Επιχειρήσεις

Οι τράπεζες πέρασαν τα stress test, δεν θα χρειασθούν νέα κεφάλαια


Μεταξύ 5,90% (Πειραιώς) και 9,69% (Alpha) η κεφαλαιακή επάρκεια στο δυσμενές σενάριο, όπως ανακοίνωσε ο SSM.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες  είναι επαρκώς θωρακισμένες και δεν θα χρειασθούν άμεσα κεφαλαικές ενισχύσεις μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων,  αποφαίνεται ο ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα των διενεργηθέντων  stress test (τεστ αντοχής σε  ενδεχόμενη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών).  Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνονται μεταξύ 5,90% (Τρ. Πειραιώς) και 9,69% (Alpha Bank) στο πλέον δυσμενές σενάριο  οικονομικών εξελίξεων. 

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις  του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, των πραπεζικτών και της χρηματιστηριακής αγοράς - που είχε σπεύσει να τα προεξοφλήσει, δίνοντας τον Απρίλιο +31,5% στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Εκλείπει λοιπόν μιά  πηγή αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών και θα επιταχύνει την εισροή ξένων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις τράπεζες που εμφανίζουν τους χαμηλότερους δείκτες, θα σχεδιάσουν τώρα την άντληση υβριδικών κεφαλαίων (που προσμετρώνται στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας), μέσω ομολογιακών εκδόσεων. Στόχος των εποπτικών αρχών είναι να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν επαρκή «μαξιλάρια» σε περίπτωση bail-in, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος να υποστούν «κούρεμα» οι καταθέτες, ακόλη και στη περίπτωση του πλέον δυσμενούς σεναρίου οικονομικών εξελίξεων..

Παράλληλα, οι τράπεζες θα υιοθετήσουν προγράμματα ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης, με ενδεχόμενη προσφυγή σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2019. Ως τότε, υπολογίζεται ότι θα έχουν ενισχυθεί οι τιμές των μετοχών, ώστε να περιορισθεί το dilution για τους παλαιούς μετόχους.

 Διαβάστε σχετικά: Ώρα της αλήθειας για τις τράπεζες!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ελέγχων αποτελεί το σημείο εκκίνησης και για τη διατύπωση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ σχετικά με το αν χρειάζεται να διατηρηθεί ένα «μαξιλάρι» κεφαλαίων από την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλισθεί η κάλυψη μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του SSM, τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2018 για τις ελληνικές σημαντικές τράπεζες δείχνουν ότι η μέση μείωση κεφαλαίου υπό το δυσμενές σενάριο (το οποίο καλύπτει τριετή περίοδο και βασίζεται σε υπόθεση για στατικούς ισολογισμούς), θα ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχούν σε 15,5 δισεκ. ευρώ.

Η μείωση κεφαλαίου ήταν 8,56 ποσοστιαίες μονάδες για την Alpha Bank, 8,68 ποσοστιαίες μονάδες για την Eurobank, 9,56 ποσοστιαίες μονάδες για την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΕΤΕ) και 8,95 ποσοστιαίες μονάδες για την Τράπεζα Πειραιώς.


Οι τέσσερις τράπεζες υπεβλήθησαν σε άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων με βάση την ίδια μεθοδολογία και προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκαν στην αντίστοιχη άσκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) σε επίπεδο ΕΕ, αλλά με συντομευμένο χρονοδιάγραμμαπροκειμένου η άσκηση να ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για τη στήριξη της Ελλάδος τον Αύγουστο.Στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν τίθεται θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας.

Τα αποτελέσματά της, μαζί με άλλες σχετικές εποπτικές πληροφορίες, χρησιμοποιούνται για να σχηματιστεί μια συνολική εποπτική αξιολόγηση της κατάστασης μιας τράπεζας.

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διαμορφώθηκαν κατά κύριο λόγο από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

Πιστωτικός κίνδυνος: ενώ υπό το βασικό σενάριο η αρνητική επίδραση του πιστωτικού κινδύνου στους δείκτες κεφαλαίου CET1 ήταν κατά μέσο όρο περίπου 260 μονάδες βάσης, υπό το δυσμενές σενάριο αυξήθηκε στις 850 μονάδες βάσης.

Καθαρά έσοδα από τόκους: τα καθαρά έσοδα από τόκους υπό το δυσμενές σενάριο μειώθηκαν κατά 22,5% σε σύγκριση με το βασικό σενάριο.

Τα σενάρια της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων περιλαμβάνουν τις ακόλουθες προβολές για το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας, όπως παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα:

O SSM επισημαίνει ότι λόγω της υπόθεσης για στατικούς ισολογισμούς, οι εκποιήσεις που δεν είχαν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2017 δεν ελήφθησαν υπόψη στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κεφαλαιακοί δείκτες να είναι χαμηλότεροι από ό,τι θα ήταν εάν αυτές οι εκποιήσεις με θετική κεφαλαιακή επίδραση είχαν ληφθεί υπόψη στην τελική επίδραση.

Η διαφορά μεταξύ του αρχικού επιπέδου κεφαλαίου CET1 και του εκτιμώμενου κεφαλαίου CET1 για το 2020 για την Eurobank δεν συμπεριλαμβάνει αρνητική επίδραση 250 μονάδων βάσης από τη σταδιακή κατάργηση προνομιούχων μετοχών που κατείχε το ελληνικό Δημόσιο.

Αυτές οι προνομιούχες μετοχές μετατράπηκαν τον Ιανουάριο του 2018 ομολογίες και λόγω της υπόθεσης για στατικούς ισολογισμούς δεν συμπεριλήφθηκαν στα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις