Πολιτική

Οι τράπεζες θα διώχνουν τους «μη συνεργάσιμους» μετόχους


 Οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν από οφειλέτριες εταιρείες τους μετόχους που δεν συναινούν σε σχέδια εξυγίανσης τους, ή προσπαθούν να τα μπλοκάρουν. Σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται στο πακέτο διατάξεων για τα κόκκινα δάνεια. Το επιβεβαίωσε ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη διευθέτηση ληξιπρόθεσμων δανείων, θα προβλέπεται και διαδικασία "εκδίωξης" μετόχων οι οποίοι μπαίνουν τροχοπέδη στη διάσωση εξυγίανση επιχειρήσεων που έχουν κριθεί βιώσιμες.

Ο νέος νόμος θα προβλέπει τον διαχωρισμό του μετόχου από την εταιρεία. Με τον τρόπο αυτό οι μη συνεργάσιμοι μέτοχοι, όσοι εμποδίζουν βιώσιμες λύσεις ή όσοι δεν θέλουν καν να καθίσουν στο τραπέζι με τους πιστωτές, θα διώχνονται από την επιχείρησή τους με συνοπτικές διαδικασίες.

Η πρόταση για τη θέσπιση σχετικής διάταξης διατυπώθηκε από τους εκπροσώπους των Θεσμών και υιοθετήθηκε από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

Το σχέδιο που ετοιμάζεται προβλέπει ότι ο μεγαλομέτοχος που κρίνεται «μη συνεργάσιμος», θα
 «αποβάλλεται» από την εταιρεία με απόφαση των πιστωτριών τραπεζών και χωρίς εμπλοκή δικαστηρίων, εάν η επιχείρηση εμφανίζει υψηλό δανεισμό και  ανοίγματα σε μεγάλη καθυστέρηση, αλλά οι τράπεζες κρίνουν ότι μπορεί να σωθεί.

Ανάλογες διατάξεις για τον «μη συνεργάσιμο μέτοχο» ισχύουν στις ΗΠΑ και σε πολλές  ευρωπαϊκές χώρες.

Η θεσμοθέτηση τους εδώ θα οδηγούσε στη διάσωση πολλών επιχειρήσεων, όπου οι προσπάθειες σκοντάφτουν σε ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ μετόχων και τραπεζών.

 Η διαδικασία

Το αυστηρό «αμερικανικό μοντέλο» που προκρίνεται για τις αναδιαρθρώσεις «κόκκινων» δανείων και την εκκαθάριση επιχειρήσεων, προβλέπει τα εξής στάδια:

- Καλείται η διοίκηση της «κόκκινης» εταιρείας σε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Οι συζητήσεις θα είναι εξπρές και δεν θα αφήνεται να περάσει χρόνος που θα καθιστούσε την επιχείρηση «ζόμπι».

 - Εφόσον τράπεζες και μέτοχοι συμφωνούν, προχωρούν στην αναδιάρθρωση των δανείων, με βάση συγκεκριμένο business plan το οποίο θα τηρείται απαρέγκλιτα και από τις δύο πλευρές. Θα περιλαμβάνει από «κούρεμα» απαιτήσεων μέχρι μετοχοποίηση δανείων, αλλαγή στο management, κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων κ.λπ.

 - Σε περίπτωση που οι συζητήσεις παρατείνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να επέρχεται συμφωνία, ενεργοποιίται η διάταξη περί «μη συνεργάσιμου μετόχου». Οι τράπεζες θα μπορούν να εκδιώξουν όποιον ή όποιους μετόχους δεν αποδέχονται προτάσεις που θα οδηγήσουν στη σωτηρία της επιχείρησης. Καθίστανται «αφεντικά»  της εταιρείας και θα μπορούν να ορίσουν νέα διοίκηση.

- Στη συνέχεια θα επιλέγεται η βέλτιστη λύση για να μην μπουν λουκέτα, με συνεργασία της νέας διοίκησης και των τραπεζών.