Πολιτική

Οι τρεις προτεραιότητες Τσίπρα– Στα υπόψιν ο ανασχηματισμός


Η στροφή στα θέματα της κοινωνίας και η ενίσχυση του «αριστερού» προφίλ της κυβέρνησης. Οι σκέψεις για ανασχηματισμό

Στην αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου κι ενώ  η Αθήνα νεκρώνει λόγω διακοπών, στο Μαξίμου συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης, με στόχο την πλήρη αξιοποίηση του θετικού κλίματος και των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει η  συμφωνία με τους δανειστές. Αιχμή της επικοινωνιακής πολιτικής το αφήγημα περί επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα και εξόδου από την επιτροπεία. Στο επίκεντρο του σχεδιασμού το τρίπτυχο ανάπτυξη- κοινωνική πολιτική- καθημερινότητα του πολίτη.

Επί τάπητος και τα θέματα της τρίτης αξιολόγησης και του ανασχηματισμού, ο οποίος όμως δεν περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητας του πρωθυπουργού, παρά τη σεναριολογία που αναπτύσσεται.

Κατευθυντήριος άξονας  των επιλογών για τους επιτελείς του Μαξίμου είναι η ενίσχυση του «κοινωνικού- αριστερού» προφίλ της κυβέρνησης, μέσα από μέτρα, πρωτοβουλίες  και δράσεις που θα αποβλέπουν στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, στη μείωση της ανεργίας, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

 Ρυθμίσεις χρεών και στήριξη ΜμΕ

Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν τους επόμενες μήνες η λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και των παράλληλων μηχανισμών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Εκτιμάται ότι περίπου 550.000  επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες θα μπορέσουν  να επωφεληθούν από αυτές τις ρυθμίσεις, ή τουλάχιστον θα πάρουν μία «ανάσα», εξασφαλίζοντας προσωρινή προστασία από τους πιστωτές με την κατάθεση αιτήσεων ένατξης στο σύστημα.

Στο Μαξίμου συγκεντρώνουν προτάσεις υπουργών, συμβούλων και δημόσιων φορέων για τη διαμόρφωση ενός συνολικού πακέτου νέων μέτρων, τα οποία θα σηματοδοτήσουν τη μετατόπιση του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και των προσπαθειών από τα δημοσιονομικά θέματα της τελευταίας αξιολόγησης στα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας. Οι προστάσεις διατυπώνονται σε συνδυασμό με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ενόψει της νέας αξιολόγησης και των συζητήσεων με τους δανειστές τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Χωρίς την πίεση των δανειστών

Το πακέτο αυτό θα αποτελέσει τον πυρήνα της πολιτικής και των εξαγγελιών που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, δίνοντας το στίγμα των νέων προτεραιοτήτων και της πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στην τελευταία φάση της διαδρομής προς την έξοδο από τα μνημόνια.

Στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θέλει να εστιάσει σε παρεμβάσεις και μέτρα που ήταν μεχρι τώρα εκτός ατζέντας, καθώς οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών δεν επέτρεπαν ούτε καν να συζητηθούν – πολύ περισσότερο να υλοποιηθούν.

Για τον ανασχηματισμό αναφέρεται ότι «είναι ασφαλώς στα υπ’ όψιν του πρωθυπουργού, αλλά δεν αποτελεί προτεραιότητα. Αναδεικνύεται ως θέμα από τα ΜΜΕ... ελλείψει άλλων σημαντικών ειδήσεων». Ούτε συναρτάται κατ’ ανάγκην με το περιεχόμενο του πακέτου κοινωνικών και αναπτυξιακών μέτρων που ετοιμάζεται.

 Το παζλ του ανασχηματισμού

Αλλωστε, το κομβικό σημείο σε έναν ανασχηματισμό θα ήταν αναγκαστικά οι επιλογές προσώπων στα οικονομικά υπουργεία. Εκεί οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές και δεν υπάρχουν περιθώρια «πειραματισμών» με αλλαγές κεντρικών προσώπων.

Αναδιάταξη προσώπων στα οικονομικά υπουργεία θα προκαλούσε μόνον η απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου να αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ. Ο ίδιος έχει πει στο παρελθόν ότι θα αποχωρήσει όταν ολοκληρώσει τις συμφωνίες με τους δανειστές. Μένει τώρα το ζήτημα του χρέους, το οποίο μάλλον καθιστά απαραίτητη την παρουσία του στο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει τελικά να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αυτός θα είναι μικρής έκτασης. Θα περιλαμβάνει μόνον δύο-τρεις υπουργούς και 4-5 υφυπουργούς.

Με τις αλλαγές προσώπων, πέραν της βελτίωσης της αποδοτικότητας του κυβερνητικού σχήματος, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να ενισχύσει το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης, ικανοποιώντας εν μέρει και την ομάδα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει η πιο ισχυρή φωνή εσωκομματικής κριτικής και αμφισβήτησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις