Η Κένυα εξελέγη κράτος μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών χθες Πέμπτη, επικρατώντας του Τζιμπουτί στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση, αφού στον πρώτο γύρο δεν υπήρξε καθαρή πλειοψηφία για την έδρα της Αφρικής.
Η Ιρλανδία, η Νορβηγία, το Μεξικό, η Ινδία — εξελέγησαν την Τετάρτη — και η Κένυα θα καταλαμβάνουν έδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για δύο χρόνια από την 1η Ιανουαρίου 2021. Μεξικό και Ινδία εξελέγησαν χωρίς αντίπαλο. Η Ιρλανδία και η Νορβηγία επικράτησαν του Καναδά. Αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια, οι χώρες της Αφρικής δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μία υποψηφιότητα.
Για να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν πιο ισόνομη αντιπροσώπευση των γεωγραφικών περιοχών του κόσμου, οι έδρες των δέκα μη μονίμων μελών του ΣΑ κατανέμονται ανά περιφερειακές ομάδες. Οι υποψήφιες χώρες χρειάζονται τις ψήφους των δύο τρίτων των κρατών μελών της ΓΣ για να εκλεγούν. Η σύνθεση των 10 κρατών μη μονίμων μελών ανανεώνεται κάθε χρόνο.
Το Ναϊρόμπι εξασφάλισε 129 ψήφους (από 113 στον πρώτο γύρο) ενώ το Τζιμπουτί 62 (από 78). Ψήφισαν 191 από τα 193 κράτη μέλη της ΓΣ. Η Κένυα θα αντικαταστήσει τη Νότια Αφρική.
Ενώ συνεδρίαζαν μέσω βιντεοδιασκέψεων από τον Μάρτιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, οι διπλωμάτες οι οποίοι αντιπροσώπευσαν τις χώρες τους στην ψηφοφορία, φορώντας μάσκες και τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, επέστρεψαν στην αίθουσα της ΓΣ για να ψηφίσουν, μυστικά, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μοναδικό όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να παίρνει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις για ζητήματα όπως είναι η επιβολή οικονομικών κυρώσεων ή η χρήση στρατιωτικής ισχύος. Έχει πέντε κράτη μόνιμα μέλη, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ρωσία.