Οι τράπεζες ήταν αναμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, και ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που καθόρισε το πρόσημο των δεικτών στα χρηματιστήρια του κόσμου.
Εντός της εβδομάδας μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ανακοίνωσαν τα μελλοντικά τους σχέδια σχετικά με την νομισματική τους πολιτική, εντείνοντας την αγωνία των επενδυτών που παρακολουθούσαν τις συνεντεύξεις Τύπου των επικεφαλής των τραπεζών με κομμένη την ανάσα.
Όπως φάνηκε, η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας προκάλεσε μεγάλο στρες στους αξιωματούχους των τραπεζών και τους ώθησε στο να λάβουν πιο συγκρατημένα μέτρα αναφορικά με την νομισματική τους πολιτική.
Bank of Japan
Η εβδομάδα ξεκίνησε με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της διατηρώντας σε αρνητικό έδαφος το βασικό της επιτόκιο.
Ειδικότερα, η BoJ διατήρησε το πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής της παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αναπτυξιακό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Shinzo Abe.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την εκτίμησή της ότι οι εξαγωγές και η παραγωγή είναι υποτονικά, αλλά πρόσθεσε την λέξη "τάση" στην περιγραφή της για την ανάκαμψη, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία δεν βρίσκεται σε πλήρη ανάκαμψη αυτή τη στιγμή.
Επίσης υποβάθμισε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Η BoJ διατήρησε το επιτόκιο στα αποθεματικά ορισμένων τραπεζών στο -0,1%, με ψήφους 7 υπέρ και 2 κατά.
Ακόμη, το δ.σ. της τράπεζας αποφάσισε με 8 ψήφους υπέρ και 1 κατά να διατηρήσει αμετάβλητο στα 80 τρισ. γεν (705 δισ. δολάρια) ετησίως, το πρόγραμμα αγοράς assets.
Η απόφαση της BoJ έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα αρνητικά επιτόκια περαιτέρω και να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς asset, κίνηση η οποία σαφώς υποβαθμίζει τις προσπάθειες των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Η κεντρική τράπεζα ήλπιζε ότι τα αρνητικά επιτόκια θα ενισχύσουν την μακροχρόνια μάχη της για καταπολέμηση του αποπληθωρισμού που ταλανίζει την Ιαπωνία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Στον απόηχο της απόφασης της BoJ οι ασιατικοί δείκτες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες.
Federal Reserve
Την πτώση της Ασίας έσπασε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve (Fed), η οποία επίσης συνεδρίασε εντός της εβδομάδος.
Λαμβάνοντας την σκυτάλη από την BoJ, η Fed αποφάσισε να συνεχίσει την προσεκτική προσέγγιση που είχε υιοθετήσει κατά την τελευταία συνεδρίασή της τον Ιανουάριο, εν μέσω ρευστοποιήσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, λόγω των ασθενέστερων τιμών του πετρελαίου και την πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Όπως και στη δήλωση τον Ιανουάριο, η Fed δεν μιλά ευθέως όσον αφορά τη στάθμιση των κινδύνων για την οικονομία των ΗΠΑ.
Η Fed βλέπει συνεχή βελτίωση στην αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να αναμένεται να μειωθεί στο 4,7% μέχρι το τέλος του έτους και να μειωθεί περαιτέρω το 2017 και το 2018.
Παρά όμως το γεγονός ότι επιμένει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον, δεν πήρε το ρίσκο και διατήρησε σταθερά τα επιτόκια. Σχολίασε μάλιστα πως η μέτρια οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και η «ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας» θα της επιτρέψει να ενισχύσει την πολιτική της ανακοινώνοντας ωστόσο πως οι αυξήσεις το 2016 θα είναι δύο και όχι τέσσερις λόγω της αβεβαιότητας την παγκόσμια οικονομία, της έντονης μεταβλητότητας στη χρηματιστηριακή αγορά και της αστάθειας στο οικονομικό περιβάλλον.
