Πολιτική

Οι "άλλοι" πρόσφυγες


Η Ουκρανία είναι μαζί με το Ιράκ, την Συρία και την Υεμένη μια από τους κορυφαίους παραγωγούς εσωτερικών προσφύγων στον κόσμο. Οι αριθμοί ποικίλλουν, αλλά σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις υπάρχουν περίπου 1,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία και άλλα 1,4 εκατομμύρια Ουκρανών που ζουν ως πρόσφυγες στην Δυτική Ευρώπη και την Ρωσία.

Οι πρώτοι εσωτερικοί πρόσφυγες έφυγαν από την Κριμαία μετά την προσάρτησή της στη Ρωσία στις αρχές του 2014. Ο αριθμός τους αυξήθηκε μετά από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε. Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους, όταν στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουάνσκ - όπου πλειοψηφούν οι ρωσόφωνοι - εκδηλώθηκε αποσχιστικό κίνημα, με στόχο την ενσωμάτωση τους στη Ρωσία.

 Οι δύο συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός μετά από διεθνή διαμεσολάβηση -Μινσκ και Μινσκ ΙΙ -  δεν βοήθησαν στην επίτευξη διαρκούς ειρήνης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ η ζωή των εκτοπισμένων είναι κόλαση, καθώς η ουκρανική κυβέρνηση προσφέρει ελάχιστη βοήθεια.Τα ζητήματα αυτά επιδεινώνονται από την προφανή υποψία της ουκρανικής κυβέρνησης σχετικά με τους εσωτερικούς πρόσφυγες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής ανέστειλε τις πληρωμές προς όφελος των εκτοπισμένων μέχρι να μπορέσουν να επαληθευθούν οι διευθύνσεις τους, παρά την έλλειψη ενός συστήματος επαλήθευσης.

Οι συντάξεις έκτοτε δεν έχουν δοθεί στους ανθρώπους που ζουν στα «προσωρινά κατεχόμενα εδάφη» της Ανατολής, καθώς και σε εκείνους που δεν μπορούν να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους. Το πρόβλημα με αυτούς είναι ότι οι ιδιοκτήτες των σπιτιών όπυ διαμένουν, συχνά αποφεύγουν την έκδοση μισθωτηρίων και άλλων εγγράφων, προκειμένου να αποκρύψουν εισοδήματα από ενοίκια.

Από τους δεκάδες πρόσφυγες που μας μίλησαν, ελάχιστοι είχαν συμφωνητικά ενοικίασης.

Πολλοί ηλικιωμένοι Ουκρανοί απλά επιλέγουν να μείνουν στα κατεχόμενα εδάφη και να υπομείνουν τους βομβαρδισμούς, καθώς το σπίτι τους είναι ο μόνος τους πόρος.

Πηγή: premium.paratiritis