Πολιτική

Οι Θεσμοί στριμώχνουν στα «σχοινιά» την κυβέρνηση


Μέσω επίσημων τοποθετήσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων αλλά και εντέχνων «διαρροών» κυρίως από τις Βρυξέλλες, οι Θεσμοί προετοιμάζουν το έδαφος για τις επικείμενες πολύ-μετωπικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Γίνεται φανερό ότι οι δανειστές εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση και δείχνουν διατεθειμένοι να μην προσφέρουν χρόνο και χρήμα. Προς αυτή την κατεύθυνση σκοπεύουν να ξεκινήσουν εντός του Σεπτεμβρίου την δεύτερη αξιολόγηση αντί του Οκτωβρίου, δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν  την δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ.ευρώ, ενώ βάζουν στον «πάγο» τα ελληνικά αιτήματα για ελάφρυνση του χρέους και μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Για την ακρίβεια οι Θεσμοί επιθυμούν τον… εξοβελισμό των ελληνικών αιτημάτων, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, από την ατζέντα των συζητήσεων. Και αυτό επιθυμούν να το πετύχουν διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα λειτουργεί ως υπόλογη, κυρίως για το γεγονός ότι έχει επιδείξει σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων για την δεύτερη υποδόση.

Οι κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επιδείξει «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση, για τις εν λόγω καθυστερήσεις και στο επερχόμενο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα, αναμένεται να επισημοποιηθεί ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει τα 2,8 δισ.ευρώ της δεύτερης υποδόσης… 

Εκτός από χρήματα, οι Θεσμοί δεν σκοπεύουν να δώσουν κι άλλο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση. Χρησιμοποιώντας το αρνητικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί για την Αθήνα, εξαιτίας της αδυναμίας εκπλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, οι δανειστές επιλέγουν να ανοίξουν πιο νωρίς από το αναμενόμενο την δεύτερη αξιολόγηση, εκτιμώντας ότι έτσι θα δυσχεράνουν τους διαπραγματευτικούς «ελιγμούς» της ελληνικής πλευράς και θα περάσουν πιο εύκολα και αναίμακτα τις θέσεις τους κυρίως στα εργασιακά ζητήματα.

Παράλληλα την ερχόμενη Δευτέρα θα έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών, μαζί και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, προκειμένου να ενημερωθούν για τα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η τελευταία καλείται να συνεχίσει τον αγώνα δρόμου για την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων και να «σηκώσει τα μανίκια», ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα έχουν ως κύριο άξονα τα εργασιακά.

Τα ζητήματα του χρέους και των πλεονασμάτων μπαίνουν προς το παρόν στο «συρτάρι», καθώς αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση του ισχυρών πιέσεων που θα ασκήσουν οι δανειστές και η σχεδίαση της στρατηγικής που σχετίζεται κυρίως με την δεύτερη αξιολόγηση.