Βυζαντινές μηχανορραφίες είναι σε εξέλιξη στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ενόψει το εκλογών της 19ης Ιουνίου, για την ανάδειξη νέου προέδρου και διοικητικού συμβουλίου, με μια γυναίκα να βάζει «φωτιά» στην όλη διαδικασία.
Ήδη ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ πως δεν θα είναι υποψήφιος ενώ θα είναι υποψήφιος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, νυν αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής της Bespoke SGA Holdings.
Όμως στην εκλογική διαδικασία είχε βάλει μπουρλότο πολύ νωρίτερα, η Ιουλία Τσέτη, CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), η οποία τάραξε τα νερά με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.
Έτσι, το χρίσμα της προεδρίας του μεγαλύτερους εργοδοτικού φορέα της χώρας θα διεκδικήσουν η Ιουλία Τσέτη και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Το παρασκήνιο
Το πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο. Κατά αρχήν στον ΣΕΒ, υπάρχει μια παράδοση πολλών ετών, σύμφωνα με την οποία, στη διαδικασία εκλογής δεν γίνονται εκλογές, αλλά έχει προσυμφωνηθεί από πριν, ο επόμενος πρόεδρος και λαμβάνει το «δακτυλίδι» από τον απερχόμενο.
‘Έτσι, στις εκλογές επικυρώνονταν η τοποθέτηση του νέου προέδρου και έκλεινε εκεί η διαδικασία.
Στην προκειμένη περίπτωση, της λήξης της θητείας του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, υπήρχε παρασκήνιο μηνών, σύμφωνα με το οποίο, ο νέος πρόεδρος είχε προεπιλεγεί, αλλά δεν είχε ανακοινωθεί.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος είχε αποφασίσει από καιρό, να μη διεκδικήσει τρίτη διαδοχική θητεία.
Το «Συμβούλιο των Γερόντων» του ΣΕΒ (όπως αποκαλείται) είχε αποφασίσει να προτείνει και να προωθήσει για τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου, τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Όμως, η υποψηφιότητά του δεν ανακοινώθηκε ποτέ επισήμως, μέχρι και σήμερα και πρωί.
Στον ΣΕΒ υπέστησαν κυριολεκτικά ψυχρολουσία, όταν στις 3 Απριλίου, η Ιουλία Τσέτη, εντελώς ξαφνικά, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ.
Η κα Τσέτη, γνώριζε φυσικά το παρασκήνιο με την προώθηση του κ. Θεοδωρόπουλου από τη «Γερουσία» του ΣΕΒ, αλλά θεώρησε, πως, αν η ίδια ανακοινώσει πρώτη την υποψηφιότητά της, ο ΣΕΒ, σεβόμενος την παράδοση του μοναδικού υποψηφίου, θα υποχωρούσε και θα αποσύρονταν η παρασκηνιακή υποψηφιότητα του κ. Θεοδωρόπουλου.
Πάντως, η είδηση της υποψηφιότητας της Ιουλίας Τσάτη, αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για τον ΣΕΒ, με τις πρώτες αντιδράσεις να είναι αμήχανες, καθώς είχαν προετοιμάσει το έδαφος για να διαδεχτεί τον Δημ. Παπαλεξόπουλο, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Ακολούθησε ο διχασμός. Μια μερίδα από την ηγεσία του ΣΕΒ, σκεπτόμενη ότι δεν πρέπει να χαλάσει η παράδοση του Συνδέσμου, πρότεινε να στηριχθεί η υποψηφιότητα της Ιουλίας Τσέτη και «να τελειώνουμε» και «να μη γίνουμε ΓΣΕΕ».
Έθεσαν μάλιστα το ερώτημα στην άλλη πλευρά «αφού είχατε δρομολογήσει την εκλογή του κ. Θεοδωρόπουλου, γιατί δεν την ανακοινώσατε επισήμως, ώστε να διστάσει να εμφανιστεί άλλος υποψήφιος στο πλαίσιο της παράδοσης του ΣΕΒ;».
Η άλλη ομάδα ωστόσο, που είχε διαμορφώσει το κλίμα ώστε να δοθεί αναίμακτα το «δακτυλίδι» στον κ. Θεοδωρόπουλο, επέλεξε τη σκληρή γραμμή κα αποφάσισε να στηρίξει την επιλογή της, μέχρι τέλους, παρότι έρχεται σε κόντρα με την παράδοση του ΣΕΒ.
Οι εκλογές
Φτάσαμε έτσι στη χθεσινή «νύχτα των μεγάλων μαχαιριών». Ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία.
Συγχρόνως, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ενημέρωσε ήδη χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, πως θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του Συνδέσμου, στον οποίο τα 10 τελευταία χρόνια είναι Αντιπρόεδρος, με αρμοδιότητα τα εργασιακά και σήμερα, 23 Απριλίου, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα επισήμως.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοδωρόπουλος, που εκπροσωπεί την παλαιά γενιά του ΣΕΒ θα έρθει αντιμέτωπος με την Ιουλία Τσέτη, που εκπροσωπεί τη νέα γενιά επιχειρηματιών, αλλά είναι και η πρώτη γυναίκα που καταθέτει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΕΒ.
Φυσικά, αν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΕΒ, αφού και οι 25 έως σήμερα πρόεδροι του Συνδέσμου ήταν άνδρες.