Αγορές

Οι τρείς λόγοι που οδηγούν σε νέα αναβάθμιση από τη Fitch


Νέα ώθηση θα δώσει στην αγορά των ομολόγων και στο χρηματιστήριο η επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα της Ελλάδας από τον οίκο Fitch στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο διεθνής οίκος έχει προγραμματίσει για τα μέσα Φεβρουαρίου την αναθεώρηση του αξιόχρεου της Ελλάδας και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και με τις παραδοχές που χρησιμοποιεί, θα προβεί σε νέα αναβάθμιση. Η ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Fitch θα γίνει σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την αντίστοιχη κίνηση της Standard and Poors, στις 19 Ιανουαρίου, η οποία αύξησε κατά μία βαθμίδα το αξιόχρεο της Ελλάδας.

Καθώς η αίσθηση των αναλυτών προεξοφλεί την αναβάθμιση, έχουν επηρεαστεί αντίστοιχα και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες στη δευτερογενή αγορά έχουν διαμορφωθεί στα επίπεδα του έτους 2005, ενώ μάλιστα η απόδοση του διετούς ομολόγου (πέριξ του 1,3%) έχει σημειώσει διαχρονικό ρεκόρ, καθώς αντίστοιχο επιτόκιο δεν έχει καταγραφεί ποτέ στην οικονομική ιστορία της χώρας.

Επίσης, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου, έχει υποχωρήσει στο 2,7%, ενώ του δεκαετούς ομολόγου, κάτω από 3,7%.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν τις ευνοϊκές συνθήκες για την επιτυχή έκδοση του επταετούς ομολόγου που σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με το εγχείρημα να πραγματοποιείται το αργότερο έως την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έχει αποκαλύψει το Σin.

Το κουπόνι του νέου τίτλου θα κινείται πέριξ του 3% και ίσως στο 2,9%, αλλά η τελική απόδοση (και το κόστος δανεισμού του δημοσίου), θα διαμορφωθεί από τις προσφορές των θεσμικών επενδυτών.

Με την αναβάθμιση από τη Fitch, την εκταμίευση της δόσης από τον μηχανισμό στήριξης, που αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου, παγιώνεται στους κύκλους των ξένων επενδυτών η βελτίωση του οικονομικού κλίματος για την ελληνική οικονομία και απομένει, η βελτίωση αυτή να μετουσιωθεί και στην έλευση ξένων επενδύσεων.

Ωστόσο καταλυτική επίδραση θα έχει η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία καθυστερεί λόγω της… ακυβερνησίας στη Γερμανία.

Πάντως είναι θετικό ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε την έναρξη των τεχνικών εργασιών για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, οι οποίες στο προσεχές διάστημα θα λάβουν πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα.  

Οι λόγοι που οδηγούν σε αναβάθμιση

Στελέχη του οίκου Fitch επισκέφθηκαν την Αθήνα στις αρχές του έτους και αφού συνέλεξαν στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, ενόψει της αναθεώρησης του αξιόχρεου, εξέδωσαν το Outlook του 2018, στο οποίο καταγράφονται οι παραδοχές που μπορεί να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Οι παραδοχές, οι οποίες σύμφωνα με τη Fitch θα αξιολογηθούν θετικά είναι:

1. Η διατηρήσιμη ανοδική πορεία των οικονομικών δεικτών και ειδικά των δημοσιονομικών μεγεθών. Μετά το υπερπλεόνασμα του 2017, σκανάρουν τον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος όμως σύμφωνα με την Κομισιόν θα παρουσιάσει επίσης υπερπλεόνασμα ήτοι 3,7% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%.

2. Η θετική στάση των πιστωτών για ουσιαστική ελάφρυνση χρέους. Στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου ο προεδρεύων Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων, που επιδρά θετικά .

3. Η περαιτέρω επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM, υποστηριζόμενη από μια μεθοδική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών καθώς και ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

Η Fitch αναφέρει επίσης ότι η οικονομία έχει καταγράψει τρία συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης, ενώ υπάρχει διαρκής κάμψη της ανεργίας. Θεωρεί ότι το πολιτικό τοπίο είναι πιο σταθερό, μειώνοντας τα ρίσκα ανατροπής του κλίματος.

Ωστόσο, ο οίκος στην αναφορά του σημειώνει πως υπάρχει και η αντίθετη εκδοχή, δηλαδή να διατηρήσει αμετάβλητη τη βαθμολογία ή να υποβαθμίσει το αξιόχρεο εάν διαπιστώσει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους και αντιστροφή νομοθετημένων πολιτικών υπό το πρόγραμμα του ESM ή υπάρξει κόντρα της Ελλάδας και πιστωτών και μείωση της προοπτικής για μέτρα ελάφρυνσης χρέους από το Eurogroup.

Όμως οι αρνητικοί αυτοί παράγοντες δεν υφίστανται.