Πολιτική

Οι τραπεζικές μετοχές θα δώσουν πάλι κατεύθυνση στο ΧΑ


 Η πρώτη εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα στην Μ. Βρετανία χαρακτηρίστηκε από την επιστροφή των επενδυτών στις αγορές αλλά και την αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να ακολουθήσει την τάση.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες επέστρεψαν ή προσέγγισαν τα προ-δημοψηφίσματος επίπεδα, καθώς οι αγορές "διάβασαν" πιο ψύχραιμα τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο στους επιμέρους κλάδους δραστηριότητας. Ωστόσο οι τράπεζες βρέθηκαν σε μια συνεχή πίεση αρνητικής ειδησεογραφίας η οποία εκδηλώνεται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό:

Στο εξωτερικό οι αβεβαιότητες ενόψει των Ευρωπαϊκών τεστ αντοχής (Αύγουστος) συντηρούν το κλίμα πωλήσεων ενώ στο εσωτερικό η συστημική επίδραση μιας απειλούμενης χρεοκοπίας του μεγαλύτερου κρίκου του λιανικού εμπορίου δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Του Μάνου Χατζηδάκη*

Έτσι ενώ οι μετοχές του εμποροβιομηχανικού κλάδου συνέχισαν την ανοδική τους αντίδραση, ο τραπεζικός κλάδος αυτονομήθηκε αρνητικά, αναμένοντας μεγαλύτερη ορατότητα στις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της υπόθεσης της «Μαρινόπουλος».

Κατά τα άλλα η ατζέντα του Ιουλίου φαίνεται ότι θα κινηθεί σε διεθνές επίπεδο στα απόνερα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Μ. Βρετανίας με σημαντικές ημερομηνίες στις 14 και 21 οπότε συνεδριάζουν οι κεντρικές τράπεζες της Μ. Βρετανίας και της ΕΚΤ ενώ η FED συνεδριάζει προς το τέλος Ιουλίου (26-27).

Μετά τις 15 Ιουλίου αναμένεται στην Ελλάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισι  προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία τωνπροαπαιτούμενων της β’ αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής. Ο μήνας σε Ελλάδα και Ευρώπη τέλος θα έχει τις πρώτες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου δίνοντας λόγους διαφοροποίησης της συμπεριφοράς των μετοχών.

 Τα τεχνικά στοιχεία

Το χαμηλό της διήμερης πτώσης πραγματοποιήθηκε στις 517 μονάδες ακριβώς 100 μονάδες από το σημείο εκκίνησης της πτωτικής κίνησης την προηγούμενη Παρασκευή. Από το σημείο αυτό ακολούθησε μια ήπια ανοδική αντίδραση έως τις 547 μονάδες αποφορτίζοντας αισθητά την συνολική υποτιμημένη τεχνική εικόνα των ταλαντωτών.

Αλλαγές σε επίπεδο τάσης δεν υπάρχουν, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να διασπάσει τις 600 μονάδες. Οι 547 μονάδες ήταν το ελάχιστο δυνατό υψηλό της αντίδρασης από την πτώση μεταξύ 656 και 517 μονάδων με επόμενα επίπεδα αντίστασης στις 573 και 586 μονάδες.

Η εξέλιξη του σχηματισμού μετά την πρώτη ανοδική αντίδραση δεν έχει χαρακτηριστικά έντασης. Αυτό αφήνει ενδεχομένως ένα περιθώριο αισιοδοξίας συνέχισης προς το επόμενο σημείο αντίστασης (573 μονάδες).

Τα συναλλακτικά δεδομένα σε θετικές συνεδριάσεις όσο κινούνται κοντά στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ διατηρούν σε καλό βαθμό τις ελπίδες των αγοραστών οι οποίοι αν και έχουν απέναντι τους την αδυναμία των τραπεζών έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα υπολογίσιμο ανοδικό αντίβαρο με άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.

Η ελληνική αγορά υποαπέδωσε τόσο στο διάστημα της έντονης πτώσης, όσο και στο διάστημα της αντίδρασης από την περασμένη Παρασκευή, λόγω των τραπεζών. Οι μετοχές τους φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να  έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της τάσης. Κατεύθυνση θα δοθεί όταν λυθεί η συσσώρευση των τραπεζικών διαγραμμάτων από τα πρόσφατα χαμηλά.

Η προσαρμογή με τις αποτιμήσεις των ξένων τραπεζών έχει αποτυπώσει το συγκριτικό ρίσκο της χώρας καθώς και σημαντικό μέρος των κινδύνων που συνδέονται με την καταγραφή νέων επισφαλειών. Για αυτό το λόγο Αυτό είναι ένα στοιχείο που συνηγορεί υπέρ των αγοραστών όσον αφορά την κατεύθυνση της εκτόνωσης.

Επισημαίνεται τέλος ότι την Τετάρτη θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων (2 δις ευρώ, 2,97% προηγούμενη έκδοση)  ενώ η αγορά της Αμερικής θα παραμείνει κλειστή την ερχόμενη Δευτέρα λόγω επίσημης εθνικής αργίας.

 * Ο Μάνος Χατζηδάκης είναι στέλεχος της Beta ΑΧΕΠΕΥ