Πολιτική

Οι τράπεζες δίνουν κατεύθυνση στο ΧΑ


Με αργούς ρυθμούς και χαμηλούς όγκους συναλλαγών κινείται η χρηματιστηριακοί αγορά, παραμένοντας σε τροχιά ανάκαμψης. Εμφανής η έλλειψη δυναμικής, καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια μένουν αδρανή, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και να φανεί τι μέλλει γενέσθαι για την ελάφρυνση χρέους. Θετική εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με κέρδη 1,2% στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο. 

Στο ΧΑ το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο, οι ισορροπίες  δεν έχουν αποκατασταθεί και οι αναλυτές προβλέπουν μια περίοδο συσσώρευσης  στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με "οροφή" για τις επόμενες δύο εβδομάδες το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

 Στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και τα "μηνύματα" από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, τα οποία εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις προσδοκίες για λήψη αποφάσεων στο Eurogroup του Δεκεμβρίου σχετικά με τα μέτρα βραχυχπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους.

Τις προσδοκίες αυτές φροντίζει να συντηρεί η κυβέρνηση, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι περιμένει  τον Δεκέμβριο "με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια" - κλείσιμο της αξιολόγησης, συμφωνία για το χρέος, ένταξη στο QE της ΕΚΤ.

Είναι ένας ισχυρός καταλύτης για την αγορά, αν δεν υπήρχαν αμφιβολίες και επιφυλάξεις ως προς το αν θα επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές προβλέψεις για θετική έκβαση.

Οι ξένοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων αντιμετωπίζουν με σκεπτισκισμό αυτές τις προοπτικές - απόδειξη η "απραξία" τους στην ελληνική αγορά. Η στάση αναμονής που τηρούν οι ξένοι αποτυπώνεται και στον ημερήσιο τζίρο, ο οποίος παραμένει χαμηλός.

 Ανασταλτικό παράγοντα αποτελούν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη σχετικά με τα διοικητικά των τραπεζών και  του ΤΧΣ.

Η συνεδρίαση

Με συνολικό τζίρο 4 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα  στις 585-586 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,45%.

 Κατά 0,80% ενισχύεται ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 1,9%

Στο τραπεζικό ταμπλό προηγείται η Πειραιώς με +4,2%. Ακολουθούν Eurobank +2,1%, Attica +1,6%, Alpha και Εθνική +1,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζουν Τιτάν και Coca-Cola +1,2%, Jumbo +0,8%, Aegean +0,6%.

Στον αντίποδα ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Lamda -1,5%, ΕΛΠΕ -1,2%, ΜΕΤΚΑ =1%.