Η επικεφαλής της τράπεζας Τζάνετ Γέλεν σχολίασε πως η μέτρια οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και η «ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας» θα της επιτρέψει να ενισχύσει την πολιτική της ανακοινώνοντας ωστόσο πως οι αυξήσεις το 2016 θα είναι δύο και όχι τέσσερις λόγω της αβεβαιότητας την παγκόσμια οικονομία, της έντονης μεταβλητότητας στη χρηματιστηριακή αγορά και της αστάθειας στο οικονομικό περιβάλλον.
"Ο παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους» και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο του 2016, εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση η κα Γέλεν.
Η απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επεισόδια προσέφερε κάποια ανακούφιση στις ασιατικές αγορές διότι δεν παρείχε κίνητρο στους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους από τα τοπικά χρηματιστήρια επενδύοντας στις ΗΠΑ για να επωφεληθούν από ενδεχόμενη αύξηση.
Ισοτιμίες
Παρά το γεγονός ότι η απόφαση της Fed έδωσε ώθηση στις αγορές της Ασίας, δεν έγινε το ίδιο και με το αμερικανικό νόμισμα. Την Πέμπτη το δολάριο ΗΠΑ αποδυναμώθηκε σημαντικά,και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο το 2016, ενισχύοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των περισσότερων ασιατικών νομισμάτων.
Η απόφαση της Fed την Τετάρτη να υιοθετήσει μία πιο συγκρατημένη στάση σε ό,τι αφορά στη νομισματική της πολιτική και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, στάθηκε ως αφορμή η Τράπεζα της Κίνας να πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη ανατίμηση του γουαν από τον περασμένο Νοέμβριο.
Συγκεκριμένα, το γουάν κατέστη κατά 0,52% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου. Τον Νοέμβριο η PBoC προχώρησε σε ανατίμηση του γουαν, προκειμένου το νόμισμα να ενταχθεί το «καλάθι» των νομισμάτων που συνθέτουν τα αποθεματικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο τελικά ανακοίνωσε την απόφασή του να συμπεριλάβει το κινεζικό νόμισμα, στα τέλη του Νοεμβρίου.
Σήμερα, η τράπεζα έθεσε την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς του νομίσματος στα 6,4628 γουάν ανά δολάριο, ήτοι τα ισχυρότερα επίπεδα, έναντι του δολαρίου, από τις 16 Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα, το ευρώ, το ιαπωνικό γιεν, αλλά και το δολάριο Αυστραλίας έχουν καταγράψει σημαντικά κέρδη έναντι του δολαρίου
Παράλληλα, το ιαπωνικό γεν βρέθηκε να ενισχύεται νωρίτερα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2014 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Κατά γενική ομολογία το αδύναμο δολάριο είναι μάλλον θετικό για την παγκόσμια αγορά. Όταν το δολάριο είναι αδύναμο, το αργό πετρέλαιο - το οποίο τιμολογείται σε δολάρια - γίνεται πιο προσιτό για τους αγοραστές άλλων νομισμάτων. Αυτό μπορεί να τονώσει τη ζήτηση, οδηγώντας τις τιμές των εμπορευμάτων ψηλότερα. Πράγματι, το δολάριο και οι τιμές του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων έχουν διατηρήσει ιστορικά μια αντίστροφη σχέση.
Οι ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων θα μπορούσαν να προσφέρει κάποια ανακούφιση στον κλάδο της ενέργειας και των ορυχείων.
Επίσης, ένα αδύναμο δολάριο κάνει τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων ευκολότερα. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2015, οι εταιρίες με έδρα τις ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το ισχυρό δολάριο για λιγότερα από ό, τι αναμενόταν κέρδη.
Πάντως, οι πιθανές αντιξοότητες παραμένουν. Μετά τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων της Fed, που πολλοί επενδυτές αναμένουν να συμβεί τον Ιούνιο, το δολάριο θα μπορούσε να να ανέβει υψηλότερα. Αλλά προς το παρόν τουλάχιστον, η Fed έχει δώσει στους επενδυτές ένα λόγο λιγότερο για να διαμαρτύρονται.