Πολιτική

Οι «χαμένοι» του Brexit


Μπορεί κορυφαίοι Eυρωπαίοι αξιωματούχοι να διατείνονται ότι προετοιμαζεται η Ένωση κατάλληλα για την ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, παρολαυτά υπάρχουν κάποιες χώρες οι οποίες αναπόφευκτα θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα, όπως προκύπτει από νέα έρευνα της KPMG.

Ειδικότερα, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η Κύπρος, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο δείχνουν πως θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι από την επιδείνωση των σχέσεων Βρετανίας-ΕΕ μετά το Brexit, σύμφωνα με νέα έρευνα της KPMG.

Όπως εξήγησε ο ανώτατος οικονομολόγος της KPMG, Yael Selfin, αυτές οι μικρότερες οικονομίες -χώρες με τις οποίες η Βρετανία έχει μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα- θα ωφελούνταν περισσότερο από μια καλή συμφωνία από τις διαπραγματεύσεις που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στα τέλη αυτού του μήνα.

Η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Μάλτα είναι μεγάλοι καθαροί εισαγωγείς βρετανικών αγαθών, αλλά είναι σχεδόν αμελητέες από άποψη συνολικών βρετανικών εξαγωγών, σύμφωνα με το Centre for Economic Policy Research.

Παράλληλα, η Βρετανία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγορές εξαγωγών τόσο για την Ιρλανδία όσο και για το Λουξεμβούργο, αφού αντιστοιχεί στο 10,4% και 10,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους αντίστοιχα.

Μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Γερμανία και τη Γαλλία, έχουν σημαντικά λιγότερα να χάσουν από την πιθανή εφαρμογή δασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο -οι βρετανικές εισαγωγές αντιστοιχούν περίπου στο 3,5% και 2,1% αντίστοιχα για τις δύο αυτές χώρες. Βέβαια, οι περιορισμοί στο εργατικό δυναμικό θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτούς τους εταίρους, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG.

Όπως επισημαίνει το CNBC, οι μεγαλύτεροι αριθμοί Βρετανών πολιτών βρίσκονται στην Ισπανία (πάνω από 300.000), στην Ιρλανδία (250.000), στη Γαλλία (πάνω από 185.000) και στη Γερμανία (πάνω από 100.000), βάσει εκτιμήσεων των Ηνωμένων Εθνών για το 2015.

Ο Selfin αναφέρει ότι, παρότι η αναχώρηση Ευρωπαίων εργαζομένων από τη βρετανική αγορά εργασίας θα μπορούσε να αποδειχθεί θετική για τις εγχώριες οικονομίες αυτών των κρατών, οι χώρες που εξαρτώνται από Βρετανούς εργαζόμενους ή από εμβάσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο μάλλον θα πληγούν περισσότερο.

«Τα εμβάσματα από μετανάστες μπορούν να είναι σημαντική συνεισφορά στα κρατικά έσοδα. Η Λετονία, η Κροατία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία βασίζονται περισσότερο στα εμβάσματα στην ΕΕ, όλες με πάνω από το 3% του ΑΕΠ να προέρχεται από το εξωτερικό», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την ανάλυση, μεταξύ των χωρών που θα επηρεαστούν λιγότερο από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σουηδία, των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται λιγότερο από τη Βρετανία.

«Για πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η προστασία των εργαζομένους τους στη Βρετανία και τα εμβάσματα από εκεί, ίσως είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα. Και χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος βασίζονται σε Βρετανούς εργαζόμενους», συνοψίζει η έκθεση.

Στον αντίποδα, αναφέρει πως «η Ισπανία, ωστόσο, ευχαρίστως θα αναχαιτίσει τη ροή Βρετανών συνταξιούχων στην οικονομία, ενώ η Γερμανία μπορεί να χαρεί που θα δει περισσότερη μετανάστευση από την ανατολική Ευρώπη και θα πάρει πίσω ένα μέρος του δικού της εργατικού δυναμικού».

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις