Το προσφυγικό σαρώνει με τα κράτη μέλη να πετούν το μπαλάκι αποφεύγοντας να αντιμετωπίσουν το δράμα και τον πόνο παίζοντας παιχνίδια στη μεγαλύτερη ίσως κρίση της ανθρωπότητας.
Λύσεις ζήτησε ο πρωθυπουργός του Βελγίου από τη Γαλλία στο πρόβλημα που δημιουργεί η «ζούγκλα», οι χαοτικοί καταυλισμοί όπου στεγάζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι θέλουν να φθάσουν στη Βρετανία στο Καλαί, τονίζοντας ότι ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός τους μετακινείται στο Βέλγιο εξαιτίας των κακών συνθηκών.
Ο καταυλισμός στο Καλαί, που αποκαλείται «ζούγκλα» λόγω των πρόχειρων και ανεπαρκών συνθηκών, αποτελεί ήδη αγκάθι στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία: η μία χώρα επιρρίπτει στην άλλη την ευθύνη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ απηύθυνε επιστολή στον Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς καλώντας τη γαλλική κυβέρνηση να βρει μια λύση στο πρόβλημα των καταυλισμών, ανέφερε Βέλγος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Η Γαλλία έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στον προχειροφτιαγμένο καταυλισμό στο Καλαί και, σύμφωνα με Βέλγους αξιωματούχους, αυτό έχει αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να προσπαθούν όλο και πιο συχνά να φθάσουν στο έδαφος της Βρετανίας μέσω του γειτονικού Βελγίου.
Από τον Δεκέμβριο η βελγική αστυνομία έχει συλλάβει εκατοντάδες μετανάστες στο εμπορευματικό λιμάνι Ζεεμπρούγκε, που μέχρι πρότινος παρέμενε ανεπηρέαστο από την κρίση.
«Θέλουμε μια χειροπιαστή πρόταση από τη Γαλλία για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο Καλαί», δήλωσε Βέλγος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Τον Αύγουστο η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι θα συνεισφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ στην ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουν οι αρχές της Γαλλίας και ότι θα καθιερώσει μια εσπευσμένη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου των προσφύγων και των μεταναστών στον καταυλισμό του Καλαί.
Οι δύο χώρες έχουν εξάλλου εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι του Καλαί και στο υπόγειο τούνελ που τις συνδέει και έχουν διεξαγάγει κοινές επιχειρήσεις εναντίον των διακινητών ανθρώπων. Μολαταύτα αρκετοί μετανάστες συνεχίζουν να αποπειρώνται να ταξιδέψουν παράνομα στη Βρετανία υπό επικίνδυνες συνθήκες, συχνά διατρέχοντας κίνδυνο για τη ζωή τους.