Πολιτική

Οι πλημμύρες αλλάζουν τα πλάνα Μητσοτάκη


Ο,τι σχεδιασμούς έκαναν ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του για την οικονομική πολιτική, τα μέτρα στήριξης και τις δημοσιονομικές παραμέτρους τους, "πάνε στράφι". Οι τεράστιες καταστροφές από τις πρωτοφανείς πλημμύρες, αλλάζουν όλα τα δεδομένα, καθιστώντας αναγκαία την αναθεώρηση των οποιωνδήποτε πλάνων.

Ακόμη και η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πρέπει να ξαναγραφεί. Οχι για να αλλάξουν οι διατυπώσεις, αλλά για να τεθούν νέες προτεραιότητες και στόχοι, να δοθούν άλλες διαβεβαιώσεις, να καταρτιστεί ένα διαφορετικό πακέτο μέτρων και εξαγγελιών.

Δεύτερες σκέψεις γίνονται επίσης για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, τον βαθμό καταλληλότητας ορισμένων προσώπων, τη δυνατότητα τους να διαχειριστούν σύνθετα προβλήματα τέτοιου μεγέθους και την αποτελεσματικότητα του περιβόητου “επιτελικού κράτους”

 Κατεπείγουσα προτεραιότητα αποτελεί βέβαια η αποτελεσματική λειτουργία της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και της χαώδους κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, λόγω έλλειψης σχεδιασμού και ανύπαρκτου συντονισμού μεταξύ κρατικών φορέων και μηχανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης
  Βουλευτές και κορυφαία στελέχη της ΝΔ τόνιζαν ότι πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο και στη βάση κατευθύνσεων που θα δοθούν από το Μαξίμου.

 “Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται” το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και το “κονκλάβιο” των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι αποτιμούν τη διαχείριση των προβλημάτων όχι μόνον στη βάση των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνεται, αλλά και με κριτήριο  την επικοινωνιακή παράμετρο.

 Δημοσιονομικό κόστος

Η οικονομική και δημοσιονομική διάσταση των καταστροφών από τις πλημμύρες είναι βέβαια ο μεγάλος “πονοκέφαλος” για τους οικονομικούς επιτελείς του πρωθυπουργού, που καλούνται να... “τετραγωνίσουν τον κύκλο” των εξαγγελθέντων μέτρων στήριξης, των νέων που θα χρειαστούν για τους πλημμυροπαθείς – νοικοκυριά και επιχειρήσεις -  και του δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος στενεύει ανησυχητικά.

 Αναλυτές και κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος για την αντιμετώπιση καταστροφών από τις πλημμύρες, την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και τη στήριξη πλημμυροπαθών υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα θελήσει να επιμερίσει αυτή τη δαπάνη σε περισσότερες δημοσιονομικές χρήσεις. Για την τρέχουσα πάντως θα χρειαστεί να επιβαρύνει το Δημόσιο με δαπάνες της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ.

Επιπτώσεις στην οικονομία

Εξίσου μεγάλο θα είναι το βάρος για την πραγματική οικονομία, από την δραστική μείωση – έως και μηδενισμό – της αγροτικής παραγωγής σε πολλές περιφέρειες, τη διακοπή λειτουργίας πολλών μεταποιητικών επιχειρήσεων, την καταστροφή παραγωγικών υποδομών και εξοπλισμού κλπ. Μόνον για τη Θεσσαλία υπολογίζεται ότι η επίπτωση των παραγόμενο Ακαθάριστο Προϊόν θα είναι της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ.

Το δυσεπίλυτο “σταυρόλεξο” για την κυβέρνηση είναι πώς θα καλυφθούν η αναγκαία δημοσιονομική δαπάνη, οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και η απώλεια εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ήδη ότι θα ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ και θα επιδιώξει να αντλήσει η χώρα μας όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια, υπό μορφή βοήθειας, επιδοτήσεων και δανεισμού.

Εν πάση περιπτώσει οι δημοσιονομικοί και οι οικονομικοί σχεδιασμοί θα μπουν σε νέα βάση. Τα μέτρα που επρόκειτο να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ επανεξετάζονται και τα προς διάθεση κονδύλια ασφαλώς θα ψαλιδιστούν

Η μοναδική του “έγνοια"

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται και οι νέες ανάγκες που ανακύπτουν θα οδηγήσουν πιθανότατα και σε αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Το βασικό κριτήριο θα είναι επικοινωνιακό. Κάποιοι υπουργοί και υφυπουργοί θα βρεθούν εκτός νυμφώνος, αν το εκλογικό σώμα τους δώσει πολύ χαμηλή βαθμολογία για τις επιδόσεις τους στη διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων που δημιούργησαν η θεομηνία και οι προηγηθείσες πυρκαγιές.

Οπως λένε κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ,  “ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να δείξει ότι ουδείς αναντικατάστατος και ότι μοναδική του “έγνοια” είναι η αποτελεσματικότητα και η παραγωγή κυβερνητικού έργου για τους πολίτες”

Διαβαστε επισης