεις, ανέφερε η WSJ, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Τζέρναλ, πέραν πάντως των ωρών λειτουργίας του.

«Είναι απόλυτα σαφές ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει περισσότερα. Η Ρωσία λέει ότι θέλει καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, άρα η Μόσχα πρέπει να το αποδείξει αυτό συνεργαζόμενη μαζί μας, όχι δουλεύοντας εναντίον μας, όσον αφορά την επείγουσα αντιμετώπιση αυτής της απειλής για όλες τις χώρες» του κόσμου, είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα.

«Υπολογίζεται ότι οι Βορειοκορεάτες εργαζόμενοι στη Ρωσία στέλνουν 150-300 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στην Πιονγκγιάνγκ. Τώρα είναι η ώρα που η Ρωσία πρέπει να αναλάβει δράση: η Μόσχα πρέπει να εφαρμόσει αμέσως και πλήρως όλες τις κυρώσεις του ΟΗΕ τις οποίες προσυπέγραψε», συμπλήρωσε.

Ο περιορισμός του αριθμού των εν λόγω εργαζομένων, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. σε χώρες του εξωτερικού εντασσόταν σε ένα ευρύ φάσμα μέτρων με στόχο να εξαλειφθεί μια κρίσιμη χρηματοοικονομική ροή για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Τα περισσότερα από τα χρήματα που παίρνουν οι Βορειοκορεάτες απασχολούμενοι στο εξωτερικό, οι οποίοι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με κακές συνθήκες εργασίας, καταλήγουν στα κρατικά ταμεία, όπως θυμίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο Μαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ τον περασμένο μήνα και μεταφόρτωσε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο περιέγραφε όσα διαπίστωσε. «Ένα από τα πράγματα που είδα είναι πολύ σαφείς αποδείξεις ότι χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια εδώ», ανέφερε στο βίντεο, το οποίο έχει αναρτηθεί τόσο στη ροή του στο Twitter, όσο και στον ιστότοπο του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις