Αγορές

Οι πωλητές… παραμόνευαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης


Μια ανάσα πριν τις 815 μονάδες έφθασε ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν τις 4 μ.μ., αλλά οι πωλητές… παραμόνευαν και έκαναν την αντεπίθεσή τους λίγο λεπτά πριν το κλείσιμο και στις δημοπρασίες, όπου χάθηκαν τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε λίγα… χιλιοστά κάτω από το σημαντικό τεχνικό όριο των 810 μονάδων.

Το θεμελιώδες πρόβλημα της αγοράς αυτή την περίοδο, δηλαδή η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου, έγινε αισθητό και σήμερα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε έδαφος, αλλά με ισχνές αξίες συναλλαγών, αλλά οι πωλητές που παραμένουν στην… ουρά αξιοποίησαν τη δεύτερη κατά σειρά καλή συνεδρίαση για τις τράπεζες και προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, φέρνοντας τον κλαδικό δείκτη στις 965,86 μονάδες, ενώ είχε «αναρριχηθεί» νωρίτερα ως τις 983.

Μοναδική «φωτεινή» εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Τρ. Αττικής, που έκλεισε σήμερα με εντυπωσιακή άνοδο κατά 15,63%, ενώ στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε δεχθεί ισχυρή πίεση, λόγω της σεναριολογίας για την αύξηση κεφαλαίου. Ο πρόεδρος της τράπεζας, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, δηλώνει (στο euro2day.gr) ότι η αύξηση που σχεδιάζεται, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, τοποθετείται χρονικά στο α’ εξάμηνο του 2018.

Ενθαρρυντικό στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης η αύξηση των συναλλαγών, που πλησίασαν τα 50 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 5,8 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 20 εκατ. ευρώ ήταν η αξία των συναλλαγών στις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, ενώ πάνω από 900.000 ευρώ ήταν η αξία συναλλαγών στη μετοχή της Τρ. Αττικής.
Εκτός τραπεζικού ταμπλό, σημαντική για την αγορά και με επιρροή στο κλείσιμο ήταν η πτώση της Τιτάν κατά 4,02%, ενώ υποστηρικτικά λειτούργησαν Μυτιληναίος (1,78%), Coca Cola (0,99%), Ιντραλότ (1,75%), Χαλκόρ (1,42%) και Πλαισιο  (2,51%).

Τα μηνύματα που εξέπεμψε το υπουργείο Οικονομικών μέσω άτυπης ενημέρωσης από αξιωματούχο μάλλον ως καθησυχαστικά κρίνονται από την αγορά, καθώς έδειξε διάθεση για συμβιβασμό με τους δανειστές για κλείσιμο της αξιολόγησης το αργότερο τον Ιανουάριο και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί μια όχι «εντελώς καθαρή» έξοδος από το μνημόνιο, λέγοντας ότι υπάρχει ευρύ φάσμα επιλογών για τον τρόπο εξόδου της χώρας από την επιτροπεία, αφήνοντας έτσι ανοικτή τη συζήτηση για μια προληπτική πιστωτική γραμμή χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.