Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται πάλι το χρηματιστήριο, μετά από μιά μακρά περίοδο πτώσης που εξάντλησε τις αντοχές των επενδυτών και μιά ασθενική ανοδική αντίδραση στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας. Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από ΕΚΤ-SSM για τις τράπεζες και η δημόσια πρόταση εξαγοράς των εν διασπορά μετοχών του "Υγεία" ήταν τα νέα στοιχεία που έδωσαν στην αγορά "καύσιμα", δημιουργώντας προσδοκίες. Ομως η επίδραση τους δεν μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια και θα χρειασθούν αυτή την εβδομάδα κι άλλα "καλά νέα" για να συνεχισθεί η ανάκαμψη.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας όμως ότι σαφής τάση δεν έχει διαμορφωθεί. Καθοριστικός ο ρόλος των ξένων funds που δίνουν συχνά τόνο και κατεύθυνση στην αγορά και τις τελευταίες δεν έχουν δώσει δείγματα προθέσεων στο ΧΑ.
Η αβεβαιότητα που επικρατεί στη Γερμανία όσον αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθιστά επιφυλακτικούς τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, οι οποίοι έχουν περιορίσει τις κινήσεις τους και στο ΧΑ - όπως δείχνει ο χαμηλός τζίρος της προηγούμενης εβδομάδας.
Στο επίκεντρο της προσοχής οι τραπεζικές μετοχές, που η πορεία τους διαμορφώνει κλίμα και ενδοσυνεδριακές τάσεις, επηρεάζοντας ολόκληρη την αγορά. Η "μεταχείριση" και η συμπεριφορά τους θα εξαρτηθούν από ειδήσεις και νέα στοιχεία που μπορεί να προκύψουν σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τους πλειστηριασμούς ακινήτων και τις προβλέψεις επισφαλειών.
Ενθαρρυντικές είναι οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με αυτές, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να εξαντλήσει την "αυστηρότητά" της με τις ελληνικές τράπεζες στα stess test. Κατά την εκτίμηση των τεχνοκρατών του SSM, το σοβαρότερο πρόβλημα δεν είναι το κεφαλαιακό, αλλά ο αργός ρυθμός αύξησης των καταθέσεων - άρα πρέπει να αποφευχθεί ο,τιδήποτε θα ενίσχυε την δυσπιστία των καταθετών. Στα stress test θα ληφθούν μάλιστα υπόψη όλες οι πωλήσεις assets που θα πραγματοποιήσουν μέχρι τότε οι τράπεζες - και όχι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που θα κλείσουν τους ισολογισμούς τους.
Θετικός καταλύτηςγια την αγορά και η δημόσια πρόταση για τις μετοχές του "Υγεία', που αποτελεί προοίμιο ευρύτερων επιχειρηματικών εξελίξεων και δείχνει ότι επενδυτικά κεφάλαια κινητοποιούνται, προσβλέποντας σε "καλύτερες μέρες" για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.
ημαντική παράμετρο θα αποτελέσουν ακόμη οι ενδείξεις για τις προοπτικές κερδοφορίας των εισηγμένων, με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοινώνονται. Ενα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, όπου ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα και σημειώνονται καθυστερήσεις.
Ολα αυτά τα στοιχεία συντείνουν στη διαμόρφωση ευνοϊκής βραχυχρόνιας συγκυρίας για το χρηματιστήριο, η οποία θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για έναν νέο κύκλο ανάκαμψης.
Πάντως τα τεχνικά στοιχεία δεν συνηγορούν σε μία γρήγορη ανοδική ή καθοδική κίνηη. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, ο Γενικός Δείκτης έχει σκοντάψει ήδη δύο φορές στην περιοχή των 725 μονάδων, που αποτελεί ένα είδος "ορόσημου" για την έναρξη νέου κύκλου ανάκαμψης ή μιάς αργόσυρτης διόρθωσης. Κατά πάσα πιθανότητα θα τεστάρει και σήμερα αυτή την περιοχή, με αβέβαιη έκβαση. Αναμένεται έντονη μεταβλητότητα.