Σε σταυροδρόμι βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, αναζητώντας κατεύθυνση μετά από μιά ολιγοήμερη συσσώρευση, που συνοδευτηκε από ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Διατηρούνται οι προσδοκίες για σταθεροποίηση-ανάκαμψη, αν και το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί, καθώς οι βασικοί δείκτες παραμένουν στα όρια ισχυρών αντιστάσεων.
Καταλύτες για τη διαμόρφωση κλίματος τις επόμενες μέρες θα είναι οι εκθέσεις-αναλύσεις διεθνών οίκων, οι πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη νέα προσφυγή στις αγορές με 7ετή ομόλογα, τα ν/σ για τις 120 δόσεις και οι κυβερνητικές αποφάσεις για το νέο πακέτο πακέτο κοινωνικών και αναπτυξιακών μέτρων, που θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις.
Πρόσκαιρη επιδείνωση κλίματος προκάλεσε στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων η «διπλής ανάγνωσης» αξιολόγηση της S&P, η οποία διατύπωσε πολλούς επαίνους για την ελληνική οικονομία, αλλά δεν προχώρησε στην αναμενόμενη αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας.
Τα ομόλογα πιέσθηκαν και οι αποδόσεις τους ανέβηκαν περίπου 8 μονάδες βάσης από τα ιστορικά χαμηλά όπου κινούνταν τον τελευταίο καιρό), ενώ στο ΧΑ εκδηλώθηκαν πρόσκαιρες ισχυρές πιέσεις σε μετοχές τραπεζών και της ΔΕΗ - η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο κινδυνολογίας και έγινε πάλι στόχος υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Οι πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές συναρτώνται με εκτιμήσεις διεθνών οίκων για το κόστος της διευθέτησης κόκκινων δανείων και τις επιπτώσεις του στη διαμόρφωση των κεφαλαιακών δεικτών. Πάντως η προσφορά απορροφήθηκε στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης και μόνον η Alpha κατέγραψε σημαντικές απώλειες.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις δύο εναπομένουσες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, χωρίς να αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στα blue chips.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η περιοχή των 775 μονάδων αποδεικνύεται πλέον ισχυρή αντίσταση για τον ΓΔ και θα απαιτηθεί αυξημένος τζίρος για να διασπασθεί. Επόμενο στόχο αποτελεί η περιοχή των 800 μονάδων, ενώ η πρώτη στήριξη προδιορίζεται στις 763 μονάδες