Επικαιρότητα

Οι ψυχροπολεμικές σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας...και το Πεκίνο


"Ψυχροπολεμικό" θυμίζει το κλίμα πλέον τις σχέσεις της Δύσης με την Μόσχα. Μετά το κύμα απελάσεων διπλωματών, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει και οικονομικές κυρώσεις σε Ρώσους επιχειρηματίες, εταιρείες και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Στο στόχαστρο μπαίνουν κατά κύριο λόγο οι λεγόμενοι «ολιγάρχες», που διατηρούν στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και προσωπικά με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ο Λευκός Οίκος πάντως χθες αργά θέλησε να μην δώσει μεγάλη έκταση στα παραπάνω και να επισημάνει πως εν εξελίξει βρίσκονται οι διαδικασίες σχετικά με την συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διαβάστε:  Λευκός Οίκος: Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Πιο αναλυτικά. η απόφαση ελήφθη ύστερα από πίεση από το Κογκρέσο, με τις ΗΠΑ να παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε αμερικανικό έδαφος του μεγιστάνα του αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάσκα και του δικηγόρου Σουλεϊμάν Κερίμοφ, του οποίου η οικογένεια ελέγχει τη μεγαλύτερη βιομηχανία χρυσού στη Ρωσία, Polyus. 

Oι κυρώσεις που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αφορούν συνολικά επτά ολιγάρχες και 12 εταιρείες, που ελέγχουν ή μετέχουν σε αυτές, καθώς και 17 κυβερνητικούς αξιωμοατύχους. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να περιπλέξει την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ για καλές προσωπικές σχέσεις με τον Πούτιν, όπως σχολιάζει το Reuters.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, επικαλείται ως λόγους την προσάρτηση της Κριμαίας, την πυροδότηση βίας στην ανατολική Ουκρανία, την προμήθεια όπλων στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία, τις προσπάθειες υπονόμευσης δημοκρατιών της Δύσης και κακόβουλες κυβερνο-επιθέσεις.

Σε "αχαρτογράφητα νερά" η διαμάχη Ουάσινγκτον - Πεκίνου

Από την άλλη πλευρά, μείζον θέμα αποτελεί πλέον για το State Department και το Υπ. Οικονομικών η κόντρα με το Πεκίνο καθώς καμία πλευρά δεν δείχνει έτοιμη ακόμα να υποχωρήσει. Απεναντίας...

"Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αγνοήσουν την ένσταση της Κίνας και της διεθνούς κοινότητας και επιμείνουν στα μονομερή και προστατευτικά (εμπορικά) μέτρα, τότε η Κίνα είναι έτοιμη να πάει μέχρι τέλους, όποιο κι αν είναι το τίμημα", ανακοίνωσε χθες το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Αργά χθες το βράδυ ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θέλησε να ρίξει τους τόνους: Ο Στίβεν Μνούτσνιν τόνισε πως δεν υφίσταται εμπορικός πόλεμος με το Πεκίνο παρόλα αυτά αναγνώρισε τους κινδύνους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι δασμοί που έχει σχεδιάσει η Ουάσιγκτον για την Κίνα «θα πάρουν καιρό» για να εφαρμοστούν, σημειώνοντας πως ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι ήδη ανοικτός. 

Είναι πρόθυμος για διαπραγματεύσεις με την Κίνα, αλλά, επίσης, προετοιμάζεται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Η.Π.Α.»., συμπλήρωσε μιλώντας για τον Ντόναλντ Τραμπ

Σε ότι αφορά στους δασμούς που έχει προαναγγείλει το Πεκίνο, ο κ. Μνούτσνιν εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κανένας αρνητικός αντίκτυπος στην αμερικανική οικονομία.