Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε «σθεναρά» χθες Πέμπτη την «απαράδεκτη επίθεση» εναντίον Αιγυπτίων κυανόκρανων τη Δευτέρα από τη φρουρά του προέδρου Φοστάν-Αρκάνζ Τουαντερά, αξιώνοντας να διενεργηθεί έρευνα για το επεισόδιο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε ότι «οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου», καλώντας να «διενεργηθεί έρευνα για αυτή την απαράδεκτη επίθεση ώστε οι δράστες να λογοδοτήσουν γρήγορα για τις πράξεις τους», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
Δέκα άοπλοι αιγύπτιοι κυανόκρανοι της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (MINUSCA) τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, οι δύο βαριά, από πυρά της προεδρικής φρουράς εναντίον του λεωφορείου που τους μετέφερε στην πρωτεύουσα Μπανγκί.
Οι υπηρεσίες του προέδρου Φοστάν-Αρκάνζ Τουαντερά δικαιολόγησαν τα πυρά αυτά κατηγορώντας τους αιγύπτιους στρατιωτικούς πως φωτογράφιζαν την κατοικία του αρχηγού του κράτους –κάτι αυστηρά απαγορευμένο– και αρνήθηκαν να σταματήσουν το όχημά τους.
Οι κυανόκρανοι έγιναν στόχος σφοδρών πυρών από την προεδρική φρουρά «χωρίς καμία προειδοποίηση, ούτε ανταπόδοση, καθώς δεν ήταν οπλισμένοι», αντέταξε η MINUSCA την Τρίτη σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Ο κ. Γκουτέρες εξάλλου απηύθυνε χθες Πέμπτη «τα βαθιά του συλλυπητήρια στην πενθούσα οικογένεια της κεντροαφρικανής άμαχης η οποία σκοτώθηκε στο περιστατικό», σύμφωνα με τον κ. Ντουζαρίκ.
Τόσο η προεδρία της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας όσο και η MINUSCA έκαναν λόγο για μια γυναίκα που τραυματίστηκε θανάσιμα από το λεωφορείο των κυανόκρανων το οποίο προσπαθούσε να απομακρυνθεί δεχόμενο πυρά.
Προτελευταία χώρα της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ανάπτυξη όπως την καταρτίζει ο ΟΗΕ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βυθίστηκε σε πολυαίμακτο εμφύλιο πόλεμο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013. Η σύρραξη δεν έχει τελειώσει, πάντως η έντασή της έχει αποκλιμακωθεί αρκετά τα τελευταία τρία χρόνια· μολαταύτα, ολόκληροι τομείς της χώρας παραμένουν εκτός του ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης.
Η MINUSCA, που αναπτύχθηκε το 2014 –η ισχύς της εντολής της τυπικά εκπνέει τη 15η Νοεμβρίου–, μετρά σχεδόν 12.000 στρατιωτικούς· συγκαταλέγεται στις πιο δαπανηρές ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, με ετήσιο προϋπολογισμό ο οποίος ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.