Ανεβαίνει στα ύψη το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Αγκυρα χρησιμοποιεί την υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών για να δοκιμάσει τις «αντοχές» της ελληνικής πλευράς σε ένα παιχνίδι προκλήσεων και εκβιασμών.
Αντί να κλείσει γρήγορα το ζήτημα που ανέκυψε, απελευθερώνοντας τους δύο αξιωματικούς που μπήκαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος, η τουρκική δικαιοσύνη – καθ’ υπόδειξη προφανώς της Αγκυρας τους προσάπτει κατηγορία κατασκοπείας, ώστε να συνεχισθεί η κράτηση τους και να παραπεμφθούν σε δίκη με βαρύτατο κατηγορητήριο και μεγάλες επαπειλούμενες ποινές.
Η στάση αυτή δημιουργεί την εντύπωση ότι το καθεστώς Ερντογάν θέλει να αποκτήσει ένα ισχυρό χαρτί για να απαιτήσει την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
Η τουρκική ηγεσία το διαψεύδει επισήμως, υποστηρίζοντας ότι δεν θέτει ζήτημα ανταλλαγής. Όμως οι εξελίξεις οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση και οι ισχυρισμοί της Αγκυρας δεν καθησυχάζουν τους φόβους της ελληνικής πλευράς, ότι η τουρκική ηγεσία «κατασκευάζει» μία ακόμη κρίση στις διμερείς σχέσεις, με κίνδυνο σοβαρής περαιτέρω κλιμάκωσης και υποτροπής.
Οι ανησυχίες εντάθηκαν μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Αγκυρα ότι οι δύο Ελληνες αξιωματικοί πρόκειται να δικασθούν κατηγορούμενοι και για κατασκοπεία.
Απερρίφθη η έφεση
Νωρίτερα το δικαστήριο της Αδριανούπολης είχε απορρίψει την έφεση κατά της απόφασης προφυλάκισης τους, η οποία είχε διαταχθεί με το σκεπτικό ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.
Η υπεράσπιση ζήτησε να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο Ελλήνων το ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη, ώστε να αποφυλακιστούν μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.
Αυτό, όμως, δεν έγινε αποδεκτό και έτσι τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς θα παραμείνουν στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της παράνομης εισόδου τους στην Τουρκία.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στη συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.
Σε διπλωματικό επίπεδο
Από ελληνικής πλευράς έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες σε κυβερνητικό και διπλωματικό επίπεδο για να βρεθεί πεδίο συνεννόησης με την Αγκυρα προς διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει.
Πάντως ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης δήλωσε ότι θα υπάρξει κανένας συσχετισμός των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους που κρατούνται στη χώρα μας.
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι «δεν απέδωσαν καρπούς οι άμεσες ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών για τη μεταφορά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη».